Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας : «Να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκπονηθούν οι χάρτες βοσκήσιμων γαιών στις Περιφέρειες»

«Να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκπονηθούν οι χάρτες βοσκήσιμων γαιών στις Περιφέρειες», ζητεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Τσιρώνη.
Στην επιστολή του ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρει...
χαρακτηριστικά: «Όπως συζητήσαμε στο τελευταίο ΔΣ της ΕΝΠΕ με εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της, Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη, στο πλαίσιο των ελέγχων που διεξήγαγε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων, στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Περιφερειών της χώρας, σχετικά με την οζώδη δερματίτιδα, προέκυψε ζήτημα αναφορικά με την ρύθμιση και καταγραφή των βοσκοτόπων στη βάση δεδομένων ενιαίου Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος (Γ.Π.Σ.).

Συγκεκριμένα τέθηκε το θέμα της καταγραφής στη βάση δεδομένων των βοσκοτόπων στους οποίους μετακινούνται τα ζώα κατά τη θερινή περίοδο, προκειμένου να παρακολουθείται η υγειονομική τους κατάσταση.
Οι υπηρεσίες των Περιφερειών εξήγησαν στους ελεγκτές ότι μέχρι και το τέλος του έτους 2019, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς δεν υφίστανται εγκεκριμένοι χάρτες βοσκήσιμων γαιών.
Συνεπώς, υφίσταται η ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκπονηθούν οι χάρτες βοσκήσιμων γαιών στις Περιφέρειες και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».