Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Η Περιφέρεια κατεβαίνει στον πλειστηριασμό για να πάρει το εργοστάσιο του “Πέτσιου”

Με απόφαση που ελήφθη στην  χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια Ηπείρου κατεβαίνει στον πλειστηριασμό για να πάρει του εργοστάσιο του “Πέτσιου” στα Καρδαμίτσια δια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.
Όπως αναφέρθηκε έγιναν ήδη 4 πλειστηριασμοί που απέβησαν άγονοι (δεν πήγε κανένας) και έτσι στις 7 Νοεμβρίου αναμένεται να δώσει το παρόν η Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για...
τη γνωστή βιομηχανία “SPIDER ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.” που κοινώς είναι γνωστή ως “Πέτσιος”, η οποία δεν λειτουργεί στα εργοστάσια που εκπλειστηριάζονται στα οποία έχουν γίνει κατασχέσεις.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι η υλοποίηση του χώρου της πρώην μεταλλοβιομηχανίας στα Καρδαμίτσια ως εκθεσιακού χώρου είναι εφικτή μέσω της μελέτης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Ο εισηγητής της Περιφερειακής Αρχής Δημήτρης Σιώλος, κατέθεσε την πρόταση, την συγκεκριμένη αγορά να υλοποιήσει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης μέσω της έγκρισης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Μια σειρά από ζητήματα εγείρονται για τη νομιμότητα της απόφασης που θα κληθεί να εγκρίνει η Αποκεντρωμένη. Δεν πρόκειται να δεχτεί την επιχειρηματολογία ότι «βοηθάμε τους εργαζόμενους» και αυτό που θα κριθεί είναι αν σωστά αγοράζει το ακίνητο η Περιφέρεια, αν αναζήτησε άλλα ακίνητα με τα χαρακτηριστικά που έχει το συγκεκριμένο προκειμένου να το κάνει εκθετήριο αγροτικών προϊόντων κτλ.
Στις 7 Νοεμβρίου εκπλειστηριάζονται τα τέσσερα ακίνητα της SPIDER AE. με συνολική τιμή 1ης προσφοράς το ποσόν των 6.780.000 € (5.000.000 € για την 1η, 1.000.000 € για την 2η, 30.000 € για την 3η και 750.000 € για την 4η).
Η χθεσινή έγκριση αφορά τα δύο ακίνητα (Νο 2 και Νο 3) στη περιοχή των Καρδαμιτσίων που η τιμή του είναι στο 1.030.000 €. 


Περίληψη της απόφασης: Το Περιφερειακό Συμβούλιο, με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του, συνηγόρησε και συμφώνησε  για τη συμμετοχή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου, μετά από απόφαση του αρμόδιου οργάνου του, στον εν εξελίξει πλειστηριασμό ακίνητης περιουσίας της Α.Ε. «SPIDER ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.»,  η οποία κρίνεται συμφέρουσα για την Περιφέρεια και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τους σκοπούς της,   αφού:
-Η τιμή των δύο ακινήτων, μετά από συνεχείς μειώσεις με δικαστικές αποφάσεις, υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας αυτών.
-Η όλη διαδικασία είναι διαφανής και δεν επιδέχεται οποιαδήποτε αμφισβήτηση
-Τα εν λόγω ακίνητα εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο θα αγοραστούν και ειδικότερα την λειτουργία Εκθεσιακού Κέντρου ( σχετική υπό εξέλιξη μελέτη του ΠΤΑΗ)
-Η δαπάνη αγοράς θα γίνει εξ ιδίων πόρων του ΠΤΑΗ
-Η Περιφερειακή Αρχή ενδιαφέρεται για την απόκτηση στην τιμή της πρώτης προσφοράς, συν 1 (ενός) επιπλέον ευρώ για κάθε ακίνητο
 (αριθμ. απόφασης: 11/61/29-10-2018)