Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Από παράταση σε παράταση πηγαίνουν οι εκλογές στα Επιμελητήρια

Το 2017 και βλέπουμε. Από τον Δεκέμβριο του 2015 για τον Ιούνιο 2016 και τώρα πάνε για τις 15 Φεβρουαρίου 2017!
Από παράταση σε παράταση πηγαίνουν οι εκλογές στα Επιμελητήρια της χώρας, λόγω της αδυναμίας θεσμοθέτησης ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου, αλλά και μιας ριζικής αναμόρφωσης του θεσμού, που αποτελεί αίτημα και αναγκαιότητα του επιχειρηματικού κόσμου.
 Ο λόγος της ανάκλησης, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, είναι ότι με...
βάση τη νέα νομοθεσία, η οποία δεν καθιστά υποχρεωτική τη συνδρομή, τα μέλη των επιμελητηρίων τα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, δεν είναι σαφώς προσδιορισμένα. Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας προβλημάτων στην εκλογική διαδικασία. Το πρόβλημα αυτό χρήζει άμεσης νομικής αντιμετώπισης, δηλαδή νέας νομοθετικής ρύθμισης του επιμελητηριακού θεσμού.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων επρόκειτο να γίνουν τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά έλαβαν παράταση για τον Ιούνιο και πρόσφατα, στις 26 Μαρτίου, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι εκλογές μετατοπίζονται για τις 15 Φεβρουαρίου του 2017.
Παράλληλα και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με πρόσφατο έγγραφό της προς τα επιμελητήρια, ανακάλεσε προηγούμενη πρόσκληση για ορισμό εκπροσώπων σε εκλογικές επιτροπές επιμελητηρίων, που είχε σκοπό να επιμεληθούν τις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης νέων οργάνων στον επιμελητηριακό θεσμό
Η παράταση είναι μέσα στο πλαίσιο του νόμου, ωστόσο, δεν παύει να δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Επιμελητηρίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Ιωάννη Μήτση, ο οποίος διαφωνεί με την νέα καθυστέρηση, η επί μακρόν εκκρεμότητα των εκλογών, δεν συμβάλλει στον σχεδιασμό και προγραμματισμό δράσεων, σημαντικών για τις επιχειρήσεις.

«Ωρολογιακή βόμβα» τα κόκκινα δάνεια
Άμεσης αντιμετώπισης χρήζουν πλέον τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων, που μαζί με αυτά των νοικοκυριών, αποτελούν «θηλιά» στο λαιμό των πολιτών. Το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο ακόμη δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία.
Σ το κυβερνητικό σχέδιο, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, προβλέπεται μεταβατική περίοδος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε αυτά παραμείνουν σε τράπεζες, είτε μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρείες. 
Στη διάρκεια της μεταβατικές περιόδου εξαιρούνται όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, όχι μόνον τα στεγαστικά αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια, τα επισκευαστικά δάνεια, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, «θα υπάρξει κατάλληλο πλαίσιο εξωδικαστικών επιλύσεων για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ίση και δίκαιη μεταχείριση μικρών και μεγάλων οφειλετών», σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο.
Να δοθούν άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση στο θέμα των κόκκινων δανείων, ζήτησε ο κ. Μήτσης, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με τίτλο «Οικονομία, τράπεζες και δεοντολογία – η περίπτωση των κόκκινων δανείων», σήμερα Παρασκευή, στις 8:30 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Du Lac.

Όπως αναφέρει η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, ήδη υπάρχει επίσημος κώδικας δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά παράλληλα, υπάρχει και αβεβαιότητα στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης αυτών των δανείων και το μέλλον τους με το κουαρτέτο των θεσμών, ενώ σημειώνεται ότι σήμερα δεσμεύονται άνω των δύο εκατομμυρίων επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, με συνολικές οφειλές 107 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης αυτής, διοργανώνει την εκδήλωση-ημερίδα, με ειδικευμένους ομιλητές, όπου θα συζητηθούν και θα παρουσιαστούν οι λόγοι, που οδηγηθήκαμε σε αυτό το φαινόμενο, ποιες θεραπευτικές μέθοδοι υπάρχουν, τι είναι τα «κόκκινα δάνεια», πως προσεγγίζουμε τη κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πως καταλήγουμε σε λύση του ζητήματος και ανοιχτή συζήτηση με παραδείγματα για τους συμμετέχοντες. Η εισήγηση για τα θέματα αυτά θα γίνει από τον Σύμβουλο Επιχειρήσεων και Δ.Σ της BSS Δρ. Ευστάθιο Λιακόπουλο, ενώ η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό του προέδρου του Επιμελητηρίου.