Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Σε κακά χάλια οι εγκαταστάσεις στις πηγές Αμαράντου και Καβασίλων – Οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις για τη χρήση τους

Απαιτούνται σημαντικά κονδύλια για να φτάσουν σε ανεκτή κατάσταση
Η πιστοποίηση των ιαματικών πηγών Αμάραντου και Καβασίλων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον τουρισμό της Κόνιτσας και ο Δήμος Κόνιτσας κάνει λόγω για μία σημαντική επιτυχία, ενώ η αντιπολίτευση του Δήμου Κόνιτσας κάνει λόγο για «απεγνωσμένη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Παπασπύρου να δείξει αναπτυξιακό έργο λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της».
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2165/τ.Β’/12-6-2018 αναγνωρίζονται ως ιαματικοί οι φυσικοί πόροι Αμάραντου και Καβασίλων και συγκεκριμένα α) οι πηγές Καβασίλων ενδείκνυνται για: Ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος, ενώ αντενδείκνυνται για: καρδιακές παθήσεις, οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές παθήσεις, ενεργός φυματίωση, εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα και...
β) οι πηγές Αμαράντου ενδείκνυνται για: Εισπνοθεραπεία για αποφρακτικές καταστάσεις του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος και παθήσεων της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων.

Ο Γιάννης Καραγιάννης
Για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία της ακριτικής  περιοχής έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος ανέδειξε το σχετικό αίτημα μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο Δήμος Κόνιτσας
Όπως αναφέρει, μετά από επίπονη προσπάθεια σχεδόν τεσσάρων ετών του Δημάρχου κ. Ανδρέα Παπασπύρου, του Αντιδημάρχου κ. Γεώργιου Καλλιντέρη και του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου κ. Μάρκου Κιούρη, επιτεύχθηκε η αναγνώριση, η οποία αποτελεί αφετηρία για την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάπτυξη των Ιαματικών Πηγών.
Επισημαίνει ότι και τα θειούχα Ιαματικά Λουτρά των Καβασίλων και τα Ιαματικά Λουτρά του Αμάραντου βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Κόνιτσας και είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. 
Και τέλος αναφέρει ότι βρίσκεται στην τελική φάση η σύνταξη της μελέτης «Εκπόνηση μελέτης προγραμματικού σχεδίου (master plan) ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου», ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα απευθύνονται σε κοινό και εκτός Ελλάδας. Ειδικότερα, στόχο της μελέτης αποτελεί η συγκρότηση ενός σχεδιαστικού πλαισίου ικανού να εγγυηθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Περιφέρεια, το οποίο θα συμβάλει στην προετοιμασία έργων – δράσεων με τη χρήση υφιστάμενων χρηματοδοτικών πηγών ή εργαλείων.

Η αντιπολίτευση του Δήμου Κόνιτσας
Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Κόνιτσας “Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ” έστειλε τις φωτογραφίες με την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα λουτρά και σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Την “προεκλογική εκμετάλλευση” της αναγνώρισης των ιαματικών πόρων Αμαράντου και Καβασίλων καταγγέλλει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κόνιτσας.
Στην απεγνωσμένη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Παπασπύρου να δείξει αναπτυξιακό έργο, ήρθε ως μάννα εξ ουρανού, λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της, η απόφαση του υπουργείο Τουρισμού, για αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικές πηγές.
Χωρίς καν να μελετηθεί από τη Δημοτική Αρχή το περιεχόμενο του ΦΕΚ 2165/2018 και οι αναφορές του στην πιστοποίηση των ιδιοτήτων και θεραπευτικών ενδείξεων που σαφώς τα υποβαθμίζουν, σε σχέση με τις μέχρι σήμερα γνωστές τους ιδιότητες, σπεύδει να το εκμεταλλευτεί παρουσιάζοντάς το άστοχα ως επίτευγμά της.
Αποσιωπά τεχνηέντως την απουσία της και τη μη παρέμβασή της ως προς την ακριβή και επιστημονική καταγραφή στο ΦΕΚ, των θεραπευτικών ιδιοτήτων των ιαματικών πόρων και ειδικά του Αμαράντου.
Αποκρύπτει δε και την ευθύνη της τόσο για την υφιστάμενη κακή οδική πρόσβαση των λουτρών Αμαράντου όσο και για την επί τέσσερα χρόνια μη αξιοποίηση των λουτρών Καβασίλων, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων της οδικής σύνδεσης, τη μη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων τους και την αδυναμία εξεύρεσης τρόπου λειτουργίας τους.
Η Δημοτική Αρχή Παπασπύρου, για μια ακόμη φορά παραμένει παρατηρητής στις εξελίξεις και αμέτοχη στις αποφάσεις των κέντρων εξουσίας και αρκείται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων»