Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Ο Μάξιμος παραδέχτηκε την παράβαση. Σε άμυνα, βλέπει ότι με πολιτική παρέμβαση αποκαλύφθηκε η λαθρεμπορία καυσίμων με το πρόστιμο των 139.000 €

Επίκαιρο το ερώτημα κατά πόσο είναι θεμιτό το Τελωνείο να βάζει πρόστιμο σε Εκκλησιαστικά Ιδρύματα - Οφείλει να ονοματίσει άμεσα και δημόσια ο Μάξιμος, που κάνει λόγο για καρφωτή από πρόσωπο που έβαλε το μηχανισμό του, επειδή ο ίδιος δεν δέχτηκε να το δει όταν του ζήτησε ραντεβού, «επειδή δεν ήθελε να του δώσει θάρρος για το σκοπό του»
Μήπως πρέπει η Πολιτεία να ξαναδεί συνολικά το θέμα ώστε τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα να μην κινδυνεύουν με πρόστιμα από διαπιστωμένες παραβάσεις; Είναι ένα ζήτημα που μπαίνει καθώς μία κατηγορία λαθρεμπορίας καυσίμων στο Γηροκομείο της Μητρόπολης Ιωαννίνων άναψε φωτιές. 
Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος παραδέχεται την παράβαση. Εκτιμώντας ότι το Τελωνείο… δεν "πήρε μυρωδιά" την παράβαση από μόνο του, βλέπει πολιτικό θέμα και πολιτική παρέμβαση για την επιβολή του προστίμου. Μάλιστα όχι από τυχαίο πρόσωπο, αλλά...
από άτομο που έβαλε το μηχανισμό του να αναδείξει τη λαθρεμπορία πετρελαίου. Χωρίς να κατονομάσει, υπονόησε ισχυρό πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να στείλει το τελωνείο για έλεγχο, το οποίο πρόσωπο όπως είπε «δεν είναι της τοπικής πολιτικής σκηνής αλλά θέλει να γίνει».
Μάλιστα κατέστησε σαφές ότι γνωρίζει το άτομο που θεωρεί υπεύθυνο για την επιβολή του προστίμου, αλλά δεν το κατονόμασε. Απέδωσε την ενέργεια αυτή στο ότι, ο ίδιος ο Μητροπολίτης Μάξιμος «δεν ήθελε να του δώσει θάρρος για το σκοπό του» στο πρόσωπο αυτό και δεν το δέχτηκε σε ακρόαση όταν το πρόσωπο του ζήτησε ραντεβού!!!
Όμως τα μισόλογα δεν αρμόζουν σε δεσπότη...

Χιτσκοκικό μυστήριο” ο σκοπός
Άγνωστος προς το παρόν ο σκοπός ο οποίος δεν άρεσε στο Μάξιμο του άγνωστου προσώπου.
Και άγνωστο επίσης γιατί ο Μάξιμος θα όφειλε να του δώσει θάρρος για σκοπό που προφανώς το άγνωστο πρόσωπο του ανακοίνωσε…

Τα μισόλογα
Ο Μάξιμος οφείλει να ονοματίσει δημόσια το πολιτικό πρόσωπο το οποίο ισχυρίζεται ότι παρενέβη για να γίνει ο έλεγχος που οδήγησε στη διαπίστωση της λαθρεμπορίας καυσίμων από το Γηροκομείο.
Τα μισόλογα δεν αρμόζουν σε δεσπότη.
Ειδικά καθώς η εντολή ελέγχου κάθε φορά που διακινούνται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης ενεργοποιείται  αυτόματα από το σύστημα ανάλυσης κινδύνου και εντοπίζει τα σημεία όπου υπάρχει αύξηση της κίνησης. Έτσι η εντολή ελέγχου στο Γηροκομείο Ιωαννίνων δόθηκε απευθείας από το κεντρικό Υπουργείο Οικονομικών.  
Να ονοματίσει λοιπόν και άμεσα ο Μάξιμος!!!

Ο τραμπούκικος τρόπος του αρχηγού…
Εκφράζοντας “το παράπονό του” για τον τελωνειακό έλεγχο και το πρόστιμο, ο μητροπολίτης Μάξιμος δήλωσε «Ο τρόπος της διαχείρισης του θέματος από τον αρχηγό της ομάδας που έκανε τον έλεγχο είναι πολύ βαρύς και πολύ άσχημος. Φέρθηκε με πολύ τραμπούκικο τρόπο». Αφορμή τελωνειακός έλεγχος στο Γηροκομείο καθώς με την με αριθμό 2409/04-04-2018 έκθεση ελέγχου του Τελωνείου Ηγουμενίτσας, κατηγορείται  για λαθρεμπορία καυσίμων.
Όπως είπε ο Μάξιμος, για την προμήθεια του πετρελαίου συνέβαλαν εφοπλιστές. Και ότι θα ενεργήσει τα νόμιμα και δικαστικά για να αποφύγει το πρόστιμο.

