Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Προτάσεις για την Ανάπτυξη του Τουρισμού

ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
του Σπύρου Σουρέλη*
Έχοντας φτάσει αισίως 6 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και καθώς οι παρατάξεις αλλά και αρκετοί ενεργοί πολίτες καταθέτουν τις προτάσεις τους για διάφορα θέματα που απασχολούν την πόλη μας και τους δημότες της, θα ήθελα να καταθέσω και εγώ με τη σειρά μου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ της πόλης μας.  
Πρόκειται για ένα θέμα που το έχω σπουδάσει, έχω πλέον την εμπειρία μετά την ενασχόληση μου με τα κοινά του κλάδου και...
με απασχολεί περισσότερο από τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα της πόλης μας, καθώς θεωρώ πως μπορεί να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της ανάπτυξης, να δώσει πολλές νέες θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα, να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των μόνιμων κατοίκων και συνεπακόλουθα την ποιότητα ζωής τους.
Οι προτάσεις χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις που πρέπει να γίνουν χωρίς καμία χρονοτριβή και μακροπρόθεσμες για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση και κάποια σημαντικά κονδύλια για να γίνουν πράξη.

Α. Βραχυπρόθεσμες Κινήσεις
  1. Προκήρυξη διαγωνισμού express για την πρόσληψη στελέχους του τουρισμού από την αγορά με αμοιβή που θα ανταποκρίνεται σε αυτά που δίνει η ΑΓΟΡΑ. Η σύμβαση θα είναι διάρκειας δύο ετών (ή 2+2 ετών) και στο τέλος της διετίας θα αξιολογηθεί με μετρήσιμα αποτελέσματα που θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί από την αρχή αν πέτυχε στο έργο του ή όχι. Σε περίπτωση που αποτύχει, γίνεται νέα προκήρυξη για τα επόμενα δύο χρόνια. Η λογική της αγοράς λέει ότι ένα στέλεχος που τα φέρνει, πρέπει να τα πάρει κιόλας, δηλαδή να πληρωθεί αδρά. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να υπήρχε προκαθορισμένη αμοιβή για το minimum των απαιτήσεων και extra αμοιβή για την επίτευξη μεγαλύτερων αποτελεσμάτων από τους στόχους.
  1. Αναβάθμιση επιτροπής Τουρισμού, οι αποφάσεις που θα παίρνει θα δεσμεύουν σε μεγάλο βαθμό το δημοτικό συμβούλιο, ειδικά σε περίπτωση που είναι ομόφωνες. Απαρτίζεται από επαγγελματίες του Τουρισμού (Ένωση Ξενοδόχων, Ενοικιαζόμενων, Εστίασης, Τουριστικά Γραφεία), εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου, τον έμμισθο σύμβουλο τουρισμού, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης του Δήμου. Ο πρόεδρος της επιτροπής είναι ex officio εκπρόσωπος των φορέων και όχι ο αντιδήμαρχος ή άλλο μέλος του δημοτικού συμβουλίου, θα πρέπει ο πρόεδρος της επιτροπής να έχει αναβαθμισμένο ρόλο, την ίδια τουλάχιστον δύναμη με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού ή και μεγαλύτερη σε περίπτωση που υποστηρίζεται καθολικά από όλη την επιτροπή.
  1. Μόνιμη επιτροπή διεκδίκησης μεγάλων αθλητικών γεγονότων & καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, απαρτίζεται από επιφανείς αθλητές εν ενεργεία & πρώην, καλλιτέχνες, ανθρώπους του τουρισμού & αθλητικούς παράγοντες, τους παρέχεται όλη η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή & η τεχνογνωσία για τη σύνταξη των φακέλων διεκδίκησης όπου χρειάζεται.
  1. Άμεσος καθορισμός τετραετούς στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό. Καθορισμός προϋπολογισμού για κάθε έτος, ποιες είναι οι αγορές στις οποίες στοχεύουμε και οι υπόλοιπες δράσεις - εκδηλώσεις που πρέπει να γίνουν και φυσικά απολογισμός του έργου για κάθε έτος. Όπου χρειάζεται να βρίσκεται εκπρόσωπος της πόλης στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, θα πηγαίνει ο αρμόδιος έμμισθος σύμβουλος. Όπου χρειάζεται κάποιος θεσμικός για συνομιλίες με θεσμικούς ή σύναψη κάποιας συμφωνίας θα πηγαίνει ο Δήμαρχος ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Έγκαιρος προγραμματισμός των ταξιδίων για μείωση κόστους. 
