Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ!

Νέο «εργαλείο» που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική τους…
Συνεργασία ΚΕΔΕ – ΤΕΕ για αξιοποίηση ελεύθερων επαγγελματιών  μηχανικών με σκοπό την ταχύτερη υλοποίηση των έργων  
Τροπολογία για Υπηρεσιακά Συμβούλια, πρόσληψη καθαριστριών, ΚΗΦΗ – ΚΕΔΗΦ…
Νέα πορεία φαίνεται πως χαράσσει η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα εξελιγμένα «εργαλεία» που βάζει στη φαρέτρα της, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των αναπτυξιακών της προοπτικών, μέσω καινοτόμων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει.
Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον επιτάσσει στροφή στην εξωστρέφεια, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω και ξένων συνεργειών. Σ’ αυτό το πλαίσιο η...
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) εγκαινιάζει μία νέα ολοκληρωμένη υπηρεσία για όλους τους Δήμους, που στόχο έχει την αποτελεσματική προβολή, σε διεθνές επίπεδο, της αναπτυξιακής δυναμικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το προφίλ των Δήμων 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή του προς όλους τους Δήμους, τους ενημερώνει για τη νέα υπηρεσία της Ένωσης και τους καλεί να αποστείλουν συγκεκριμένα στοιχεία που θα συγκροτήσουν το προφίλ τους, το οποίο θα προβάλλεται στο «ψηφιακό χάρτη» της χώρας που θα δημιουργηθεί. «Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταματήσει να είναι ουραγός της Ευρώπης στον τομέα της ανάπτυξης», αναφέρει, χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.
Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα προβάλλονται οι αναπτυξιακές προοπτικές, οι βέλτιστες πρακτικές αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των Δήμων, προκειμένου να δικτυωθούν με ομόλογους φορείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και με λοιπούς  διεθνείς οργανισμούς  με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συνεργασία σε κοινοπραξίες έργων. Παράλληλα οι Δήμοι θα ενημερώνονται συστηματικά για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ειδικότερα οι Δήμοι θα μπορούν να αποστείλουν τις βέλτιστες πρακτικές των έργων τους και σε συνοπτική μορφή το αναπτυξιακό προφίλ τους, το οποίο σε συνάρτηση με τα βασικά χαρακτηριστικά χωροθέτησης, σύνθεσης του κοινωνικού ιστού, βασικών υποδομών και λειτουργιών του κάθε Δήμου και φωτογραφικού υλικού, θα αναρτηθούν σε ειδική δίγλωσση ενότητα με ψηφιακό χάρτη της χώρας, που θα διαμορφωθεί στους δικτυακούς τόπους της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ, ώστε να επικοινωνούν με την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Γραφείο Υποστήριξης 

H ΚΕΔΕ έχει ήδη ενεργοποιήσει τη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης (Helpdesk) των Δήμων στην υποβολή προτάσεων σε προσκλήσεις που εκδίδονται από Ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Στο δικτυακό τόπο της ΚΕΔΕ έχουν αναρτηθεί Οδηγοί Ενημέρωσης της ΕΕ για τα Ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα με γενικές κατευθύνσεις υποβολής, ενώ θα ανακοινώνονται συστηματικά και επιλεκτικά οι προσκλήσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από το πρώτο στάδιο λειτουργίας του Γραφείου, παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους της χώρας να υποβάλουν τα συνοπτικά στοιχεία του έργου που τους ενδιαφέρει και να παρουσιάσουν σχετικά τις δραστηριότητές τους και τα δυνατά τους σημεία σε ειδική φόρμα, ώστε να διερευνηθεί από την ΚΕΔΕ μέσω άλλων ομολόγων της στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον άλλων φορέων στη συγκρότηση κοινοπραξίας (consortium) που απαιτείται για την υποβολή πρότασης.

Συνεργασία ΚΕΔΕ- ΤΕΕ

Εξάλλου, τελευταία έντονα απασχολεί τους ΟΤΑ το πρόβλημα που εντοπίζεται στην ωρίμανση και στην υλοποίηση έργων μέσω ΕΣΠΑ, θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γ. Στασινού.
«Η αξιοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών διπλωματούχων μηχανικών θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ, ενώ θα μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων», τόνισε ο Γ. Πατούλης, λέγοντας ακόμη ότι «συχνά δίδονται υπερβολικές εκπτώσεις οι οποίες στη συνέχεια δεν επιτρέπουν την υλοποίηση των έργων».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες Διπλωματούχοι Μηχανικοί μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη λύση των προβλημάτων υλοποίησης έργων σε τοπικό επίπεδο.
Πάντως και οι δυο συμφώνησαν να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη που θα επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες Διπλωματούχους Μηχανικούς, να παρακολουθούν την υλοποίηση δημοτικών έργων και να συμβάλλουν στην ωρίμαση των έργων.

Τροπολογία του ΥΠΕΣ 

Στο μεταξύ, την επαναλειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στην Αυτοδιοίκηση, τη πρόσληψη συμβασιούχων για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων και την παράταση της λειτουργίας των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ), των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΕΔΗΦ) και των «Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Πιο συγκεκριμένα:
- Λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων ΟΤΑ: Στην πρώτη παράγραφο της τροπολογίας ρυθμίζεται το θέμα της επαναλειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Να σημειωθεί ότι από 28 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, είχε καταργηθεί η θητεία τους, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται επείγοντα υπηρεσιακά θέματα (προαγωγές, αποσπάσεις, μετατάξεις, εκπαιδευτικές άδειες κ.λ.π.)
- Πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία: Για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων, όπου κρίνεται αναγκαίο οι Δημοτικές Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Η εκτίμηση της ανάγκης πρόσληψης προσωπικού για τον καθαρισμό των σχολείων για τα διδακτικά έτη 2017 -2018 ανήκει στους Δήμους. 
Η ΚΕΔΕ ζητά να μην προέρχονται οι σχετικοί πόροι από τους ΚΑΠ των Δήμων, αλλά από ξεχωριστή μεταφορά πίστωσης από το Υπουργείο Παιδείας στο ΥΠΕΣΔΑ.    
- Παράταση λειτουργίας ΚΗΦΗ και ΚΕΔΗΦ: παρατείνεται  η διάρκεια παροχής υπηρεσιών των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» ( ΚΗΦΗ), των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΕΔΗΦ) και των «Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» των φορέων των ΟΤΑ, καθώς και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού.
Η μισθοδοσία των εργαζομένων θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014 -2020.