Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Στην Ηγουμενίτσα η 5η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού συμβουλίου Ηπείρου

Στην Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκε η 5η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού συμβουλίου Ηπείρου. Μετά από πρόταση του προέδρου Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δρ. Δ. Δημητρίου συμφωνήθηκε στα επόμενα περιφερειακά συμβούλια να καλεστούν και να συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Ηπείρου καθώς και αρμόδιοι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες.
Ο πρόεδρος σημείωσε πως μόνο...
με αυτόν τον τρόπο θα λάβουν γνώση των πραγματικών προβλημάτων και θεμάτων των επιμελητηρίων άρα και των επιχειρήσεων, ενώ τόνισε πως πολλές δράσεις εξαρτώνται από την περιφέρεια Ηπείρου και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Το επιμελητηριακό συμβούλιο κατόπιν εκτενούς συζήτησης και με αφορμή το πρόγραμμα COS-TOURCOOP με το βλέμμα στην επιβίωση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αποφάσισε σε πρώτη φάση να εξεταστεί σοβαρά η περίπτωση δημιουργίας ενιαίου φορέα τουρισμού ο οποίος κατόπιν τεχνικής εξειδικευμένης μελέτης θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος και με τη συμβολή και συνεργασία της περιφέρειας θα προβάλει και θα αναπτύξει ένα δίκαιο και ισότιμο τουριστικό πρόγραμμα για όλες τις περιοχές της Ηπείρου ενώ θα συναποφασίζει από κοινού τη συμμετοχή σε εκθέσεις και δράσεις στις οποίες συμμετέχουν περιφέρεια και δήμοι. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ιωαννίνων θεωρεί πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει το έδαφος για μια επιχειρηματική ανάπτυξη που δεν θα αποκλείει και δεν θα προωθεί μόνο τα συμφέροντα των λίγων και όσων έχουν την πρόσβαση σήμερα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της τουριστικής στρατηγικής της Ηπείρου.
Ιδιαίτερη αναφορά και συζήτηση έγινε για την προαναγγελία δημιουργίας αγροτικού τμήματος με όλους να συμφωνούν πως θα πρέπει να περιμένουν να τελειώσει η διαβούλευση από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνοντας ταυτόχρονα, πως πρέπει να εξεταστεί ποιος θα είναι ο απαιτούμενος αριθμός μελών που θα απαιτείται για να ιδρυθεί καθώς και ο διαχωρισμός του απλού αγρότη από την αγροτική εμπορική επιχείρηση ενώ σημαντικό προβληματισμό προκάλεσε στα μέλη του συμβούλιου, η μη καταβολή ενδεχομένως των αποζημιώσεων των αγροτών από τη συμμετοχή τους στο νέο αγροτικό τμήμα. Τέλος, στην τοποθέτηση για τη δημιουργία αγροτικού τμήματος, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ιωαννίνων σημείωσε πως ο Υπουργός κος Μ.Βορίδης αν σκέφτεται τη δημιουργία μιας καινούργιας ΠΑΣΕΓΕΣ μέσα στα επιμελητήρια, θα μας βρει απέναντι και πως τέτοιου είδους συλλογιστικές και πρακτικές δεν μας αφορούν και δεν μας αγγίζουν ως επιμελητήρια.
Για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων που απασχολεί χιλιάδες μέλη του επιμελητηρίου το επιμελητηριακό συμβούλιο συντάχθηκε με την πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο θα απαλλάξει τους επιχειρηματίες του κλάδου από τον σημερινό βραχνά πληρωμής τέλους σε πάνω από τρείς φορείς πνευματικών δικαιωμάτων.