Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Αναγκαία και χρήσιμη η περιφερειακή συνεργασία

Ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα την Παρασκευή η 15η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου – Επίκαιρο μήνυμα για τη συγκυρία στην Ευρώπη από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση
Το μήνυμα της συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο και την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά στη σημερινή συγκυρία στην Ευρώπη η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και συνοχής, έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην...
15η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χτες το απόγευμα στα Ιωάννινα.
Η διάσκεψη έγινε με τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών από τις οχτώ χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία (Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Κροατία).
Ο Πρόεδρος της Βουλής στο μήνυμά του έδωσε έμφαση στις μείζονες προκλήσεις, του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και της υπό εξέλιξη συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης.
Όπως είπε: «Το προσφυγικό ζήτημα έχει αναδειχθεί εκ των πραγμάτων σε μία από τις μείζονες προκλήσεις και σε ένα από τα μεγαλύτερα αδιέξοδα και διακυβεύματα για την ύπαρξη και την ενίσχυση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης του θέματος, τη βάση των αξιών της Ευρώπης. Αλλά και γιατί, επιπλέον, το 2017 είναι ο χρόνος όπου γίνεται η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Και αυτή δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση, μια συζήτηση εκθέσεων ιδεών, όπως κάποιες εξ αυτών μέχρι τώρα έχουν διαμορφωθεί, αλλά στη βάση και στη διακήρυξη της Ρώμης έχει ξεκινήσει μία ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για την ίδια την οντότητα και το μέλλον της ΕΕ. Άρα, οι περιφερειακές συγκροτήσεις και συνεργασίες ανάμεσα σε κυβερνήσεις, λαούς και περιφερειακά όργανα είναι αυτές που δίνουν ένα βάθος και μια επικοινωνία μεταξύ των λαών και είναι πάρα πολύ σημαντικές για να σφραγίσουν μέσα στο 2017 ένα μέλλον σαν αυτό που όλοι θα ονειρευόμασταν».
Τις εργασίες της διάσκεψης διηύθυνε ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αναστάσιος Κουράκης, ο οποίος καλωσορίζοντας τις αντιπροσωπείες επεσήμανε ότι «σε μία περίοδο ακραίας αβεβαιότητας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο μετά το Brexit και την προεδρική αλλαγή στις ΗΠΑ, η πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου συνιστά ένα επιτυχημένο παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας, ακριβώς γιατί εστιάζει στα στοιχεία που ενώνουν και όχι στα στοιχεία που χωρίζουν τους λαούς μας». 
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και επεσήμανε ότι η Προεδρία της Πρωτοβουλίας είναι συντονισμένη και συνδεδεμένη με την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της για τα δυνάμει υποψήφια κράτη.



Οι εργασίες της Διάσκεψης, επικεντρώθηκαν σε δύο θεματικές ενότητες. 
Η πρώτη αφορούσε την ανάγκη, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της αειφόρου ανάπτυξης που σχετίζεται με τη θάλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες, αυτό που συνοπτικά αποκαλείται ως «Θαλάσσια Οικονομία» και αποτελεί και κύριο πυλώνα της Πρωτοβουλίας. Βασικοί εισηγητές ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. 
Η δεύτερη ενότητα αφορούσε τη σημασία της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου και τη βασική εισήγηση έκανε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Γάκης, ενώ ανάλογη παρέμβαση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας της πρωτοβουλίας, πρέσβης Φάμπιο Πιλιαπόκο.
Ο κ. Γάκης τόνισε ιδιαίτερα ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν οι χώρες τη διεύρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών των περιφερειών, θα καθορίσει το αναπτυξιακό μέλλον των χωρών στις επόμενες δεκαετίες, και τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης της σημασίας του στρατηγικού σχεδιασμού τόσο στην ιεράρχηση των αναπτυξιακών στόχων όσο και στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις και παρακολουθείται η υλοποίηση τους. Κάλεσε δε, τους συμμετέχοντες να συμβάλουν στη μετατροπή της πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου σε ένα αναβαθμισμένο φόρουμ διαλόγου για την ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ πρότεινε και έγινε αποδεκτό από τη διάσκεψη, τη διοργάνωση διακοινοβουλευτικών συνεδριάσεων των επιτροπών περιφερειών των κρατών- μελών της πρωτοβουλίας.
Τις εργασίες της διάσκεψης παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, Γιάννης Στέφος, Γιάννης Καραγιάννης καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, και Πρεβέζης, Κώστας Μπάρκας. Επίσης, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής. 
Τέλος, στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης πραγματοποίησε και διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Ιβάν Μπραβόβιτς.
Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι τα Ιωάννινα θα φιλοξενήσουν στις 11 και 12 Μαΐου τις εργασίες του 2ου Φόρουμ της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών από τις οχτώ χώρες αλλά και επιχειρηματιών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.