Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Με αφορμή την παρουσία των προσφύγων, η Ε.Ε. μπορεί να φτιάξει Υποδομές –“Προίκα” για τα Γιάννενα

«Χρυσή ευκαιρία» για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου. Την ανακαίνιση κτιρίων για τη δημιουργία εστιών εκπαίδευσης, ζήτησαν Δήμαρχος και Aντιδήμαρχος από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρ. Στυλιανίδη
Παρά τα όποια προβλήματα προέκυψαν στην αρχή, λόγω των αιφνιδιαστικών εξελίξεων, είναι γεγονός ότι η υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στα Γιάννενα πριν από δύο χρόνια περίπου, υπήρξε σε γενικές γραμμές ομαλή και εξελίχθηκε χωρίς… παρατράγουδα.
Από την άλλη, η παραμονή όλων αυτών των ξεριζωμένων από τον πόλεμο ανθρώπων στην περιοχή μας, αποτελεί και μία ευκαιρία για τη δημιουργία υποδομών, μέσω κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μετά την αναχώρηση των προσφύγων θα μείνουν ως «προίκα» στους Γιαννιώτες. Ως προς αυτό, το πιο έμπρακτο παράδειγμα είναι...
η πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη» που από συγκρότημα – «φάντασμα», μετατράπηκε πρόσφατα σε έναν χώρο φιλοξενίας με όλες τις σύγχρονες ανέσεις!
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κατά τις επαφές του Κύπριου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, αρμόδιου για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. με στελέχη του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, το πιο βασικό αίτημα που του τέθηκε ήταν η παροχή βοήθειας για την αναπαλαίωση παλιών κτιρίων, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση για τις ανάγκες των προσφύγων κι έπειτα για τους ίδιους τους Γιαννιώτες. Και σ’ αυτό τον τομέα υπάρχουν πολλές επιλογές…
Να σημειωθεί ότι ο κ. Στυλιανίδης βρέθηκε στα Γιάννενα προκειμένου να λάβει μέρος σε εκδήλωση διαλόγου με τους πολίτες, η οποία έγινε την Πέμπτη το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Du Lac» και είχε θέμα της «την Ευρώπη που θέλουμε». Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.

Ενήμερη για όλα η Ε.Ε. 
Επίσκεψη ουσίας ήταν αυτή που έκανε στα Γιάννενα ο Επίτροπος της Ε.Ε. Χρήστος Στυλιανίδης, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει και η διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σήμερα εντός Ευρωπαϊκών συνόρων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τον τρόπο που έγινε η υποδοχή των προσφύγων στα Γιάννενα και πέρα από τα εύσημα που έδωσε ο κ. Στυλιανίδης στον Δήμο Ιωαννιτών για τη δουλειά που έχει κάνει όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού, παρά τους κατά καιρούς αιφνιδιασμούς που αντιμετώπισε, δεσμεύθηκε πως θα προωθήσει από τη μεριά του τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν το επόμενο διάστημα σε τοπικό επίπεδο γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Ανακαίνιση κτιρίων
Το σημαντικότερο αίτημα που τέθηκε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ήταν η χρηματοδότηση, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες από την Ε.Ε. έργων ανακαίνισης και αναπαλαίωσης κτιρίων της πόλης που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα, προκειμένου να δημιουργηθούν εστίες πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού. Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι οι χώροι που θα ανακαινιστούν να χρησιμοποιηθούν από τους πρόσφυγες για όσο διάστημα παραμείνουν στην περιοχή κι έπειτα να αποδοθούν στο Δήμο για να τεθούν στη διάθεση των Γιαννιωτών. Ζητήθηκε ακόμα η δημιουργία δομής στην πόλη για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.
Να τονιστεί στο σημείο αυτό, πως ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τις διεθνείς Οργανώσεις, τις πιστοποιημένες Μ.Κ.Ο και τις εθελοντικές ομάδες έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που βασίζεται στη μακρά φιλοξενία των προσφύγων και όχι στην άμεση ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία, με δεδομένο πως η συντριπτική πλειοψηφία τους θέλει να φύγει από τη χώρα μας.

Το παλιό Πανεπιστήμιο
Εδώ πάντως, εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου, προβάλλει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανακατασκευή και αξιοποίηση του συγκροτήματος του παλαιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη που παραμένει ερείπιο. Με κονδύλια από την Ε.Ε. το συγκεκριμένο κτίριο θα μπορούσε να γίνει ξανά «στολίδι» για την πόλη φιλοξενώντας δραστηριότητες για πρόσφυγες και μετανάστες, από τις οποίες θα επωφελούνταν και η τοπική κοινωνία!
Φυσικά, το κτίριο δεν ανήκει στον Δήμο αλλά στο Υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, όμως με παρέμβαση της Ε.Ε. και με μία σχετική πολιτική απόφαση θα μπορούσε να αποκτήσει άλλη προοπτική. Είναι λοιπόν στο χέρι των στελεχών του Δήμου να εξετάσουν σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα.