Τι αφορά το θέμα
Ειδικότερα το θέμα αφορά έλεγχο από τις τελωνειακές αρχές της Ηγουμενίτσας στη χρήση πετρελαίου στο Γηροκομείο. Σύμφωνα με έναν  “περίεργο Νόμο” αλλά Νόμο, το πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για θέρμανση και όχι για άλλους σκοπούς.
Το Γηροκομείο της Μητρόπολης χρησιμοποιούσε πετρέλαιο θέρμανσης και για το ζέσταμα του νερού, με αποτέλεσμα να υπάρχει η κατηγορία της λαθρεμπορίας καυσίμων για το ίδρυμα και να βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα βαρύ πρόστιμο 139.000 €.  


Το ιστορικό
Με επιστολή που είναι σε γνώση και έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ΔΣ του Γηροκομείου και Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, οι εργαζόμενοι απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία της χώρας, στα πολιτικά κόμματα, στους βουλευτές της Ηπείρου και στις τοπικές αρχές
Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής των εργαζομένων: 
«Το Γηροκομείο Ζωσιμάδων Ιωαννίνων είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (Κοινωφελές Ίδρυμα) που λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων από το 1800 περίπου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, σε εικοσιτετράωρη βάση προσφέρει αδιαλείπτως φιλοξενία, νοσηλευτική φροντίδα, ιατρική περίθαλψη, σίτιση, ένδυση, ψυχαγωγία, νομική κάλυψη και κοινωνική υποστήριξη, σε ανήμπορους και μοναχικούς ηλικιωμένους των Ιωαννίνων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.  
Σε όλη αυτή την μακροχρόνια πορεία, παρότι πέρασε από πάρα πολλές δυσκολίες, με αποκορύφωμα τους δύο παγκοσμίους πολέμους, κατάφερε να επιβιώσει. Δυστυχώς όμως, παρότι άντεξε στις παραπάνω εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κινδύνεψε αλλά και κινδυνεύει να αναστείλει την λειτουργία του σε περίοδο ειρήνης. Η πρώτη φορά που κινδύνεψε ήταν κατά τη διάρκεια της έντονης οικονομικής κρίσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας και που εκτός των άλλων, είχε ως αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος να σταματήσει τη διανομή μερίσματος, κάτι που ήταν η σημαντικότερη πηγή των ετησίων εσόδων μας. Αυτό, σε συνδυασμό με την μη τήρηση της συμβατικής υποχρέωσης του ΕΟΠΠΥ ως προς τη καταβολή των μηνιαίων νοσηλίων για τους 47 ασφαλισμένους του, που φιλοξενούνται στο Τμήμα Χρόνιων Παθήσεων, που λειτουργεί εντός του Ιδρύματος, είχε ως επακόλουθο το Γηροκομείο να περιέλθει σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση. Έκτοτε, η καθημερινή επιβίωση του Ιδρύματος, ήταν ταυτόσημη με τον συλλογικό διαρκή αγώνα, ώστε να εξασφαλίσουμε ακόμη και τα αναγκαία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι είχαν μείνει απλήρωτοι για πέντε μήνες, οι οφειλές προς τρίτους είχαν ανέρθει σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και γενικά η όλη κατάσταση ήταν δραματική.
Αξιοσημείωτο δε είναι, πως στην όλη προσπάθεια μας, πάρα πολλές επιχειρήσεις, τοπικές και μη, διάφοροι φορείς, κοινωφελή Ιδρύματα (με κορωνίδα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), η ομογένεια της Γερμανίας, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τοπικές ενορίες και πολλά φυσικά πρόσωπα, στάθηκαν αλλά και στέκονται αρωγοί, στις ακάματες καθημερινές προσπάθειες μας, για να μην κλείσει το μοναδικό Γηροκομείο που λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων. Πράγματι, ύστερα από όλα αυτά και παρότι ο ΕΟΠΠΥ μονομερώς, υπό τη μορφή REBATE & CLAWBACK, από το 2012 μέχρι σήμερα, μας παρακράτησε 800.000,00 ευρώ περίπου, καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτό το γηροκομείο, να ισορροπήσουμε την κατάσταση και να αισιοδοξούμε για το αύριο.
