Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Αντίθετοι στη συνεργασία Πανεπιστημίου – ΤΕΙ

Την ριζική διαφωνία με την κυοφορούμενη συνεργασία, ενσωμάτωση ή ένταξη του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με ενέργειες που υπονομεύουν, όπως αναφέρουν την θεσμικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΑΕΙ εκφράζουν 180 καθηγητές μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σε μία χρονική στιγμή που δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα...
αφενός εξαιτίας της πρότασης του υπουργείου Παιδείας και αφετέρου λόγω των διαρροών εκατέρωθεν και κυρίως από το ΤΕΙ, 180 καθηγητές μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τις υπογραφές τους εκφράζουν την αντίθεσή τους, κάνοντας λόγο για μεθοδευμένη προσπάθεια ένταξης του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των καθηγητών ΔΕΠ που συγκροτήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τοποθετήθηκαν αναλυτικά με ακαδημαϊκά και πολιτικά επιχειρήματα επί της πρότασης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κατάσταση τόσο στο υπουργείο, όσο και στα μέλη των πρυτανικών αρχών που συμμετείχαν στην επιτροπή.
Ο καθηγητής Κ. Πέτσιος τόνισε πως δεν υφίσταται καμία μελέτη σκοπιμότητας και δεν έχει κοινοποιηθεί το παραμικρό στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου.
«Θεωρούμε ότι είναι μείζον ακαδημαϊκό θέμα και τίθεται εν αμφιβόλω η ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και αυτοδυναμία των ΑΕΙ.
ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν διακριτούς στόχους και όποιο εγχείρημα συνεργασίας συναντά διαφορές που βασίζονται σε επιστημολογικά και ακαδημαϊκά κριτήρια».
Ο καθηγητής Γ. Θυφρονίτης χαρακτήρισε «τραγικές» τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα, ενώ επέρριψε ευθύνες στην στάση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συμβούλου του υπουργού κ. Γεωργάτου για τη στάση του. «Ο ίδιος σε άρθρο του παραδέχεται το κενό που θα δημιουργηθεί, το οποίο δεν πρόκειται να καλυφθεί από τα διετή προγράμματα που θα δημιουργηθούν. Ουσιαστικά, θα έχουμε τμήματα δύο ταχυτήτων, τα παλιά και τα νέα και συγκρούσεις μεταξύ τους. Υπάρχουν τεράστιες αντιφάσεις και ασυνέπειες», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Πολιτικές σκοπιμότητες
Ο Αναπλ. Καθηγητής Ντίνος Σιάκαρης επισήμανε πως εάν το σχέδιο προχωρήσει είναι προφανείς οι κίνδυνοι υποβάθμισης του Πανεπιστημίου. «Είναι μία επιστημολογικά αδόκιμη και πολιτικά ακατανόητη πρόταση. Τα προεόρτια βέβαια φάνηκαν με το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής, που εντάσσεται και αυτό στη λογική του πολέμου εναντίον της αριστείας. Δυστυχώς, αντί να διορθωθούν οι παθογένειες ετών, ενισχύονται οι πελατειακές σχέσεις της κυβέρνησης με το όποιο κοινό καθηγητών ή σπουδαστών των ΤΕΙ για να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους», σημείωσε ο κ. Σιάκαρης καλώντας το δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου να τοποθετηθούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο Αναπλ. Καθηγητής Νίκος Ζαφειρόπουλος και ο Καθηγητής Βενετσάνος Μαυρέας, με τον πρώτο να απαντά και σε σχετικό ερώτημα για το εάν σχετίζονται οι τελευταίες εξελίξεις και με τις επικείμενες πρυτανικές εκλογές.
«Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν αφορά τις πρυτανικές εκλογές ή τους συσχετισμούς. Δε μπορώ όμως να πω το ίδιο και για το ΤΕΙ όπου οι πρόσφατες εκλογές έγιναν σε αυτή τη βάση», σημείωσε χαρακτηριστικά.