  1. Επιτροπή απόδημων Γιαννιωτών ή και Ηπειρωτών γενικότερα. Απαρτίζεται από επιφανείς επιστήμονες και όχι μόνο, που διαμένουν σε πόλεις του εξωτερικού και στόχο έχει να μεταφερθούν στην πόλη μας και να εφαρμοστούν τα καλώς κείμενα των πόλεων αυτών. Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού πρώτα έχει γίνει σχετική προεργασία μέσω εισηγήσεων.
  1. Δημιουργία Πανευρωπαϊκού Δικτύου Μεγάλων Λιμναίων Πόλεων (π.χ. άνω των 50.000 κατοίκων) που θα μεταφέρουν και θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και τεχνογνωσία μεταξύ τους σε τουρισμό, υποδομές, τεχνολογία, προστασία περιβάλλοντος και καθημερινή λειτουργία πόλεων. Διοργάνωση πρώτου συνεδρίου των πόλεων στα Γιάννινα με πρόσκληση όλων των Δημάρχων.
  1. Άμεση μελέτη και υλοποίηση του Παραλιμνίου πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου περιμετρικά της λίμνης. Η εμπειρία έχει δείξει ότι το πιο ιδανικό υλικό είναι ασφάλτινος τάπητας για όλους (πεζούς, γονείς με καροτσάκια, δρομείς, ποδηλάτες με διαχωριστική/ες γραμμή/ες στη μέση και την ανάλογη σήμανση). Σύγχρονος και επαρκής φωτισμός σε όλο το μήκος της διαδρομής για τις βραδινές ώρες.
  1. Κέντρα εξυπηρέτησης τουριστών στην είσοδο της πόλης, στην κεντρική πλατεία και στην πλατεία Μαβίλη. Δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας και έξυπνων εφαρμογών σε όσους επισκέπτονται την πόλη μας ή είναι περαστικοί από αυτήν.
  1. Άμεση δημιουργία προσωρινών θέσεων στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων για αποβίβαση / επιβίβαση επισκεπτών σε κεντρική πλατεία και πλατεία Μαβίλη. Άμεση δημιουργία χώρων στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων εκτός κέντρου.
  1. Παραχώρηση επί ενοικίου σε όσα ξενοδοχεία του κέντρου ενδιαφέρονται  μίας ή δύο προσωρινών θέσεων στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων μπροστά στις κεντρικές εισόδους τους (ανάλογα της δυναμικότητας τους) για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
  1. Οργάνωση εγκαίρως Χριστουγεννιάτικου χωριού το οποίο θα έχει ως στόχο μεσοπρόθεσμα να είναι τουλάχιστον εφάμιλλο αυτού της Δράμας και των Τρικάλων και λίγο πιο πριν διοργάνωση σε συνεργασία με τον σύλλογο εστιατόρων / καφέ του Τσίπουρο Fest κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Στόχος των δύο εκδηλώσεων είναι τουλάχιστον οι τελευταίες έξι εβδομάδες του χρόνου να έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα και πληρότητες. Οι επιχειρήσεις τουρισμού συμμετέχουν με διαγωνισμούς, προσφορές και εκπτώσεις στην τόνωση των επισκεπτών κυρίως τις καθημερινές της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, έτσι ώστε η πόλη μας να γίνει προορισμός για ολόκληρη την εορταστική περίοδο.
  1. Επαναδιοργάνωση του Castle Rock Festival με τη συμμετοχή και διεθνούς εμβέλειας καλλιτεχνών.
  1. Ολοκληρωμένη πρόταση για ενοικιαζόμενα ποδήλατα που θα διατίθενται στους επισκέπτες σε διάφορα σημεία της πόλης και έξω από τα ξενοδοχεία τους.
