Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Ζαγόρι

Απολογισμός των πολλών πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στο Ζαγόρι έγινε τη Δευτέρας 27 Αυγούστου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου.
Κορυφαία αθλητική εκδήλωση, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ως προς την προσέλευση επισκεπτών και χιλιάδων αθλητών ήταν  ο αγώνας ορεινού τρεξίματος «Zagori Mountain Running». Χιλιάδες αθλητές και επισκέπτες...
τόνωσαν την επισκεψιμότητα και το Ζαγόρι προβλήθηκε εκ νέου εντός και εκτός χώρας.
Στον απολογισμό που έκανε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ξεχώρισε επίσης ως κορυφαία για το φετινό καλοκαίρι, την επιτυχημένη εκδήλωση  για τα Ζαγορίσια γεφύρια, που συνδιοργανώθηκε στις 12 Αυγούστου από το Δήμο, την Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών, τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ζαγορισίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλιωτάδων.
Η πρόταση του Δήμου για πρόγραμμα καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης βρίσκει ανταπόκριση από την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, σημειώθηκε.
Όπως ανέφερε ο κ. Σπύρου πολλές από τις εκδηλώσεις στηρίχθηκαν ή διοργανώθηκαν από το Δήμο και το Πνευματικό Κέντρο, αλλά και τη συμβολή των πολιτιστικών φορέων του Ζαγορίου και εθελοντών, με  σεβασμό στην παράδοση και προβολή του τόπου.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η εκδήλωση στη Βίτσα στις 10 Αυγούστου  για τα 150 χρόνια της Σκάλας της Βίτσας και την ευεργέτιδα Αγγελική Παπάζογλου, την οποία διοργάνωσε το ομώνυμο Κληροδότημα, επίσης η παρουσίαση του βιβλίου «Οι ρίζες των Σουδενιωτών» στα Άνω Πεδινά στις 5 Αυγούστου με φιλοξενία αντιπροσωπείας από την Αχαϊα, η επαναλειτουργία του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Καβαλλαρίου με γιορτή στις 29 Ιουλίου, το Αντάμωμα των σαρακατσαναίων 3 και 4 Αυγούστου στον Γυφτόκαμπο που ήταν αφιερωμένο ανθρωπολόγο που ανέδειξε τη νομαδική ζωή των Σαρακατσαναίων, τον Βρετανό Τζων Κάμπελ και παρέστησαν οι κόρες του. 
Σημαντικό γεγονός ήταν και η διοργάνωση την 1η Ιουλίου, στα πλαίσια της Ημέρας Μνήμης Ζαγορίου στο Γρεβενίτι, του 1ου ποδηλατικού αγώνα, μια διαδρομή μέσα από Μαρτυρικά χωριά, από τους Ασπραγγέλους μέχρι το Γρεβενίτι, εκδήλωση έγινε και στους Ασπραγγέλους  για το ολοκαύτωμα του χωριού με παρουσίαση ενδιαφερόντων στοιχείων.
Το φεστιβάλ Βοβούσας από 14 έως 21 Ιουλίου ήταν και φέτος μια καλή πρόταση, όπως και η 10η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού 1&2 Ιουνίου στα Άνω Πεδινά. Εκδήλωση για τους τρεις Κρήτες εθελοντές που έπεσαν για την απελευθέρωση της περιοχής από τους τούρκους πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου στην Αγία Μαρίνα στο Δεμάτι, επίσης εκδήλωση για την απελευθέρωση του Γρεβενιτίου στις 12 Αυγούστου και επιμνημόσυνη δέηση για τον Καπετάν Αρκούδα στο ομώνυμο μνημείο, κοντά στο Δίλοφο.
Στο Βρυσοχώρι η Ζαγορίσια πίτα είχε την τιμητική της στην 27η Γιορτή το Σάββατο 18 Αυγούστου, στις 12 Αυγούστου στη Βίτσα παρουσιάστηκε το CD «Μέχρι να βγει ο ήλιος».
Πολλές ήταν οι θεατρικές παραστάσεις από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το θέατρο «Έκφραση» και άλλα θεατρικά σχήματα, παραστάσεις θεάτρου σκιών σε πολλά χωριά, κουκλοθέατρου, προβολές ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις, όπως τα εγκαίνια της έκθεσης στο Ριζάρειο εκθεσιακό Μονοδενδρίου «Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης», έκθεση αγιογραφίας στο Τσεπέλοβο. 
Στο γήπεδο του Τσεπελόβου έγινε η 20 Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου με την ομάδα του Τσεπελόβου να κερδίζει το τρόπαιο επικρατώντας με 4-2 του Παπίγκου στον τελικό της 18ης Αυγούστου, ενώ το κύπελλο ήθους που θεσπίστηκε από φέτος απονεμήθηκε στις ομάδες του Καπεσόβου και του Βρυσοχωρίου.
Σημαντική διοργάνωση αποτελεί και το τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 στον Ελαφότοπο, ενώ την Κυριακή  26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας «Protect Aoos Mountain Bike Ultra 2018» με εκκίνηση και τερματισμό τη Βοβούσα.