Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

“Δήγματα” (7/11/2017): Σχολιάζει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Αλλάζουμε ραντεβού Μια οφειλόμενη απολογία – εξήγηση Ο Τρουπής στο liberal για το προσυνέδριο των Ιωαννίνων Περισσότερο κόσμο είχε ο «μικρός» Ποιοι τον στηρίζουν; Ποτέ την Κυριακή ή κάθε Κυριακή;
bourxas.gr
Αλλάζουμε ραντεβού
Θα τα λέμε τακτικότερα, από σήμερα και μετά… Το ραντεβού της στήλης αλλάζει και η παρουσία μας θα είναι – πάντα μέσα από τη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας – κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο.
Μια οφειλόμενη απολογία - εξήγηση
Ειλικρινά, δεν περίμενα τόση ευαισθησία ορισμένων ανθρώπων που προφανώς, πρόσκεινται στη ΝΔ, με τον υπερβολικά ατυχή ενδεχομένως, τρόπο με τον οποίο θέλησα να δώσω έμφαση στην γκαντεμιά της...
παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την περασμένη Πέμπτη το πρωί, λίγα λεπτά προτού σπάσει ένα σύρμα από εκείνα που κρατούν σταθερό μέσα στη θάλασσα, τον έναν από τους δύο γερανούς που δουλεύουν, στα έργα επέκτασης του λιμένα.

Ο αιχμηρός λόγος της στήλης κατά πάντων, και κυρίως «αρχόντων» πάσης φύσεως, με τη σκληρή ειρωνεία του πολλές φορές, θυμώνει, εξοργίζει, τρελαίνει… τους αναγνώστες και προφανώς, δεν αρέσει σε πολλούς – εγώ πάλι, σε αντίστοιχη περίπτωση, αποφεύγω να διαβάζω ό,τι διαφωνεί με την οπτική μου ή ότι με τσιτώνει αλλά τέλος πάντων…

Η λεκτική μου υπερβολή εν προκειμένω, αναφορικά με τον πατέρα του προέδρου της ΝΔ, ασφαλώς και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο μιας τέτοιας ειρωνικής περιγραφής και επ’ ουδενί, δεν είμαι από κείνους που δέχονται αμάσητους τους διάφορους… «αστικούς μύθους» που κατακλύζουν και τη δική μας εποχή και κάποιοι από τους οποίους χρησιμοποιούνται ως αισχρή προπαγάνδα από πολιτικούς αντιπάλους.

Με δυο λόγια, ούτε αμφιβάλλω για τον πραγματικό πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε πιστεύω ότι μας ψεκάζουν και απλά συμβουλεύω όποιον συνεχίσει να με διαβάζει, να είναι προετοιμασμένος. Λίγη πλάκα δεν κάνει κακό…

Ο Τρουπής στο liberal για το προσυνέδριο των Ιωαννίνων
Σε χθεσινό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιάννη Τρουπή, στον ιστότοπο www.liberal.gr, (δες εδώ), περιγράφεται τραπέζι από την περασμένη Τετάρτη, που μόλις είχε ολοκληρωθεί το προσυνέδριο των Ιωαννίνων για τις κοινωνικές πολιτικές της ΝΔ.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους «γαλάζιους» βουλευτές της Ηπείρου αποσύρονται διακριτικά και κάθονται σε ένα τραπέζι του ξενοδοχείου, στο οποίο πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, προκειμένου να δειπνήσουν όλοι μαζί» σημειώνεται και στην παρέα εκτός από τους βουλευτές που εκλέγονται στην περιοχή και τους τομεάρχες υγείας και εργασίας αλλά και τον γραμματέα της ΝΔ Λ. Αυγενάκη, βρίσκεται και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

«Μεγάλο τμήμα της κουβέντας μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και των “γαλάζιων” βουλευτών καταπιάστηκε και με τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το τί θα κάνει το κόμμα του αναφορικά με τα χρίσματα, επέμεινε όμως στην ανάγκη σημαντικών ανοιγμάτων σε τοπικό επίπεδο» γράφει ο δημοσιογράφος επί λέξει.

Γιατί το αναπαράγω; 

Για να κάνω ισχυρότερα όσα γράφω κατά καιρούς το τελευταίο διάστημα, πως όσο και αν αγχώνονται ορισμένοι με το τι θα κάνει η ΝΔ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει ουσιαστικά ακόμα, το κεφάλαιο αυτό. 