  1. Πεζοδρόμηση της κεντρικής οδικής αρτηρίας της πόλης από την Περιφέρεια μέχρι την Πλατεία Μαβίλη κάθε Κυριακή, λίγες ώρες το χειμώνα, περισσότερες ώρες το καλοκαίρι. Για διευκόλυνση των οδηγών, άνοιγμα κάθε ελεύθερου χώρου για στάθμευση όπως οι αύλειοι χώροι σχολείων, ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης (π.χ. Supermarkets) και άλλοι ελεύθεροι χώροι.

Β. Μακροπρόθεσμες Κινήσεις
  1. Διοργάνωση μίας εκδήλωσης ανάλογης της Αρμάτας στις Σπέτσες ή της αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να έχει ως αναφορά τη λίμνη και το κάστρο, να συμβαδίζει η ημερομηνία που θα γίνεται με την ιστορία και να μπορεί ο κόσμος να την παρακολουθεί ευχάριστα (π.χ. δεν μπορείς να βάλεις το θάνατο του Αλή Πασά ή τον πνιγμό της Κυρά Φροσύνης τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά ούτε να ταλαιπωρείς τον κόσμο Γενάρη μήνα). Ένα γεγονός που μου έρχεται στο μυαλό είναι η επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου τέλη Σεπτέμβρη για να φανεί ότι γίνονταν επαναστάσεις και πριν το 1821.
  1. Καινούργια καραβάκια που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, άνοιγμα αδειών σε όλους τους ενδιαφερόμενους, δυνατότητα lake tour σε Καστρίτσα, Ντουραχάνη, Νησί, Πέραμα, Λιμνοπούλα, ενιαίο Εισιτήριο όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να κατεβαίνει σε όποιον προορισμό θέλει, ηχογραφημένη ξενάγηση σε Ελληνικά / Αγγλικά, δυνατότητα άλλων γλωσσών για εξειδικευμένα groups, δυνατότητα ο επισκέπτης να πιει ή να φάει κάτι κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
  1. Μικρά πλοιάρια τα οποία θα διατίθενται στους επισκέπτες για βόλτα στη λίμνη, ύπαρξη πλωτών εστιατορίων / cafe που είτε θα είναι μόνιμα σταθμευμένα, είτε θα κάνουν κρουαζιέρες ή και τα δύο.
  1. Λεωφορεία για ξεναγήσεις στην πόλη ανοικτού ή κλειστού τύπου, όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να κατεβαίνει και να ανεβαίνει όπου θέλει με το ίδιο εισητήριο. Ηχογραφημένη ξενάγηση σε διάφορες γλώσσες και δυνατότητα παραλαβής / επιστροφής στο κατάλυμα.
  1. Μικρό ενιαίο εισιτήριο για τα τρία μουσεία του κάστρου και μεγάλο ενιαίο εισητήριο για όλα τα μουσεία της πόλης. Εννοείται ότι θα υπάρχει γενναία έκπτωση για τα ενιαία εισιτήρια, καθώς και η δυνατότητα τουλάχιστον στα δημοτικά μουσεία της ηχογραφημένης ξενάγησης σε διάφορες γλώσσες (είτε ενσωματωμένη στην τιμή του εισητηρίου, είτε με επιπλέον χρέωση).
  1. Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στα όρια του Δήμου μας. Προτίμηση σε ξένους επενδυτές που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία κατασκευής και λειτουργίας.
  1. Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δημιουργία ενός μεγάλου ψυχαγωγικού πάρκου στο Πάρκο Πυρσινέλλα και στο Στρατόπεδο Βελισσαρίου που θα είναι σημείο αναφοράς για όλη την επικράτεια και τις γειτονικές χώρες. Προτίμηση σε ξένους επενδυτές που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία κατασκευής και λειτουργίας.
  1. Επανεξέταση δυνατότητας δημιουργίας υδατοδρομίου στη λίμνη.
  1. Μόνιμη πεζοδρόμηση της κεντρικής οδικής αρτηρίας της Πόλης από το ύψος της Περιφέρειας μέχρι την πλατεία Μαβίλη, αφού πρώτα δημιουργηθούν επαρκής μόνιμες θέσεις στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων περιμετρικά του κέντρου και υπάρξει η δυνατότητα μεταφοράς στο κέντρο με μικρά λεωφορεία όσων δεν μπορούν να κινηθούν με τα πόδια.
ο Σπύρος  Δ. Σουρέλης  είναι μέλος
Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων