Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα η ανεξέλεγκτη εναπόθεση λυματολάσπης από τη ΔΕΥΑΙ στην Ελεούσα

Δείτε το συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ
Από τις αρχές του έτους η λυματολάσπη δε μεταφέρεται πουθενά, αλλά εναποτίθεται χωρίς καμία επεξεργασία στην Ελεούσα, σε εκτάσεις που ανήκουν στη ΔΕΥΑΙ, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος, δίπλα ακριβώς από την αποστραγγιστική τάφρο που καταλήγει στην τάφρο της Λαψίστας και από εκεί στον Καλαμά.
Οι εικόνες που αποτύπωσε ο τηλεοπτικός σταθμός του ITV μαρτυρούν το μεγέθους του περιβαλλοντικού προβλήματος (ή εγκλήματος) με την ΔΕΥΑΙ να υποστηρίζει...
πως εντός των ημερών θα «βγει στον αέρα» ο διαγωνισμός ώστε να προκύψει νέος ανάδοχος.

Η χρήση πάντως των συγκεκριμένων εκτάσεων για την εναπόθεση της λυματολάσπης δεν γίνεται για πρώτη φορά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες και πως δεν έπρεπε να ληφθεί μέριμνα από τη στιγμή που όλοι γνώριζαν ότι η σύμβαση έχει ημερομηνία λήξης. Επίσης, από τη στιγμή που για τη μεταφορά και εναπόθεση της λυματολάσπης απαιτείται αδειοδότηση του χώρου υποδοχής, το ίδιο θα έπρεπε να τηρείται και για τις εκτάσεις που σήμερα, όπως και στο παρελθόν, εναποτίθεται η λυματολάσπη.
Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση της λυματολάσπης από το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ για χρόνια στη χωματερή της Δουρούτης αντιμετωπίστηκε ως μία αναγκαία και μοναδική λύση για εκείνη την εποχή. Μετά την αποκατάσταση όμως της χωματερής προέκυψε η αδήριτη αναγκαιότητα της εύρεσης ενός κατάλληλου και αδειοδοτημένου χώρου προκειμένου να γίνεται, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας, η εναπόθεση της λυματολάσπης.
Η ΔΕΥΑΙ τα τελευταία χρόνια υπογράφει συμβάσεις και η διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού γίνεται από τον εκάστοτε ανάδοχο. Η τελευταία σύμβαση ολοκληρώθηκε χρονικά στις 31 Δεκεμβρίου και ο ανάδοχος υποχρεούταν να μεταφέρει τη λυματολάσπη από το βιολογικό σε χώρο που ο ίδιος είχε υποδείξει, έχοντας προσκομίσει και τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, στην περιοχή του Κουτσελιού. Στην ίδια περιοχή μεταφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες η λυματολάσπη και από τον βιολογικό της Ηγουμενίτσας. Η σύμβαση όμως μεταξύ ΔΕΥΑΙ και αναδόχου έληξε το 2017 και μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.
Το ερώτημα λοιπόν πού καταλήγει η λυματολάσπη από τον βιολογικό της ΔΕΥΑΙ απαντάται από την ίδια την πραγματικότητα, την οποία βιώνουν και καταγγέλλουν πολίτες, κάτοικοι και ιδιοκτήτες όμορων αγροτικών εκτάσεων και οικοπέδων με τα οικόπεδα της ΔΕΥΑΙ στον βιολογικό.
Από  “ITV” & Ελευθερία 

Δείτε το συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