Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Γιάννης Μήτσης για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, παρακολούθησε την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στην 83η ΔΕΘ, το περασμένο Σάββατο, όπως έπραξε και κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, στην προ εβδομάδος παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γάννης Μήτσης δήλωσε τα εξής:«Θέλω να πιστεύω ότι η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην 83η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, έγινε με αυστηρή κοστολόγηση των εξαγγελιών του επί της...
οικονομικής πολιτικής, την οποία προτίθεται η ΝΔ να ακολουθήσει, εφόσον την εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τεκμηρίωση που δεν θα μπορούσε να «χωρέσει» στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς.
Α. Οφείλω όμως, να επισημάνω πως είναι ενθαρρυντική η στόχευση της ΝΔ στην ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, με την εξαγγελθείσα μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και με την προοπτική κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος ως το 2021. Είναι άλλωστε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ζητά όλος ο Επιμελητηριακός κόσμος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ήταν μία από τις δύο βασικές προτάσεις, τις οποίες διατύπωσα προσωπικά και στην από 24/8/2018 επιστολή μου, προς τον Πρόεδρο της ΝΔ, σε συνέχεια της συνάντησής μας στην Αθήνα, στις 10 Ιουλίου 2018. Από τις εξαγγελίες ωστόσο, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ακριβώς επεσήμανα και για την ομιλία του Πρωθυπουργού, λείπουν οι προβλέψεις για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και ακούσαμε μόνο, εξαγγελίες μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα Νομικά Πρόσωπα.

Β. Στην προαναφερθείσα επιστολή μου, προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας στο δεύτερο αίτημα του Προέδρου της ΝΔ, εξέφρασα και την άποψη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για ένα έργο υποδομής στην Ήπειρο, το οποίο θεωρούμε ως μεγίστης προτεραιότητας, για την επιχειρηματικότητα της περιοχής: τη Σιδηροδρομική σύνδεση. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «φαραωνικό» το έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ζητώ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να εξαντλήσει ως αυριανή κυβέρνηση, κάθε δυνατότητα υλοποίησης αυτού του έργου και ακολούθως, να εξετάσει τη Σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και προς βορράν (Αλβανία), όπως μελετάται από την Περιφέρεια Ηπείρου».