Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ένωση με το ΤΕΙ Ηπείρου

Τελείωσαν τα εύκολα και έπονται τα σαφώς… πιο δύσκολα για το εγχείρημα της απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, βάσει του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2018.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πρωί της Τρίτης, ο Πρύτανης του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρθηκε στην...
πορεία του εγχειρήματος κατά τη διάρκεια αυτών των τριών πρώτων μηνών ζωής του νέου ακαδημαϊκού ιδρύματος, το οποίο προέκυψε από τη συνένωση των δύο παλιών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ηπείρου.
Απομένουν να γίνουν πολλά ακόμα και ανάλογα με τη συνέπεια του κράτους ή με τη γρήγορη υλοποίηση των δρομολογημένων βάσει του νόμου δράσεων, θα αποδειχτεί αν το δύσκολο εγχείρημα θα επιτύχει ή όχι.
Το δυσκολότερο κομμάτι είναι ουσιαστικά η οργανική ένταξη των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου, στον υφιστάμενο οργανισμό του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τι έγινε
Στη διάρκεια των τριών πρώην μηνών που ήταν αντίστοιχα και οι τελευταίοι μήνες του 2018, διεκπεραιώθηκε το κομμάτι της διοικητικής οργάνωσης και δη της διοικητικής ένταξης του ΤΕΙ Ηπείρου, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Οι διοικητικές μονάδες των οκτώ νέων τμημάτων του ΤΕΙ εντάχθηκαν στο Οργανισμό του Πανεπιστημίου, ο οποίος πρόκειται να τροποποιηθεί βάσει των εισηγήσεων Επιτροπής που έχει συνταχθεί και δουλεύει ήδη με αυτό το έργο. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει τελειώσει η σύνταξη του Οργανισμού και ως το καλοκαίρι θα έχει αξιολογηθεί. Στόχος είναι να αξιολογηθεί και το προσωπικό, σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Στα νέα τμήματα που εντάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο έχουν εκλεγεί γενικές συνελεύσεις και έχουν διοριστεί προσωρινοί πρόεδροι και κοσμήτορες, με θητεία μέχρι την πλήρωση των θέσεων μετά από εκλογές, όπως συνέβη ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η ενοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών των δύο οργανισμών έγινε με μεγάλη προσπάθεια να μη χαθούν προγράμματα και δεσμευμένοι πόροι, στόχος που επιτεύχθηκε, σύμφωνα με τον Πρύτανη.

Τι θα γίνει το 2019
Για το 2019, έχει υποβληθεί κοινός προϋπολογισμός από το ενιαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Από δω και πέρα τώρα, τα νέα υπό ένταξη τμήματα θα πρέπει να καταρτίσουν τα νέα προγράμματα σπουδών για τις πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες που θα παρέχουν. Ως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε ακολούθως, να εγκρίνει η Σύγκλητος τα προγράμματα και από το ερχόμενο φθινόπωρο να ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά.
Αυτή η διαδικασία της πρώτης λειτουργίας ωστόσο, ενδέχεται να δυσκολευτεί ανάλογα με το αν προχωρήσει κανονικά ή όχι, η τοποθέτηση των 42 μελών ΔΕΠ που θα προκηρυχθούν και θα ενταχθούν στα νέα τμήματα. Είναι προφανές ότι τα νέα μέλη ΔΕΠ θα πάνε όλα τα στα νέα τμήματα του πρώην ΤΕΙ, όσο για τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης στα τμήματα του πρώην Πανεπιστημίου, αυτές ελπίζει ο Πρύτανης πως θα καλυφθούν από τη δέσμευση του Κ. Γαβρόγλου για μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, από 1/1/2019. Τα περισσότερα από τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 10 μέλη ΔΕΠ!
Ελπίδα του κ. Αλμπάνη είναι πως η προκήρυξη των θέσεων, η κρίση και ο διορισμός των 42 μελών ΔΕΠ θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο του 2019, στόχος που είναι αρκετά δύσκολος δεδομένων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, των ενστάσεων κτλ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα νέα τμήματα μπορεί να βρίσκονται σε «ομηρία» για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και ουσιαστικά το νέο Πανεπιστήμιο… στον αέρα…
Στα παλιά τμήματα του πρώην Πανεπιστημίου, έχουν έλθει μόλις 22 νέα μέλη ΔΕΠ τα τελευταία χρόνια και αν δεν υλοποιηθεί η δέσμευση Γαβρόγλου που δεν θα έχει βέβαια αναδρομική ισχύ, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το Ερευνητικό Κέντρο
Τέλος, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία για τον κανονισμό λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου με τα έξι ινστιτούτα.
Με την πρόσθετη χρηματοδότηση του σχεδόν 1 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σχεδιάζεται να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες του Ερευνητικού Κέντρου για υποδομές κτλ. Χώροι του ΤΕΙ Ηπείρου στα Γιάννενα θα αξιοποιηθούν για το Κέντρο.
Από τις πρώτες ενέργειες θα είναι η προκήρυξη των Διευθυντών των έξι Ινστιτούτων και των μελών που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας της κάθε μονάδας.
Το Κέντρο προβλέπεται να λειτουργεί με ένα ιδιότυπο διοικητικό σχήμα από τη Σύγκλητο, θα υπάρχει συνάφεια με το Πανεπιστήμιο, ερευνητές θα είναι και μέλη ΔΕΠ, όπως επίσης, μεταπτυχιακοί και μεταδιδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ μελλοντικά θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλεψη, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες, για προσωπικό με μονιμότερες σχέσεις εργασίας.
πηγή: vimanews