Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Σήμερα Παρασκευή η εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών


Στις 25 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), σε συνεργασία με την InterSOS και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) θα πραγματοποιήσουν θεματική εκδήλωση στο Κοινοτικό Κέντρο “Μικρή Πόλις”, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου...
(16.00-18.00, Μελετίου Γεωγράφου αρ. 22, Πλάτανος).
Η βία κατά των γυναικών, που αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή έμφυλης βίας, είναι ένα φαινόμενο γενικευμένο και πολυσύνθετο, που εξακολουθεί και σήμερα να απασχολεί σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Για να αναδειχθεί η σοβαρότητα και η έκταση του προβλήματος, ο ΟΗΕ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Η βία δεν έχει μονάχα ένα πρόσωπο. Υπάρχουν πολλές - εμφανείς ή αφανείς - μορφές κακοποίησης (π.χ. σωματική, σεξουαλική, λεκτική / ψυχολογική, οικονομική) και διάφορα είδη βίας (π.χ. συντροφική/συζυγική και ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κ.ά.), που πλήττουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία οποιασδήποτε μορφής ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, μετανάστριες, πρόσφυγες κ.τ.λ.). Τονίζεται ότι οι υπηρεσίες του (ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη, εργασιακή συμβουλευτική, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα ισότητας των φύλων) παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.