Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων από το Πνευματικό Κέντρο

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πνευματικού Κέντρου από τον Πρόεδρό του κ. Κωνσταντίνο Γκόγκο, με την συμμετοχή εκ μέρους της οργανωτικής ομάδας της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων της κας Ευαγγελίας Δήμου.
Αναφερόμενος στην Μπιενάλε και την συμμετοχή του Πνευματικού Κέντρου ο κ. Γκόγκος ανέφερε μεταξύ άλλων:...

Μια νέα και φιλόδοξη πρωτοβουλία της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που αγκάλιασε όλη η πόλη, ξεκινά δυναμικά αύριο Πέμπτη 11 Οκτωβρίου.Μετά τις ανάλογες διοργανώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα Γιάννενα θα είναι η επόμενη πόλη που θα διοργανώνει ένα ανάλογο πολιτιστικό γεγονός ανά διετία.
Με αφετηρία τα εικαστικά η Μπιενάλε των Ιωαννίνων και Δυτικών Βαλκανίων, όπως αυτοπροσδιορίζεται,  επιδιώκει αρχικά να λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα ανοιχτού πολιτισμικού διαλόγου. Παράλληλα όμως θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της εικόνας της πόλης και της περιοχής μας.Η ιδέα της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από το Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης με διευθυντή τον αναπληρωτή καθηγητή Χρήστο Δερμεντζόπουλο και συνέπεσε απόλυτα και με την δική μας οπτική και σχεδιασμό.
Για την δημιουργία δηλαδή ολοκληρωμένων θεματικών διοργανώσεων υψηλού επιπέδου, που επικεντρώνονται σε μορφές τέχνης και πολιτισμού και μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς και προσέλκυσης καλλιτεχνών, ειδικών και επισκεπτών στην πόλη μας.Ήδη το Πνευματικό Κέντρο πραγματοποίησε το ξεκίνημα εισάγοντας έναν νέο θεσμό περί τα Εικαστικά και την Τέχνη γενικότερα, το ARTWAVE FESTIVAL, που αποτελεί μια ετήσια συνάντηση για τα εικαστικά και τη μουσική. Το αρχικό του ξεκίνημα, παρά τις αναποδιές του καιρού που βιώσαμε φέτος το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα, ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικό, μια και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στις εκθέσεις που πραγματοποιήσαμε τόσο στο Σουφαρί Σεράι, όσο και στο Σπήλαιο Περάματος.
Το ARTWAVE FESTIVAL, απέδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τομέα αυτό και ήδη προετοιμάζεται για το 2019.Άνοιξε όμως και τον δρόμο για την πραγματοποίηση ανάλογων εγχειρημάτων, όπως η Μπιενάλε, αποδεικνύοντας την ορθότητα του σχεδιασμού μας, αλλά και την οργανωτική επάρκεια τόσο του Πνευματικού Κέντρου, όσο και των φορέων της περιοχής μας. Από την πρώτη στιγμή δουλέψαμε ουσιαστικά με τους συνεργάτες της Μπιενάλε, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση της παραγωγής, διαθέτοντας εξοπλισμό και τεχνογνωσία και επιλύοντας κάθε οργανωτικό πρόβλημα. Τα στελέχη του Πνευματικού Κέντρου συνεργάστηκαν τόσο για το στήσιμο και την υποστήριξη της έκθεσης στο Μέκκειο, όσο και στο Σουφαρί Σεράι, ενώ συμβάλλουν αποφασιστικά και στην εγκατάσταση και τις εκδηλώσεις στα Λιθαρίτσια. Άλλωστε αποτελεί κεντρική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, που από την πρώτη στιγμή όχι μόνο αγκάλιασε, αλλά στηρίζει και οικονομικά το εγχείρημα.
Καλώ λοιπόν όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης μας να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις της 1ης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, να επισκεφτούν τις εκθέσεις και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια υπόθεση της πόλης μας, αλλά και μια σημαντική αφορμή για κοινή δράση και συμμετοχή», κατέληξε ο κ. Γκόγκος
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε η κα Ευαγγελία Δήμου, εκ των διοργανωτών της Μπιενάλε, που αναφέρθηκε αναλυτικά για το πρόγραμμά της, αλλά και για το project που επιμελείται η ίδια. Η κα Δήμου αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή του Δήμου Ιωαννιτών που εκτός από την συνδιοργάνωση συνέβαλε και οικονομικά στο όλο εγχείρημα της πόλης, αλλά και του Πνευματικού Κέντρου που συνέβαλε στην οργανωτική υλοποίηση της παραγωγής.«Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο απέδειξαν ότι αγκαλιάζουν και στηρίζουν αποφασιστικά πρωτοβουλίες και δράσεις που συντελούν στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μα» ανέφερε και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο  Ιωαννίνων, κ. Μπέγκα, και τον Πρόεδρο του ΠΚΔΙ, κ. Γκόγκο, για την συμβολή τους.»Τέλος, η κα Δήμου αναφέρθηκε στο project που επιμελείται η ίδια στο πλαίσιο της ΜπιενάλεΤο project  είναι Walking Sound Exhibition  με τίτλο Sonic Minds: Mnemonic Passages.
Διεξάγεται από 11-14 Οκτωβρίου και αποτελεί μια πρωτοποριακή ιδέα μιας κινούμενης έκθεσης ήχων. Ο θεατής μέσω μιας συγκεκριμένης εφαρμογής, περιηγείται στην πόλη και η εφαρμογή εντοπίζει την θέση του και διοχετεύει στην περιήγησή του ανάλογα ηχητικά τοπία και ήχους. Η περιπατητική ηχητική έκθεση “Ηχέτης Νους και Μνήμης Πόλος” είναι μια μη-υλική έκθεση που καλεί σε έναν βιωματικό περίπατο ηχητικής περιπλάνησης με τη χρήση κινητών συσκευών. H έκθεση εξερευνά τη σχέση του ήχου και της μνήμης ως συλλογικής και πολιτιστικής έκφρασης μέσα από την ηχητική τέχνη και την προφορική ιστορία.
Η έκθεση εξετάζει έννοιες όπως η προφορικότητα, η ηχητική μνήμη - μνημονική τέχνη και η τεχνική αναπαραγωγιμότητα, σε σύνδεση με την παράδοση και την οικοσοφία.
Ηχητική & Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Λία Δήμου
Βοηθός επιμέλειας: Δημήτρης Παπανικολάου
Καλλιτέχνες
1. Δημήτρης Καραγεώργος, Ελλάδα
2. Haris Sahacic (from CRVENA Cultural Organisation), Βοσνία Ερζεγοβίνη

3. Post Global Recordings VA ΦΥΡΟΜ
4. Shaan (Jovana Ivanac) Σερβία
5. Katalin Ladik Σερβία
6. Kino Pleme Σερβία
7. Masturbeator (Adrija Krivokapic), Μαυροβούνιο
8. Donika Rudi, Κόσοβο
9. Oral History Κόσοβο
10. Christopher King & Long Gone
Productions, ΗΠΑ
Συνεργάτες:Παναγιώτης Τζόκας, Πολιτισμολόγος, Παραγωγός ΕΡΤ, μέλος Δ.Σ. Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών
Ανδρομάχη Μπούνα, Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Αφηγητές: Θεόδωρος Γκέκας, Γιώργος Μακρίδης, Γιώργος Σιομπότης