Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

(ΒΙΝΤΕΟ) “Xύμα” η λυματολάσπη στην Ελεούσα από την αρχή του έτους, «περιβαλλοντικό έγκλημα» λέει ο δήμαρχος Ζίτσας. H Περιφέρεια Ηπείρου έκανε κάτι;

Μιχ. Πλιάκος: Ζητήσαμε πληροφορίες – Δεν ανέφερε για προσφυγές ή για καταγγελία σε υπηρεσίες
Τον τίτλο «Ο Πόλεμος της λυματολάσπης» θα μπορούσε να έχει το νέο επεισόδιο μεταξύ Δήμου Ζίτσας και ΔΕΥΑΙ.
Αιτία και αφορμή η τραγική κατάσταση δίπλα στο εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού, όπου η ΔΕΥΑΙ εναποθέτει τη λυματολάσπη έχοντας δημιουργήσει μία πραγματικά απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη περιβαλλοντικά εικόνα.
Προφανώς η εικόνα αυτή δημιουργεί και μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας, για τα οποία...
υπάρχουν αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες για τα οποία καλούνται να παρέμβουν.
Το ρεπορτάζ κινητοποίησε τη δημοτική αρχή Ζίτσας, με το δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο σε δηλώσεις του να κάνει λόγο για «Περιβαλλοντικό έγκλημα με την απόλυτη ευθύνη της ΔΕΥΑΙ».
Ο δήμαρχος Ζίτσας δεν έκανε λόγο για προσφυγή στη δικαιοσύνη ή για καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά όπως ανέφερε ζήτησε πληροφορίες και θεωρεί ότι πρέπει να παρέμβουν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Συγκεκριμένα όπως είπε, ο δήμος Ζίτσας στις 30 Ιανουαρίου προωθώντας αίτημα της “Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών Ελεούσας” είχε απευθύνει επιστολή προς της ΔΕΥΑΙ, καθώς επίσης και στο Συμπαραστάτη του Δημότη και στο Συμπαραστάτη του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω της οποίας ζήτησε να πληροφορηθεί με ποιο τρόπο γίνεται η διαχείριση, επεξεργασία και η μεταφορά της λυματολάσπης χωρίς να έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση.

Πολλά τα άγνωστα...
Άγνωστο παραμένει εάν ο Δήμος Ζίτσας ενήργησε αμέσως από τις αρχές του έτους καθώς από 31/12/2017 έληξε η σύμβαση που είχε η ΔΕΥΑΙ για τη μεταφορά της σε άλλο χώρο και εναποτίθεται στην Ελεούσα.
Άγνωστο παραμένει εάν ο Δήμος Ζίτσας παρέμεινε στην αναζήτηση πληροφοριών ή εάν έκανε προσφυγή στις αρμόδιες υπηρεσίες ή και στην δικαιοσύνη.
Άγνωστο επίσης παραμένει εάν το γεγονός το έμαθε αμέσως η Περιφέρεια Ηπείρου και εάν έστειλε και πότε το Υγειονομικό. Εκτός αν επί 45 μέρες τώρα δεν το αντιλήφθηκε ή δεν ενημερώθηκε…
Άγνωστες είναι τέλος και αναμένονται με ενδιαφέρον οι δηλώσεις που ασφαλώς θα κάνει ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης τόσο για το «περιβαλλοντικό έγκλημα», όσο και για τις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας σε ένα τόσο ευαίσθητο περιβαλλοντικό θέμα για τη στενή περιοχή και για τον Καλαμά.
πηγή: ITV
Δείτε τις λεπτομέρειες και την κατάσταση που επικρατεί στο ΒΙΝΤΕΟ