Δεν θα σχολιάσω τις πληροφορίες του δημοσιογράφου περί πρόθεσης «ανοίγματος» του κόμματος, γιατί θα μπορούσε να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως αυτό. Άλλωστε, και το 2014 ο Αλ. Καχριμάνης έκανε πράξη το «άνοιγμα» με στελέχη από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ…

Περισσότερο κόσμο είχε ο «μικρός» (1)
Η μεγαλύτερη και πιο πετυχημένη κινητοποίηση έγινε από την ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Ήπειρο.

Ο πυρήνας των στελεχών που στηρίζουν τον ευρωβουλευτή της «ΕΛΙΑΣ» στη διεκδίκηση της προεδρίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς – «του νέου φορέα σκέτο», μου έλεγε την περασμένη Παρασκευή, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση ο Νίκος Αλιβιζάτος, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας – κατάφερε να κάνει μια πετυχημένη κινητοποίηση μέσα σε δυο ημέρες, και ο Ανδρουλάκης να δείξει πως μπορεί και να είναι άνετα πρώτος, την ερχόμενη Κυριακή, σε επίπεδο Ηπείρου.

Σε Άρτα και Πρέβεζα μάζεψε κάμποσο κόσμο, κάτω από 100 άτομα στην καθεμιά, στη Θεσπρωτία ξεπέρασε το νούμερο αυτό και τέλος, στα Γιάννενα, στη συγκέντρωση της Κυριακής, στο ξενοδοχείο dulac, είχε περισσότερο κόσμο από όσο είχε η Φώφη. Και μάλιστα, όπως λένε οι άνθρωποι του Ανδρουλάκη, η Φώφη έκανε πανηπειρωτική εκδήλωση, αφού δε μίλησε αλλού κατά την επίσκεψή της στην Ήπειρο, ενώ ο ευρωβουλευτής κατάφερε να μαζέψει περισσότερο κόσμο στα Γιάννενα, ενώ είχαν προηγηθεί οι συγκεντρώσεις σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

Πολύς κόσμος, λένε οι ίδιοι άνθρωποι, πήγε να ακούσει τον «μικρό», αν και δήλωναν «Φωφικοί», κατάφερε ωστόσο να τους μεταπείσει, με τα όσα είπε στην ομιλία του. Η κάλπη θα δείξει…

Ποιοι τον στηρίζουν; (2)
Ο Ανδρουλάκης έχει στα Γιάννενα μια ομάδα που «τρέχουν» ο πρώην Υπουργός Βαγγέλης Αργύρης, το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωτήρης Ζαρμπαλάς, ο πρώην διοικητής του ΠΓΝΙ Φώτης Βάββας και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννης Λυκοτραφίτης.

Στην ίδια ομάδα, βάλτε συνδικαλιστές όπως οι Σίντος και Στουγιάνος από τους δασκάλους των Ιωαννίνων, και μια μεγάλη ομάδα από τη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων – Δημήτρης Νάστος και Μάκης Χρυσοστόμου θεωρείται σίγουρα ότι στηρίζουν Ανδρουλάκη.

Το κατά πόσον όλοι αυτοί μπορεί να οδηγήσουν κόσμο να στηρίξει Ανδρουλάκη, ειλικρινά δε μπορώ να εκτιμήσω και αν η εποχή των «γραμμών» έχει παρέλθει ή όχι.

Ποτέ την Κυριακή ή κάθε Κυριακή;
«Ποτέ την Κυριακή» βροντοφώναξαν για μια ακόμα φορά, οι εμποροϋπάλληλοι και έμποροι των Ιωαννίνων που αναφέρονται στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, με την αφορμή των λεγόμενων, ενδιάμεσων εκπτώσεων. Συριζαίοι σίγουρα δεν υπήρχαν μεταξύ των διαδηλωτών…

Σε άλλες πόλεις είχαμε και επεισόδια από διαδηλωτές και πολίτες που μπήκαν σε καταστήματα να ψωνίσουν.

Οι Γιαννιώτες ξέρω πως πλημμύρισαν το εμπορικό κέντρο, γιατί και ο καιρός ευνοούσε την βόλτα για καφέ, δεν ξέρω βέβαια, πόσοι από αυτούς ψώνισαν κιόλας. Όσοι έχουν χρήματα, θα ψώνισαν και το Σάββατο, και την Παρασκευή, κοκ.

Οι εργαζόμενοι των πολυκαταστημάτων δούλεψαν χωρίς να πάρουν τα επιπλέον νόμιμα, γιατί ο μνημονιακός νομοθέτης απάλλαξε τους εργοδότες από τις υποχρεώσεις του παρελθόντος, και η ζωή συνεχίζεται σε μια μαύρη Ελλάδα…

7/11/2017 bourxas.gr

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν
 στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες"
στο φύλλο της Τρίτης,
 7-11-2017)