Δυστυχώς όμως, τα χαμόγελα δεν κράτησαν πολύ, αφού το Γηροκομείο σήμερα διατρέχει και πάλι άμεσο κίνδυνο να κλείσει, λόγω του υπέρογκου και άδικου προστίμου (139.000 ευρώ περίπου) που προτίθεται να επιβάλουν οι τελωνειακές αρχές, με την καταλογιστική πράξη που πρόκειται να εκδοθεί. Συγκεκριμένα, με την με αριθμό 2409/04-04-2018 έκθεση ελέγχου του Τελωνείου Ηγουμενίτσας, μας κατηγορούν για λαθρεμπορία καυσίμων διότι το ζέσταμα του νερού, που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι μας, γίνεται όπως ισχυρίζονται, με πετρέλαιο θέρμανσης και όχι κίνησης. Μάλιστα, ο έλεγχος επεκτάθηκε σε βάθος πενταετίας, εξαντλώντας κατά την άποψή μας, κάθε αυστηρότητα. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιονδήποτε έλεγχο που γίνεται από αρμόδιους φορείς, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από τις διάφορες εκθέσεις ελέγχου που υπάρχουν στο Ίδρυμα. Μάλιστα, το Ίδρυμα ανά διετία, με δική του πρωτοβουλία, αναθέτει τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο σε ορκωτούς λογιστές.
Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι ελεγκτές έχουν εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα και το πόρισμα είναι άδικο για τους παρακάτω λόγους: α) κανένας απολύτως δεν γνώριζε πως για το ζέσταμα του νερού θα έπρεπε να γίνεται χρήση μόνο πετρελαίου κίνησης, β) από τη στιγμή που το μάθαμε, άμεσα προβήκαμε στις απαραίτητες ενέργειες, γ) σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε δόλος και κανένας απολύτως δεν κέρδισε τίποτα, δ) τα δύο έτη, όπως αναφέρεται και στην έκθεση ελέγχου, υπήρξε εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ε) τα τρία τελευταία χρόνια, για λόγους οικονομίας, είχε τοποθετηθεί ηλιακό σύστημα για το ζέσταμα του νερού, στ) από το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώσαμε τα τελευταία χρόνια, τα 42.000 λίτρα περίπου ήταν δωρεά, ζ) για την θέρμανση του κτιρίου (4.000 τ.μ. περίπου), λόγω της ιδιαιτερότητας των φιλοξενούμενων που επιζητούν συνεχώς ζέστη, διατέθηκε το περισσότερο πετρέλαιο, κατά εκτίμηση μας πάνω από 90% της συνολικής κατανάλωσης, η) πρόκειται για κοινωφελές Ίδρυμα που σήμερα φιλοξενεί συνολικά (με το παράρτημα) 150 ηλικιωμένους και θ) για την τεράστια κοινωνική προσφορά του Γηροκομείου στην τοπική κοινωνία, για την αναμφισβήτητη αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλουμε όλοι εμείς, θα περίμενε κανείς, εάν όχι επιβράβευση, τουλάχιστον περισσότερο σεβασμό.
Πάντως, σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας του, οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες, αφού οι 150 ηλικιωμένοι θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, οι εξήντα (60) εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους θα υποστούν τις τραγικές συνέπειες της ανεργίας και η γιαννιώτικη κοινωνία θα χάσει μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές, που κατά κοινή ομολογία κοσμεί την πόλη. Αναμφισβήτητα, είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι, ενώ το γηροκομείο των ευεργετών καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κενό της πολιτείας, έρχεται σήμερα η ίδια η πολιτεία, με αποφάσεις των οργάνων της, να το κλείσει. Τούτο διότι το Γηροκομείο αδυνατεί να καταβάλει το ανωτέρω ποσό.
Για τους λόγους αυτούς, διαμαρτυρόμαστε και παρακαλούμε θερμά όπως συμβάλλετε και εσείς, ώστε οι αρμόδιες κρατικές αρχές, αφού εξετάσουν συνολικά το θέμα με την πρέπουσα λεπτότητα και κάτω από το πρίσμα των συνεπειών που θα έχει για το μέλλον του Γηροκομείου η επιβολή ενός εξαντλητικού προστίμου, να απαλλάξουν το Γηροκομείο μας από κάθε επιπλέον – άδικη επιβάρυνση, που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή της λειτουργίας του.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω κείμενο φέρνει την σύμφωνη γνώμη του Προέδρου του Γηροκομείου Ζωσιμάδων και Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν κείμενο στάλθηκε στην πολιτική ηγεσία της χώρας, στα πολιτικά κόμματα, στους βουλευτές της Ηπείρου και στις τοπικές αρχές»