Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Οι ξένοι «επενδύουν» σε ακίνητα της Ηπείρου

Πάργα και Σύβοτα πρώτα στις προτιμήσεις
Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης για τους ξένους, από διάφορες χώρες, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία αποκτούσαν ακίνητα είτε για επιχειρηματικές δράσεις, είτε για ιδία χρήση (εξοχικές ή και μόνιμες κατοικίες). 
Ολόκληρη η χώρα και κυρίως τα νησιά μας ήταν η νούμερο ένα επιλογή τους για μια τέτοια επένδυση, μη διστάζοντας τις παλιές καλές εποχές να πληρώνουν αδρά για να αποκτήσουν ένα ακίνητο. 
Στα χρόνια της κρίσης όμως, που πολλοί Έλληνες αδυνατούν να...
ανταποκριθούν  στις μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις και κυρίως σ’ αυτές που αφορούν τραπεζικό δανεισμό, αναγκάζονται να ξεπουλήσουν όσο – όσο  τα ακίνητά τους, προκειμένου να γλιτώσουν πιθανές κατασχέσεις. 

Σε παραδοσιακούς οικισμούς
Στο φαινόμενο της μαζικής αγοράς εξοχικών κατοικιών από ξένους στην Ελλάδα, αναφέρεται αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο πάνω από 600 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, και συγκεκριμένα από το 2013 έως το 2015, για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών. 
Ειδικότερα, το 2015 επενδύθηκαν 186 εκατ. ευρώ, έναντι 250 εκατ. ευρώ το 2014 και 168 εκατ. ευρώ το 2013. Ένα σημαντικό μέρος των εν λόγω κεφαλαίων έχει κατευθυνθεί προς την ενδοχώρα και συγκεκριμένα σε δημοφιλείς προορισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση σε μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς. 



Σε Πάργα και Σύβοτα

Όσον αφορά την Ήπειρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον «χάρτη» των προορισμών των ξένων αγοραστών έχουν ενταχθεί η Πάργα και τα Σύβοτα. Η κοντινή απόσταση με την Ιταλία σημαίνει ότι οι Ιταλοί είναι οι βασικοί αγοραστές κατοικιών, τόσο στα Σύβοτα και την Πάργα, όσο και σε κοντινούς οικισμούς, όπως η ορεινότερη Πέρδικα, η Παραμυθιά και η παραθαλάσσια Πλαταριά. Πλην των Ιταλών, Γερμανοί, Άγγλοι και ορισμένοι Σκανδιναβοί συνθέτουν το μείγμα των αγοραστών.
Άλλαξαν οι συνθήκες 
Σήμερα, αρκετοί είναι αυτοί που δεν πουλάνε τις ιδιοκτησίες τους ηθελημένα, αλλά τους αναγκάζουν  οι συνθήκες. Πολλές κατοικίες σ’ αυτούς τους παραδοσιακούς οικισμούς, χτίστηκαν με μεγάλη δυσκολία. Τα δάνεια τις περισσότερες φορές ήταν μονόδρομος. Μόνο που σήμερα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, αφού εκτός αυτών πρέπει να καλύψουν και τα τρέχοντα έξοδα, αλλά και τις άλλες οικονομικές και φορολογικές εκκρεμότητες, που τους έχουν γονατίσει.