Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Τέσσερα μέτρα την ημέρα πρέπει να «κλείνει» η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Στόχος 93 δράσεις έως τις 5 Δεκεμβρίου
Τρία με τέσσερα μέτρα θα πρέπει να κλείνει κάθε ημέρα η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Στη λίστα που έχουν στείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση, με τις υποχρεώσεις από το μνημόνιο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, υπάρχουν 93 δράσεις και υποδράσεις, γράφει η «Καθημερινή». 
Και με τους δανειστές να επιστρέφουν στις 13 Νοεμβρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα, το...
οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να διαμορφώσει τις προτάσεις του για τα «αγκάθια».
Πραγματικός αγώνας δρόμου ξεκινάει για την κυβέρνηση ενόψει της β’ αξιολόγησης, με στόχο να την έχει κλείσει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, και ενώ οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναμένεται να επιστρέφουν στην Αθήνα στα μέσα του τρέχοντος μήνα.
Η λίστα
Όπως προκύπτει από τη λίστα που έχουν αποστείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο στο πλαίσιο του τρέχοντος ελέγχου υπάρχουν συνολικά 93 δράσεις και υποδράσεις.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί είναι η ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2017 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017 – 2020, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για το νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Από την πλευρά των Βρυξελλών το ζητούμενο είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση εντός του έτους, καθώς ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε πως όσο περισσότερο καθυστερήσει τόσο περισσότερες δυσκολίες θα παρουσιαστούν.
Σε ό,τι δε αφορά το ζήτημα το χρέους και το αν η επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίαζε στην Καθημερινή ότι: «Σίγουρα δεν θα παρακολουθήσω την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα».
Τέλος, σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να συμφωνηθεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του υπερταμείου και να οριστεί το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και να εφαρμοστεί έγκαιρα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, με την έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλων για αυτόν τον σκοπό.