Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Συμμετοχή του Δήμου Ζίτσας στην 9η Ελληνογερμανική Συνέλευση

Στα θέματα η αναζήτηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της διμερούς συνεργασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη και την επαγγελματική κατάρτιση
Με σύνθημα «ΝΕΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ για πιο δυναμική τοπική αυτοδιοίκηση – Νέοι δρόμοι για πιο ισχυρή Ευρώπη» ξεκίνησαν οι εργασίες της η 9η Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) στο Erding της Βαυαρίας, στη Γερμανία που διεξάγεται από 5 έως 7 Νοεμβρίου 2019. 
Στο πλαίσιο της 9ης ετήσιας Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ως εκπρόσωπος του δήμου Ζίτσας παρέστη ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Ράδος. Στη Συνέλευση συμμετέχουν περίπου 150 εκπρόσωποι Οργανισμών...
Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και αιρετοί από όλη την Ελλάδα καθώς επίσης και εκπρόσωποι από Δήμους της Γερμανίας.

Στην πρώτη ημέρα παρατέθηκε δείπνο από το Δήμαρχο της φιλόξενης μικρής πόλης του Erding, κ. Max Gotz και ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέματα γενικού αυτοδιοικητικού ενδιαφέροντος και επίσης σχετικά με τη θεσμοποίηση της Ελληνογερμανικής συνέλευσης.
Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα της συνέλευσης, οι εργασίες ξεκίνησαν με παρουσίαση και εκτενή αναφορά στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Έγινε αναφορά σε τρόπους χρηματοδότησης όπως:
Erasmus Plus, Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, URBack, LEADER, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Στη συνέχεια ακολούθησε το φόρουμ συνεργασιών, όπου ο κ. Ράδος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το βασικό προφίλ του Δήμου Ζίτσας σε εκπροσώπους από Δήμους της Γερμανίας αλλά και της Ελλάδας με προοπτική την εύρεση Γερμανού εταίρου για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και σύσφιξη σχέσεων με αμοιβαία για τους δημότες οφέλη.

Βασικό εργαλείο που προσφέρει η Συνέλευση είναι η ανταλλαγή νέων ηλικίας από 8 ως 26 ετών, μεταξύ συνεργαζόμενων Δήμων!

Η τρίτη κατά σειρά συζήτηση είχε θέμα την «Ανάπτυξη της υπαίθρου και επαγγελματικές ευκαιρίες» με παρουσίαση καλών πρακτικών από Δήμους της Γερμανίας.
Ακολούθησε επίσκεψη σε τοπικές αγροτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και οργανισμούς προώθησης τοπικών προϊόντων.

Την τελευταία ημέρα της Συνέλευσης, ο κ. Ράδος συμμετείχε σε θεματικές συζητήσεις πολιτικών ιδρυμάτων σχετικά με «Επιτυχημένα παραδείγματα ΣΔΙΤ» καθώς επίσης και «Γεφύρωση ανισοτήτων και ισότητες συνθήκες διαβίωσης»
Είναι η δεύτερη φορά που ο Δήμος Ζίτσας στέλνει εκπρόσωπό του στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, καθώς είναι πεποίθηση του Δημάρχου κ. Μιχάλη Πλιάκου ότι πρέπει ο Δήμος Ζίτσας να ενισχύσει την εξωστρέφειά του και να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία δικτύωσης που του προσφέρονται.
Η 10η συνέλευση θα διεξαχθεί το 2020 στην Αθήνα.