Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Διώχνουν τους Έλληνες από την Χειμάρα! - Για περιουσιακή γενοκτονία μιλά το ΚΕΑΔ

Κατεδαφίζουν κτίρια και υφαρπάζουν περιουσίες
Τον εκφοβισμό και την εκδίωξη των Ελλήνων της Χειμάρας, επιδιώκουν οι Αλβανικές αρχές, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες προχωρούν σε επιλεκτικές κατεδαφίσεις κτιρίων, ειδικά στο χωριό των Δρυμάδων.
Οι κατεδαφίσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οδηγούν στην αρπαγή γης που...
κληρονόμησαν μέλη της ελληνικής μειονότητας καθώς και στην οριστική αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής, η οποία δεν αναγνωρίζεται ως μειονοτική ζώνη.

Η ελληνική μειονότητα είναι ανάστατη και η επίσημη ηγεσία του ΚΕΑΔ μιλά για περιουσιακή γενοκτονία που συντελείται στην περιοχή.
Η περίπτωση κατεδάφισης καφενείου στο ορεινό χωριό Πύλιουρι, χωρίς να υφίσταται κανένας λόγος, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση των Τιράνων επιδιώκει τον εκφοβισμό και τον εκτοπισμό του ελληνικού στοιχείου.
Η κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου προ έτους, φαίνεται ότι αποτέλεσε ένα τεστ για τις αλβανικές αρχές. Εκεί δοκίμασαν τις αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας και της Ελλάδας αλλά και την στάση του διεθνούς παράγοντα.

Εν …ονόματι των επενδύσεων
Τώρα εν ονόματι των επενδύσεων, επιδίδονται σε μπαράζ κατεδαφίσεων χωρίς να καταγράφεται η παραμικρή αντίδραση εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δρόμος που κατασκευάζεται για τη σύνδεση της Αυλώνας με το Κούδες, χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με διαρροές στον Αλβανικό τύπο, οι ίδιοι είναι οι χρηματοδότες και της συνολικής ανάπλασης στην παράκτια περιοχή της Χειμάρας.
Πρόκειται για επενδύσεις που αγγίζουν τα 40.000.000 $ και στη διαχείριση αναμειγνύεται έντονα ο εκλεκτός του Ράμα, Κώτσο Κοκεδήμα.
Το ΚΕΑΔ και ο Πρόεδρός του Βαγγέλης Ντούλες αντέδρασαν έντονα στις κατεδαφίσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, σημειώνοντας ότι η περιοχή τελεί «υπό την κατοχή των δυνάμεων της εθνικής επιθεώρησης χωροπροστασίας».
«Αλλού με επιλεκτική αναφορά στο νόμο κι αλλού στον “παράνομο”, μαζεύουν χαράτσια, ισοπεδώνουν κτίρια, υφαρπάζουν περιουσίες. Απειλούν σε προσωπικό επίπεδο κάθε οικογένεια και προκαλούν συλλογικό πανικό.
Οι εμπνεύσεις Κοκεδήμα - Ράμα, που βρίσκουν έκφραση σε “προγράμματα ανάπτυξης” για την παραλία του Ιονίου, στοχεύουν στη συνολική αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, εις βάρος των νόμιμων ιδιωτικών, κοινοτικών κι εκκλησιαστικών ιδιοκτητών.
Η έκκληση μας απευθύνεται πρώτα, στον κύριο Ράμα, να σταματήσει αμέσως αυτή την επιχείρηση, η οποία αγγίζει τα όρια “περιουσιακής γενοκτονίας” και δεύτερο, στη διεθνή κοινότητα, να στρέψει το βλέμμα της και να δει πώς μεταχειρίζεται την ιστορική κοινότητα της Χειμάρρας μια χώρα-υποψήφια για την ΕΕ», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΕΑΔ.