Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

"Μια συναυλία για την ειρήνη" στα Ιωάννινα

Αυτός είναι ο τίτλος της μουσικής εκδήλωσης με την Συμφωνική Ορχήστρα MagnaGrecia από το Τάραντο της Ιταλίας, με Ιταλικές Άριες, τραγούδια από την κάτω Ιταλία και Ελληνικά. Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, στις 19:00 (7 μμ) στην πλατεία Μαβίλη, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, μια μουσική πανδαισία από 32 μουσικούς, δύο Τενόρους και δύο Σοπράνο θα μας μεταφέρει στην Ιταλική μουσική και θα μας αποχαιρετήσει με Χατζιδάκι και Θεοδωράκη.
Η εκδήλωση αυτή είναι μια συνδιοργάνωση...
του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, και της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, με προσφορά και συνεισφορά από την Περιφέρεια της Απουλίας Ιταλίας και των Δήμων Φίερι και Τιράνων Αλβανίας. Την Συμφωνική Ορχήστρα MagnaGrecia από τον Τάραντο (Ιταλίας) διευθύνει ο Μαέστρος PieroRomano από το 1993.
Ο Piero Romano, είναι νικητής διαφόρων εθνικών και διεθνών διαγωνισμών, έχει εκτελέσει τόσο ως πιανίστας όσο και ως μουσικός σκηνοθέτης σε πολλές ιταλικές πόλεις και στην Αυστρία, τη Βόρεια Αμερική ( Carnegie Hall- New York ), Νότια Αμερική, Ισπανία ( National Auditorium -Madrid) , Βέλγιο, Γαλλία ( Comédie - FrançaiseinParis) , Ελβετία, Αλβανία, Μεξικό ( Palacio de Bellas Artes - Ciudad de Mexico ), Βενεζουέλα, Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής - Αθήνα), Πορτογαλία . Συνεργάστηκε με την PhilharmonicinGreensboro, με την Mexico National Orchestra, τηνSymphonyOrchestraofAlicante, PhilharmonicOrchestraofBaden -Baden ( η αρχαιότερη ορχήστρα της Ευρώπης), OrchestraofMadeira, theNuevoLeonSymphonyOrchestra, thePforzheimOrchestra, theUnitedEuropeanChamberOrchestra, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, I Solisti Aquilani , Everett Symphony Orchestra.

Πολύ σημαντικές ήταν οι συνεργασίες με τους Pavel Vernikov , Bruno Canino , Ilya Grubert , Pierre, Amoyal , Franco Maggio Ormezowsky , Werner Stiefel, Katia Ricciarelli , Antonella Ruggiero ,, Leonel Morales , Reiner Schmidt, Stefano Bollani , Pierluigi Shirt, Aldo Ciccolini , Sergej Krylov, Noa Roberto Cappello , Michel Camilo , Serena Autieri, Mariangela Vacatello .Διδάσκει πιάνο στο Conservatory of Music of Matera. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στην Opera Season of the Municipality of Taranto. Έχει ηχογραφήσει κομμάτια τωνGervasio, Poulenc, Rota, Lord Berner's, Walton, Procaccini, Mozart, Rachmaninov, Tchaikovsky.
Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ αυτό γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια, ως μία καλλιτεχνική, πολιτιστική και κοινωνική προσπάθεια για την προώθηση της ιδέας της Ειρήνης στην περιοχή. Σχεδιάστηκε  και ξεκίνησε από το Δήμο Fier (Αλβανίας), σε συνεργασία με το Δήμο Τιράνων (Αλβανίας) και της Περιφέρειας της Πούλια (Απουλία-Ιταλία). Πρόκειται για μια σειρά συναυλιών που λαμβάνουν χώρο σε πόλεις τις περιοχής μας, μεταφέροντας μας, την ιδέα της ειρήνης, της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των λαών.

Ένας άλλος στόχος του προγράμματος είναι ότι μέσα από τον πολιτισμό (την τέχνη, τη μουσική και τις εκθέσεις φωτογραφιών),  μαζί με μια έκκληση για ειρήνη και συνεργασία,  να ταξιδέψουν με τη μορφή μίας σκυταλοδρομίας Ειρήνης και να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στις έννοιες αυτές και να αναδείξουν ότι οι έννοιες αυτές φέρνουν πιο κοντά τις χώρες, τους λαούς, στην ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά.
Τον περασμένο χρόνο πραγματοποιήθηκε αυτή η Σκυταλοδρομία της Ειρήνης στα εξής μέρη: - Τάραντο (Ιταλία), στον καθεδρικό ναό της Σ. Μαρία στις 10 Σεπτεμβρίου 2017. - Τίρανα (Αλβανία), στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό στις 14 Σεπτεμβρίου 2017. - Fier (Αλβανία), Θέατρο “BYLIS" στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 και τέλος στη Δωδώνη (Ελλάδα) στο Αρχαίο θέατρο στις 16 Σεπτεμβρίου 2017. Σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα, - Περιφέρεια της Puglia, Teatro publico Pugliese (Δημόσιο Θέατρο της Puglia - Ιταλία) - Δήμος Fier (Αλβανία)  - Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας (Αλβανία) - Δήμος Τιράνων (Αλβανία) • - Δήμος Δωδώνης (Ελλάδα).
Το 2018, για την υλοποίηση της δραστηριότητας αυτής, “ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ", συμμετέχουν επίσης από την πόλη Budva (Μπούντβα -Μαυροβούνιο), μια πόλη που θα καλωσορίσει την συναυλία στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 στο Κάστρο της Παλιάς Πόλης, την "Συναυλία για την Ειρήνη” και έκθεση με φωτογραφίες φυσικής, ιστορικής,κοινωνικής και θρησκευτικής κληρονομιάς από το Μαυροβούνιο και τις πόλεις που συμμετέχουν σε αυτό το έργο, όπως το Φίερι, τα Τίρανα κ.λπ
Μετά λοιπόν από μια σειρά εκδηλώσεων, στο Μπάρι της Ιταλίας, στην Μπούντβα του Μαυροβουνίου, στα Τίρανα και στο Φίερι της Αλβανίας, υποδεχόμαστε την Ορχήστρα MagnaGrecia στα Ιωάννινα, στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Μαβίλη στο Μώλο.