Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Με υπογραφή και του Τασούλα από τις 9-2-2009 η αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων

Στη Βόρειο Ήπειρο κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου
Ύστερα από 77 ολόκληρα χρόνια ξεκίνησε η επίσημη αναζήτηση, εκταφή και ταυτοποίηση των οστών των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Βόρειο Ήπειρο κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου.
Η συμφωνία του 2009 είχε γίνει δυνατή, καθώς αμέσως μετά η Αλβανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε. Ο κ. Τασούλας το 2009 είχε συμφωνήσει με την Αλβανίδα ομόλογό του ότι στις επιτύμβιες πλάκες θα αναφέρεται ότι πρόκειται «για πεσόντες στην διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου», καθώς ουσιαστικά για την Ελλάδα οι άταφοι νεκροί είναι πεσόντες στη Βόρεια Ηπειρο
Η ελληνική πολιτεία...
επιτέλους έκανε το χρέος της προκειμένου να αναπαυθούν οι ψυχές των άταφων ηρώων του αντιφασιστικού μετώπου και η κυβέρνηση της Αλβανίας εφάρμοσε επιτέλους τη συμφωνία συνεργασίας που είχε υπογράψει με την Ελλάδα. Μια συμφωνία που πραγματοποιήθηκε το 2009, ύστερα από έντονες πιέσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις του Γιαννιώτη, τότε υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Τασούλα.

Η ιστορική συμφωνία, υπεγράφη στις 9-2-2009 στο υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας από τον Κ. Τασούλα και την Αλβανίδα υφυπουργό Άμυνας, Ζάνα Ζούκα. 

Ο Κ. Τασούλας είχε μεταβεί στην Αλβανία για την υπογραφή της συμφωνίας συνοδεύοντας την τότε υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα, ενώ κατά την υπογραφή παρών ήταν και ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία του 2009 προέβλεπε ότι θα διατεθούν για τις ανάγκες των νεκροταφείων επιπλέον 16 στρέμματα στην Κλεισούρα (έτσι ο υπάρχων χώρος θα προσεγγίσει τα 19 στρέμματα) και έκταση 1,6 στρέμματος στο Βουλιαράτι (σ.σ.: όπου υπάρχει νεκροταφείο που λειτουργεί με ιδιωτική πρωτοβουλία για 57 πεσόντες) και ότι, αν παραστεί ανάγκη, θα διατεθούν και πρόσθετοι χώροι. Τα έξοδα για τη διαμόρφωση των νεκροταφείων, την αναγνώριση των πεσόντων και τις διαδικασίες εκταφής και ταφής θα τα καταβάλει το ελληνικό κράτος.

Να σημειωθεί ότι μετά τη συνθήκη καλής γειτονίας του 1996 η ελληνική πλευρά ανέθεσε σε αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού τον εντοπισμό και την καταγραφή κενοταφίων όπου ήταν θαμμένοι Έλληνες πεσόντες του πολέμου του 1940-1941. Οι αλβανικές αρχές έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν βοήθεια με χάρτες (και άλλα τεχνικά βοηθήματα) για τις περίπου 30 περιοχές όπου πιθανόν να υπάρχουν θαμμένοι Έλληνες πεσόντες.