Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Με ερωτηματικό οι εργασίες το καλοκαίρι στη Γέφυρα Πλάκας

Μάλλον υπεραισιόδοξες ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις των τοπικών πολιτικών παραγόντων και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης μετά την έγκριση των μελετών από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων τον Ιανουάριο, ότι οι εργασίες αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι.
Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» έρχεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και να προκαλέσει μία σχετική ανησυχία για την προοπτική έναρξης των εργασιών αναστήλωσης.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα...
στις 17 Ιανουαρίου του 2018 το υπουργείο Υποδομών προσέλαβε και δεύτερο εξωτερικό σύμβουλο με ειδικότητα στις αναστηλώσεις.

«Σύμφωνα με τους κανόνες που ακολουθούνται για την αποκατάσταση διατηρητέων μνημείων πρέπει υποχρεωτικά για να εγκριθούν οι σχετικές μελέτες από το ΚΣΝΜ, αυτές να συνοδεύονται από πλήρη ιστορική, μορφολογική, υφολογική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση», εξηγεί η απόφαση του υπουργείου. 
Ήδη, όπως επιβεβαίωσε χθες σε δηλώσεις του ο Αλ. Καχριμάνης τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο αρχιτεκτόνων και μηχανικών, συνεργατών του εξωτερικού συμβούλου βρέθηκαν στην περιοχή της Πλάκας, μαζί με τον Γ. Σμύρη, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η χαρτογράφηση των λεπτομερειών που απομένουν, ώστε να μη χρειαστεί επιπλέον χρόνος με διαδικασίες αδειοδοτήσεων στην πορεία που ενδέχεται να καθυστερήσουν περαιτέρω την έναρξη των εργασιών.
Το ερώτημα του δημοσιεύματος είναι εάν το σύνολο των μελετών θα έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί την άνοιξη από το ΚΣΝΜ ή εάν η προκήρυξη για το έργο θα καθυστερήσει κι άλλο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργασίες αναστήλωσης μπορούν να «μετατεθούν» για το καλοκαίρι του 2019 και όχι αυτό του 2018, επιβεβαιώνοντας έτσι μία αρχική εκτίμηση, πριν από λίγους μήνες από τοπικούς παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα ότι θα απαιτηθεί στην καλύτερη περίπτωση ένας χρόνος προετοιμασίας και ένας χρόνος για την κατασκευή του έργου.
Ο Αλ. Καχριμάνης
Ο Αλ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και την ανησυχία που υπάρχει έκανε λόγο για «αρτηριοσκλήρωση» των κεντρικών υπηρεσιών, που λειτουργούν με τους δικούς τους όρους και χρόνους.
«Εμείς – συνέχισε- τελειώσαμε και τώρα τη διαδικασία την έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών. Δεν σας κρύβω ότι ως εκπρόσωπος της ομάδας ο κ. Σμύρης ήταν την προηγούμενη Παρασκευή με τον κ. Αλ. Λάμπρου (από το ΤΕΕ Ηπείρου) στην Αθήνα. Και εκεί ζητάνε τη συνδρομή του (Γ. Σμύρη). Από εμάς θα υπάρχει. Αλλά ξέρετε αν δεν σπάσεις αυγά, δεν τρως ομελέτα. Εμείς τρέχαμε για να καλύψουμε αυτά που αναλάβαμε και πολλές φορές δεν είχαμε από αυτούς που έπρεπε τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσουμε. Κάναμε αγώνα μεγάλο σε χρόνο ρεκόρ των 1,5-2 μηνών κάθε φορά για να λύνουμε τα θέματα, και να φτάσαμε εδώ.
Έχω πει στον κ. Σμύρη γιατί εκπροσωπεί όλους τους τοπικούς παράγοντες (ΤΕΕ, Περιφέρεια, Δήμος Κ. Τζουμέρκων, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων) ότι μπορεί να τεθεί στη διάθεσή τους για να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα πράγματα. Μάλιστα, θέλω να δώσω και μια λεπτομέρεια. Ο κ. Σμύρης με ομάδα από το Πολυτεχνείο το περασμένο Σαββατοκύριακο και δούλευαν επί τόπου στο γεφύρι για να τελειώσουν την αρχιτεκτονική μελέτη. Καταλαβαίνετε ότι η «αρτηριοσκλήρωση» που υπάρχει πολλές φορές κεντρικά δημιουργεί θέματα. Εμείς εδώ το έχουμε όνειρο ότι όλοι μαζί θέλουμε να ξαναγίνει το γεφύρι, γι’ αυτό βοηθάμε. Το ελληνικό κράτος έχει πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσει στα επίπεδα που έχουν οι περιφερειακές και οι τοπικές αρχές, και πως βλέπουν κάποια θέματα στον τόπο τους».