Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Τι αλλάζει στους Δήμους και τις Περιφέρειες

Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση
Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση με σκοπό να ξεκινήσει η συζήτηση πριν την κατάθεσή του προς ψήφιση στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει και κεντρικό θέμα συζήτησης στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκαλεί η ΚΕΔΕ στις 6 Ιουλίου, όπου αναμένεται να...
διατυπωθεί και η τελική  άποψη της Αυτοδιοίκησης επ΄ αυτού.
Το νομοσχέδιο, το οποίο συντάχθηκε μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με όλο το φάσμα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ αυτών ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΠΕΔ, ΠΟΕ-ΟΤΑ κ.λπ, αποτελείται από 140 άρθρα και ρυθμίζει  θέματα που αφορούν στη λειτουργία  των δήμων, ζητήματα των εργαζομένων στους δήμους.
Ειδικότερα  στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται  στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ και τον Ελεγκτή Νομιμότητας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνονται ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας  αποκεντρωμένων διοικήσεων και ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων πειθαρχικές κυρώσεις αιρετών σε περίπτωση ποινικής καταδίκης,  λειτουργία δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, ένδικα μέσα ΟΤΑ, νομική στήριξη υπαλλήλων ΟΤΑ, Συμβούλια ΄Ενταξης Μεταναστών και Προσφύγων, κ.λπ.
Στο τρίτο κεφάλαιο ρυθμίσεις θεμάτων δημοσίων υπαλλήλων, προσωπικού ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων, μεταξύ των οποίων όροι σύστασης  θέσης γενικού γραμματέα ΟΤΑ α΄ βαθμού, σύσταση ενιαίας θέσης Ειδικού Συμβούλου ή Συνεργάτη, μετατάξεις- μεταφορά προσωπικού Δημοσίου – ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, μεταφορά προσωπικού ΟΤΑ, μετατάξεις – αποσπάσεις προσωπικού στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, θέματα λύσης επιχειρήσεων ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, θέματα Δημοτικών Αστυνομικών, σχολικών φυλάκων και σχολικών καθαριστριών, αλλά και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας κ.λπ.
Στο τέταρτο κεφάλαιο θέματα οικονομικής λειτουργίας, εσόδων και περιουσίας ΟΤΑ  μεταξύ αυτών αντιμισθία αντιδημάρχων – αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων, θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης  Ο.Τ.Α., δάνεια ΟΤΑ,  τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων των ΟΤΑ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας των ΟΤΑ, μεταφορά προσωπικού ΔΕΥΑ κ.πλ.
Στο πέμπτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησηςη, όπως το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο έκτο κεφάλαιο διάφορες διατάξεις.

Διαβάστε το νομοσχέδιο
Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση