Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Απέκτησε τελικά Διοίκηση το ΤΕΕ Ηπείρου μετά από ατέρμονα "παζάρια", 5 μήνες μετά τις εκλογές

“Λογαριασμοί επί λογαριασμών” για το αποτέλεσμα – Το 60% της θητείας πήρε το ΠΑΣΟΚ και 40% ο ΣΥΡΙΖΑ – Νεοδημοκρατικοί τριγμοί και σκληρή ανακοίνωση της ΔΚΜ του κ. Τσίγκρου για «ψευτοδεξιό δεκανίκι στο συνασπισμό ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ»
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου “έλυσε τους γρίφους” και απέκτησε επιτέλους διοίκηση. 
Μετά από πολλούς “Λογαριασμούς επί λογαριασμών” και “μπόλικα παζαρέματα”, πρόεδρος εκλέχτηκε ο Γιάννης Λυκοτραφίτης από την παράταξη «Δημοκρατική Ενωτική Συνεργασία Μηχανικών» (ΠΑΣΟΚ), η οποία είχε έρθει δεύτερη σε ψήφους (327 – 27,9%) στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο κ. Λυκοτραφίτης είναι δημόσιος υπάλληλος, πρόεδρος των εργαζομένων της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Ο αντιπρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών Ηπείρου», η οποία είχε έρθει τρίτη σε ψήφους (230 – 19,6%) και είναι ο Γιώργος Παππάς από την Άρτα, σύζυγος της Υπουργού κ. Όλγας Γεροβασίλη. Στη θέση του γενικού γραμματέα εκλέχτηκε ο Αλέξανδρος Λάμπρου από τη «Διάδραση», η οποία είχε έρθει τέταρτη σε ψήφους (102 – 18,7%) το «έτερον ήμισυ» του Νεοδημοκρατικού χώρου στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νεοδημοκρατικός χώρος είχε κατέβει στις εκλογές διασπασμένος, μετά την...
απόφαση στελεχών να αναβιώσουν την παράταξη ΔΚΜ με επικεφαλής τον Γιάννη Τσίγκρο (στις προηγούμενες εκλογές υπήρχε μόνο η «Διάδραση»). Η παράταξη του κ. Τσίγκρου, η οποία είχε έρθει πρώτη σε ψήφους (333 – 28,3%), αποφάσισε να απέχει από τη διαδικασία ανάδειξης του προεδρείου, συνοδεία καταγγελιών για συνεργασίες που «αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα». Το εκλογικό σύστημα με το οποίο γίνονται οι διαδικασίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είναι η απλή αναλογική.  

Οι λογαριασμοί – Η παραίτηση
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος κ. Λυκοτραφίτης και ο αντιπρόεδρος κ. Παπάς εκλέχτηκαν ψηφιζόμενοι μόνο από οι τα μέλη των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι 4 υπόλοιπες παρατάξεις αρνήθηκαν την ψήφισή τους, Σημειώνεται επίσης ότι η παράταξη της ΔΚΜ δεν παρέστη καθόλου στη διαδικασία. Για τη θέση του γενικού γραμματέα υπήρξε μόνο η υποψηφιότητα του κ. Λάμπρου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το πλαίσιο της σύγκλισης των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ επετεύχθη κατόπιν κοπιαστικών …λογαριασμών και περίπλοκης αριθμητικής, ακόμη και για τη διάρκεια της προεδρίας εκάστης παράταξης. Έτσι η ΠΑΣΚ πέτυχε να έχει την προεδρία πρώτη και για το 60% της 3ετούς θητείας, με δεύτερη την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με το 40% της θητείας (από το 2019) οπότε θα παραιτηθεί ο κ. Λυκοτραφίτης και αναμένεται να εκλεγεί ως νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου ο κ. Κώστας Κολοκούρης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σύγκλιση των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρότι ήταν “προ των πυλών”, τελικώς δεν κατέστη εφικτή λόγω της άκαμπτης εμμονής αμφοτέρων (Γ. Λυκοτραφίτης από ΠΑΣΟΚ και Γ. Τσίγκρος από ΝΔ) για την θέση του προέδρου κατά την έναρξη της θητείας.
Έτσι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε τελικά την εναλλακτικά καλύτερη “προσφορά” που “της έδωσε” η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και υλοποιήθηκε.

Νεοδημοκρατικοί τριγμοί – Η ανακοίνωση της ΔΚΜ
Τριγμούς στο Νεοδημοκρατικό στρατόπεδο προκαλεί η συγκρότηση νέας διοίκησης στο ΤΕΕ Ηπείρου. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΔΚΜ κ. Γιάννης Τσίγκρος «Μετά και τις προχθεσινές εξελίξεις φάνηκε ξεκάθαρα για ποιο λόγο κάποιες παρατάξεις διοικούν επί 25 συνεχόμενα χρόνια το Τεχνικό Επιμελητήριο !!!! Οι σύμμαχοι τους πάλι σύμπραξαν για να τους δώσουν τη νίκη! Τώρα φάνηκε ξεκάθαρα και ποιος ο ρόλος της συγκεκριμένης παράταξης στις εκλογές του Νοεμβρίου» αφήνοντας έτσι ξεκάθαρες αιχμές κατά της ετέρας Νεοδημοκρατικής παράταξης “Διάδραση”.
Στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών του κ. Τσίγκρου αποκαλεί το “αδελφό σχήμα”, την “Διάδραση” του κ. Λάμπρου ως «ψευτοδεξιό δεκανίκι στο συνασπισμό ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ» και της καταλογίζει συμμετοχή στις εκλογές του ΤΕΕ «μόνο και μόνο για προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες»!
Σαφώς το κλίμα στο Νεοδημοκρατικό στρατόπεδο των μηχανικών είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, σε μία εποχή μάλιστα που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να αποφύγει κάθε εσωστρέφεια.
Ήδη το epirusin από εικοσαημέρου με ανάρτησή του (ΕΔΩ) είχε αναφερθεί σχετικά με υπότιτλο: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο, η έντονη ανάμειξη του συζύγου της κ. Γεροβασίλη και ο πρόεδρος των εργαζομένων της Περιφέρειας»

Στην ανακοίνωσή της η ΔΚΜ αναφέρει:
«Μετά τις εκλογές παρωδία της 9ης Μαρτίου 2017 για την ανάδειξη των οργάνων της διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπου οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ λειτουργώντας με αποκλεισμούς και μεθοδεύσεις, δημιούργησαν ένα πολωτικό κλίμα που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αποχώρηση των πέντε από τις επτά παρατάξεις και την έλλειψη απαρτίας, παρόλες τις μεθοδεύσεις η παράταξη μας πήρε την πρωτοβουλία να γίνει νέος κύκλος συνομιλιών, με κύριο στόχο ένα διαπαραταξιακό προεδρείο και μια συλλογικότερη εκπροσώπηση του Τμήματος από όσο γίνεται περισσότερα μέλη, για να ανανεωθεί και να αποκτήσει την εξωστρέφεια που τόσο πολύ το έχει ανάγκη ο κλάδος.
Όλες οι συζητήσεις συνάντησαν μια στείρα αδιαλλαξία από πλευράς των δύο παρατάξεων, χωρίς κανένα ενδιαφέρον ούτε για τη λειτουργία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά ούτε και για την αγωνία των συναδέλφων, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Σε μια τέτοια κατάσταση δηλώσαμε υπεύθυνα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε κάτι που και άλλες παρατάξεις συμφώνησαν μαζί μας. Όμως σε αυτή την περίπτωση η παράταξη της ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ λειτούργησε σαν ψευτοδεξιό δεκανίκι στο συνασπισμό ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας στις εκλογές μόνο και μόνο για προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες.
Η συγκεκριμένη ενέργεια επιβεβαιώνει πλέον και τους πιο καλοπροαίρετους για τον πραγματικό της ρόλο, όπως εξελίχθηκε μετά την προκήρυξη των εκλογών του Νοεμβρίου του 2016 και πως τίποτα δεν είναι τυχαίο πως κάποια πρόσωπα και παρατάξεις, τόσα χρόνια παραμένουν στην διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αφού έχουν την ουσιαστική και ενεργή στήριξη, κάποιων ατόμων που δήλωναν κατ΄ ευφημισμό ότι ανήκαν στην παράταξη μας».