Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Άνω των 37 ετών, είναι το 50% των γυναικών που απευθύνονται στην Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Η Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, κλήθηκε να αντιμετωπίσει 450 περιπτώσεις το 2017
Άνω των 37 ετών, είναι το 50% των γυναικών που απευθύνονται στην Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, προκειμένου να αποκτήσουν παιδί, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σημαντικά οι πιθανότητες να τεκνοποιήσουν.
Αυτό που τόνισαν κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την...
επιστημονική εκδήλωση «Νεότερα Δεδομένα στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» που θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Du Lac», στις 14-16 Σεπτεμβρίου 2018, οι κ.κ. Ιωάννης Γεωργίου και Κωνσταντίνος Ζηκόπουλος, είναι ότι τα ζευγάρια, θα πρέπει να αποφασίζουν τεκνοποίηση πιο νωρίς και όσο βρίσκονται ακόμη σε αναπαραγωγική ηλικία και να μην περιμένουν να γίνουν γονείς, ακολουθώντας αμφιλεγόμενες θεραπείες.

Η Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, κλήθηκε να αντιμετωπίσει το 2017, 450 περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής, αριθμός που αποκαλύπτει την ανοδική πορεία την οποία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του εσωτερικού ιατρικού τουρισμού. Ζευγάρια από ολόκληρη την Ελλάδα, με το όνειρο της απόκτησης παιδιού, απευθύνονται στην «εδώ» πιστοποιημένη και Μονάδα, λόγω της υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά και για έναν σημαντικό ακόμη λόγο, που την έχει καταστήσει «πρότυπο»
Η Μονάδα του «εδώ» Νοσοκομείου, είναι η μοναδική Μονάδα Δημόσιου Νοσοκομείου που εφαρμόζεται προεμφυτευτική γενετική διάγνωση. Πρόκειται για μια εργαστηριακή διαδικασία, η οποία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης κληρονομικών ασθενειών. Κάποιες κοινές κληρονομικές ασθένειες οφείλονται σε ένα μόνο γονίδιο, όπως η κυστική ίνωση, ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία ενώ άλλες οφείλονται σε «δομικές» αλλαγές των χρωμοσωμάτων των γονέων. Η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως ανέφερε ο Καθηγητής Γενετικής κ. Γεωργίου, έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία περιπτώσεις, όχι μόνο μεσογειακής αναιμίας και κυστικής ίνωσης, αλλά ακόμη και κληρονομικού καρκίνου!


Το Συνέδριο

Η επιστημονική εκδήλωση «Νεότερα Δεδομένα στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», αποτελεί πρωτοβουλία της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας.

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας κ. Ζηκόπουλος, στο Συνέδριο θα τεθούν επί τάπητος όλα τα νέα δεδομένα και σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στον τομέα της Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Επιστήμονες από τα μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά Νοσηλευτικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχουν διακριθεί στους τομείς της Υπογονιμότητας και της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες του εξωτερικού, θα βρεθούν στα Ιωάννινα, προκειμένου να συμμετέχουν στο Συνέδριο παρουσιάζοντας καινοτόμα θέματα. Μεταξύ αυτών, είναι και οι αποβολές που απασχολούν πολλές γυναίκες, η αποτυχία εμφυτεύσεων και η διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες και άνδρες με καρκίνο. Σκοπός των διοργανωτών, είναι η συνάντηση αυτή, να δώσει την δυνατότητα της παρακολούθησης των εξελίξεων στο κλινικό αλλά και στο ερευνητικό πεδίο της Μαιευτικής - Γυναικολογίας, με έμφαση στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δημιουργώντας ένα επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που ο σύγχρονος κλινικός και εργαστηριακός επιστήμονας καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού.
Οι εργασίες της Επιστημονικής Εκδήλωσης, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 10:00 π.μ.., ενώ η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 20:15 στην αίθουσα ΠΑΝΔΩΡΑ Γ (στο κεντρικό κτίριο του ξενοδοχείου Du Lac). Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει επίσης Προσυνεδριακό Σεμινάριο που απευθύνεται κυρίως σε ειδικευόμενους και φοιτητές, Θεωρητικό Σεμινάριο στην Υστεροσκόπηση και Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ο ρόλος της Μαίας στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή».
Ειδικότερα, το Προσυνεδριακό Σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 18:00-20:30, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η Εγγραφή στις εργασίες του Συνεδρίου είναι Δωρεάν. Χορηγούνται 20 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME- CPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.