Δηλώσεις Στυλιανίδη
«Οι Έλληνες δίνουν το παράδειγμα και κρατούν ψηλά τη σημαία του ηθικού πλαισίου της Ε.Ε. που βασίζεται στην αλληλεγγύη», δήλωσε χθες ο κ. Στυλιανίδης. Όπως υπογράμμισε, «βασική μας αρχή είναι πως πρέπει οι κοινότητες που υποδέχονται στους πρόσφυγες να είναι κι αυτές έτοιμες να υποστηρίξουν την υποδοχή αλλά και να νοιώσουν ότι συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία έχοντας κάποια στιγμή και κάποια μορφή οφέλους».
Ο Κύπριος Επίτροπος τόνισε πως στόχος της Ε.Ε. είναι να μεταφερθεί μεγάλο μέρος των προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και να προχωρήσει το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσής τους, ενώ σημείωσε πως, πέραν των χρημάτων που δίνονται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στις Μ.Κ.Ο., υπάρχει περίπου 1 δισ. ευρώ το οποίο διοχετεύεται μέσα από κρατικά κανάλια σε συνεργασία κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης!
Απαντώντας σε ερώτηση για την καταγγελία που ο ίδιος έκανε σχετικά με την ύποπτη δράση συγκεκριμένης Μ.Κ.Ο. στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο αυτό χτυπήθηκε εν τη γενέσει του, παραπέμποντας σε λεπτομέρειες μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης.

Μπέγκας - Κολόκας
Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως «το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα δυναμικό και εξελισσόμενο. Εμείς εξετάσαμε τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν από εδώ και πέρα για να μπορέσει η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων να δημιουργήσει κάποιες παρακαταθήκες σε ορισμένα επίπεδα, όπως η ενίσχυση κάποιων υποδομών του Δήμου και οι ενέργειες ομαλής ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία».
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντισμού Παντελής Κολόκας σημείωσε ότι «όραμά μας είναι η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας που αξιοποιεί ενεργά τους πρόσφυγες - μετανάστες, γηγενείς, ευπαθείς ομάδες, ΑΜΕΑ και γενικότερα όλους τους πολίτες. Κύριο μέλημά μας είναι η αναγνώριση και η συμπερίληψη της διαφορετικότητας στις δομές, τις υπηρεσίες και τις πολιτικές του Δήμου».

Στην Περιφέρεια Ηπείρου
Θέματα που αφορούν δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στον τομέα Πολιτικής Προστασίας και  στις  πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συζήτησε ο Επίτροπος της Ε.Ε. με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Περιφέρεια. Σ’ αυτήν παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Γιούλα Μητροκώστα και Βασίλης Παπαχρήστου και ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δημήτρης Σιώλος.
Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δυνατότητα της Περιφέρειας Ηπείρου στα θέματα πολιτικής προστασίας, σημειώνοντας πως «παρ’ όλα τα κακά που ακούγονται καμιά φορά για ελληνικές υπηρεσίες, εδώ λειτουργεί ένα θαύμα το οποίο θα πρέπει να αναφέρουμε. Κάτι που άκουσα επίσης και με ικανοποίησε, είναι η προσπάθεια που γίνεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ένα ποσό 65 εκ. ευρώ. Ήδη η Περιφέρεια ετοιμάζεται με δύο εκ. ευρώ μόνο να μοχλεύσει κεφάλαια μέχρι να φτάσουν τα 65  εκ. Αυτά είναι που χρειάζονται και αυτά είναι που μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπως είναι η Περιφέρεια της Ηπείρου, και να έχουμε χειροπιαστό αποτέλεσμα με τις τοπικές κοινωνίες». 
Από την πλευρά του ο Αλέκος Καχριμάνης, χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην έδρα της Περιφέρειας, τονίζοντας πως «έγινε ευρεία συζήτηση. Αναφερθήκαμε στις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει μέσα από προγράμματα της Ε.Ε., και ιδίως σε αυτά που γίνεται μόχλευση κεφαλαίων, πρωτοβουλίες που είναι έξω από τα συνηθισμένα που γνωρίζουμε».