Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

6o Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας στα Παλιά Σφαγεία

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – Ε.Ψ.Ε.Π., για τον φετινό εορτασμό της 10ης Οκτωβρίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, διοργανώνει το 6ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας με θέμα «Αξιοπρέπεια και Πρόληψη στην Ψυχική Υγεία». Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.
Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, στις 6.30 μ.μ., με τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα «Ένα Κλικ για τη Ψυχική Υγεία», που θα παρουσιάσει στο κοινό της πόλης τις δημιουργίες των... 
συμμετεχόντων στον ομότιτλο Διαγωνισμό Φωτογραφίας και υλοποιείται σε συνεργασία με την Α.μ.Κ.Ε. «Έντευξις», διοργανώτρια του «Photometria International Photography Festival». Θα ακολουθήσει  Μουσική «Γέφυρα» από το Μουσικό Λύκειο Ιωαννίνων και η πρώτη βραδιά θα κλείσει με τη Θεατρική Παράσταση «Το φιόρο του Λεβάντε» του Γρ. Ξενόπουλου, από τους μαθητές του Γυμνασίου Ελεούσας Ιωαννίνων.

Το Σάββατο το πρωί, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ, η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας», που τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Κλάδο ΕΨΕ Βορειοδυτικής Ελλάδος & Δυτικής Στερεάς, την Τ.Ε.Ψ.Υ. Ιωαννίνων–Θεσπρωτίας–Γρεβενών-Καστοριάς-Φλώρινας-Κοζάνης-Κέρκυρας και τον Ψυχιατρικό Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα». Στους συμμετέχοντες στην Ημερίδα θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Το ίδιο απόγευμα στις 6 μ.μ. το Εργαστήρι Δραματοθεραπείας «Ανοιχτό Παράθυρο» έχει οργανώσει ένα βιωματικό εργαστήρι για ενήλικες με θέμα «Το άγγιγμα της κρίσης» στο χώρο της έκθεσης Φωτογραφίας.  
Την Κυριακή το πρωί, ώρα 11 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθούν αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά, με και χωρίς αναπηρία, με την ευγενική σύμπραξη του Α.Σ. ΕΚΑ ΔΩΔΩΝΗ, του Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων, του Α.Ο. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Ιωαννίνων, του Α.Ο. ΑΚΜΩΝ ΑΜΕΑ Ιωαννίνων, του Α.Ο. ΠΥΡΡΟΣ ΑΜΕΑ Ιωαννίνων και το ίδιο βράδυ στις 8.30 μ.μ. στο πλαίσιο της δράσης «Κυριακές στο πανί» θα προβληθεί η ταινία «Η Πληγή» (La Herida, Ισπανία, 2013) κατάλληλη 16+, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.
Το Φεστιβάλ θα κλείσει τη Δευτέρα το πρωί, 10 π.μ., με τη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με τις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΓΝΙ «Γ. Χατζηκώστα» και το Οικοτροφείο «Νέα Αρχή».
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν τη χρονική περίοδο από 7 Οκτωβρίου μέχρι 10 Οκτωβρίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Μετσόβου & Ακτή Μιαούλη, στα Ιωάννινα. Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν στο τηλέφωνο 26510-39820 (τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00-15:00), ενώ, επιπλέον, σχετικό ενημερωτικό υλικό μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα της Ε.Ψ.Ε.Π.:www.epsep.gr.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.