Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Δασικοί χάρτες: Πώς μπορούν να... σωθούν τα χωράφια με εκπτώσεις έως 83%

Μειώσεις στο αντάλλαγμα χρήσης για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις αλλά και δωρεάν αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών για ΟΤΑ και περιοχές αναδασμού φέρνουν οι δύο ΚΥΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, χιλιάδες καλλιεργητές και ιδιοκτήτες καλούνται να ενημερωθούν για όσα αναλυτικά προβλέπει η υπουργική απόφαση και να προβούν έγκαιρα στις διαδικασίες που απαιτούνται, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις γενναίες εκπτώσεις, που φτάνουν έως και 83%. Μάλιστα, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς...
η προθεσμία των ενστάσεων λήγει στις 12 Ιουνίου.

Ειδικότερα, για τις δημόσιες εκτάσεις η μείωση κόστους φτάνει το 60%, για ιδιωτικές το 58,33% και για χορτολιβαδικές το 62,5%.
Αναλυτικότερα, το αντάλλαγμα χρήσης για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που καλλιεργούνται γεωργικά και η μορφή τους άλλαξε και από δάσος έγινε αγρός μέχρι και το 2007 θα ορίζεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής όπου έγινε η επέμβαση. Δηλαδή για δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις το αντάλλαγμα χρήσης γης υπολογίζεται στο 20% της καθορισμένης αξίας τους. Για τα ιδιωτικά δάση και τις δασικές εκτάσεις το αντάλλαγμα υπολογίζεται ως μικρότερο και συγκεκριμένα θα είναι στο 12,5% της καθοριζόμενης αξίας τους. Οσον αφορά τις δημόσιες, όπως ισχύει δηλαδή για τις χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 15% της καθοριζόμενης αξίας τους.
Όπως αναφέρει το υπουργείο στο σχετικό σημείωμα, «η μείωση αυτή συμπληρώνει τη μείωση που προέβλεψε ο νόμος 4467/2017 στο κόστος εξαγοράς μιας έκτασης δασικού χαρακτήρα που άλλαξε χρήση για γεωργική εκμετάλλευση πριν από το 1975, όπου προβλέπεται πια η καταβολή του ¼ της αντικειμενικής αξίας. Με τον ίδιο νόμο έχουν επέλθει και σημαντικές βελτιώσεις των απαιτήσεων της αίτησης που υποβάλλουν στις Δασικές Υπηρεσίες οι αγρότες και καλλιεργητές, αφού δεν απαιτείται πια υποβολή οικονομοτεχνικής μελέτης για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν μεταξύ 1975-2007, εφόσον αυτές είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ, ενώ σε όλες τις παραπάνω εκτάσεις επιτρέπεται πια η ύπαρξη μικροεγκαταστάσεων (υπόστεγα, μετρητές ΔΕΗ, δεξαμενές, γεωτρήσεις κ.λπ.) που εξυπηρετούν τη γεωργική καλλιέργεια».