Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

(ΒΙΝΤΕΟ) Ενώ η ΤΕΡΝΑ τελείωσε τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η Περιφέρεια Ηπείρου καθυστερεί με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης!!!

Την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι την κατασκεύασε με ΣΔΙΤ η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ολοκληρώθηκε, τελείωσε η δοκιμαστική λειτουργία της και συνεχίζει κανονικά. Είναι υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην ΕΕ να υπάρχει μονάδα ΜΕΑ σε όλες τις Περιφέρειες μέχρι τέλους του 2019. Η Δυτική Μακεδονία την τελείωσε ένα χρόνο πριν.
Όμως η Περιφέρεια Ηπείρου δυστυχώς δεν είναι ακόμη έτοιμη. Καθυστερεί πολύ, καθώς η υποχρέωσή της να είναι ολοκληρωμένοι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης στους δήμους ακόμη δεν εκπληρώθηκε. Σε κανέναν από τους 18 δήμους της Ηπείρου δεν λειτουργεί -και ούτε προβλέπεται μέσα στο Α΄ εξάμηνο να λειτουργήσει- ούτε ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης για δείγμα!!!
Το εάν για την καθυστέρηση φταίει ο κ. Καχριμάνης ή η κ. Καλογιάννη, ας το βρουν. Η πραγματικότητα είναι...
ότι η ιδιωτική εταιρεία είναι πανέτοιμη και η Περιφέρεια Ηπείρου όχι. Και τα απορριμματοφόρα των δήμων πρέπει να κάνουν –δυστυχώς- πολλαπλάσια δρομολόγια…
Το ύψος της επένδυσης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκατ. ευρώ. Στη χρηματοδότηση της επένδυσης, η συμβολή του ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από ίδια κεφάλαια του αναδόχου και δανεισμό του από την Alpha Bank (32 εκατ. ευρώ). Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη, συμπεριλαμβανομένης της 18μηνης κατασκευαστικής περιόδου και την 25ετούς περιόδου λειτουργίας.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμάτων (ΜΕΑ)
Διανύονται τα τελευταία 24ωρα δοκιμαστικής λειτουργίας. Από την Πέμπτη η Μονάδα θα λειτουργεί με όρους αγοράς διεκδικώντας την συμβολή της στην αναβάθμιση της περιβαλλοντικής υπόθεσης της Ηπείρου και το οικονομικά βιώσιμο της λειτουργίας του.
Το έργο θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.
Το Έργο λύνει οριστικά, τουλάχιστον για τα επόμενα  27 χρόνια, τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δημιουργεί 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής, 90 νέες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλο αριθμό παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών, κλπ).

Το ΒΙΝΤΕΟ με τη μονάδα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της ΤΕΡΝΑ