Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας έλαβε απαντήσεις για θέματα του Νομού

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Κώστας Τασούλας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Έλαβα τρεις απαντήσεις σε ερωτήσεις και αναφορές που υπέβαλα προς Κυβερνητικούς φορείς για θέματα που ενδιαφέρουν τον νομό Ιωαννίνων.
 Ειδικότερα:...
 1. Ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός στην ουσία αρνείται το «επίδομα υπαίθρου προβληματικών και άγονων περιοχών» για τους ιατρούς που υπηρετούν στο Δήμο Πωγωνίου και ειδικότερα στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου.  Με εξαίρεση τους αγροτικούς ιατρούς Πωγωνιανής και Κεράσοβου, οι υπόλοιποι ιατροί του Κ.Υ. Δελβινακίου και των λοιπών Περιφερειακών Ιατρείων της περιοχής δεν δικαιούνται αυτό το επίδομα επειδή δεν θεωρούνται ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου!  Ασχέτως όμως προσωρινού ή μόνιμου χαρακτήρα της πρόσληψής τους οι ιατροί αυτοί υπηρετούν πραγματικά σε απομακρυσμένη και παραμεθόριο περιοχή και η Πολιτεία θα έπρεπε, αναγνωρίζοντας αυτό, να τους εξασφαλίζει το ανάλογο οικονομικό κίνητρο.


2. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Σπίρτζης ενόψει της λειτουργίας του νέου σταθμού διοδίων στο Δροσοχώρι δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα εφαρμογής αναλογικών διοδίων για τους κατοίκους που μετακινούνται καθημερινά και πηγαινοέρχονται εντός του νομού (π.χ. από Μέτσοβο ή Ζαγόρι προς Γιάννινα και επιστροφή) αλλά μας ενημερώνει μόνο για μικρές μειώσεις τελών διοδίων στην Τύρια και στο Μαλακάσι.  Το βασικό όμως πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, γιατί το αναλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί στα τέλη του 2018 γεγονός που θα επιβαρύνει μέχρι τότε βαρύτατα κυρίως τους κινούμενους εντός των ορίων του νομού μας.  Ο κ.Σπίρτζης προφανώς οφείλει νέες απαντήσεις για αυτό το σοβαρό πρόβλημα τις οποίες και θα αναγκαστεί να δώσει.



3. Τέλος ο ίδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Σπίρτζης μας ενημερώνει, έπειτα από υποβολή σχετικού αιτήματος του Δήμου Πωγωνίου, πως ο άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά (2 λωρίδες ανά κατεύθυνση με κεντρική νησίδα μέχρι Καλπάκι και μία λωρίδα ανά κατεύθυνση από εκεί μέχρι Κακαβιά, συνολικού μήκους 69,82 χλμ.) που θα συνδέεται με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και τους οικισμούς με 9 κόμβους, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF) με συντονισμό ενεργειών των Υπουργείων Υποδομών, Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Το θέμα αξίζει προφανώς κάθε στήριξης και για το λόγο αυτό τα αρμόδια Υπουργεία θα ελέγχονται τακτικά για την επιτυχή εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, που ανοίγει κυριολεκτικά νέες προοπτικές για το εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό στο νομό Ιωαννίνων και ειδικότερα στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου»