Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Αποκρατικοποιήσεις με 1 ευρώ και ρήτρα μελλοντικής υπεραξίας

«Ας αφήσουμε στην άκρη τις ιδεοληψίες, είτε είναι αριστερόστροφες, είτε είναι δεξιόστροφες και να προχωρήσουμε»
του Βασίλη Τσιαλιαμάνη
Το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας είναι πλέον τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ειδικά για αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις. Είναι πράγματι οξύμωρο ότι ενώ όλοι αναζητούμε αυτό το επενδυτικό σοκ που θα αλλάξει τη χώρα, κάποιοι ιδεοληπτικοί κάνουν ότι μπορούν για να μην γίνει. 
Αναζητούνται λύσεις για το ασφαλιστικό, όταν η ανεργία καλπάζει, με αποτέλεσμα τα...
έσοδα από εισφορές να είναι ανύπαρκτα. Όποια λύση και αν επιλεγεί, είναι σίγουρο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα πάλι θα αναζητούμε «ασπιρίνες».
Μέσα στην κρίση ψάχνουμε λύσεις, που θα είχαν εφαρμογή μόνο σε ένα φυσιολογικό οικονομικό περιβάλλον. Αυτό είναι το βασικό μας λάθος. Πρέπει να αναζητήσουμε «διαφορετικές» λύσεις, που θα κινήσουν την οικονομία άμεσα και θα ενισχύσουν την απασχόληση που είναι και το βασικό ζητούμενο, ως λύση στα περισσότερα προβλήματα.
Μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις, παραβλέποντας ότι δεν είμαστε πλέον ελκυστικοί στους επενδυτές. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να γίνουμε, χωρίς ταυτόχρονα να ξεπουλήσουμε τα εναπομείναντα assets της χώρας. Η απάντηση είναι πως σαφώς και μπορούμε. Υιοθετώντας όμως ένα διαφορετικό μοντέλο αποκρατικοποιήσεων που δεν θα βασίζεται στο αρχικό τίμημα αλλά στην αρχική επένδυση, που πρέπει να είναι όσο μεγαλύτερη γίνεται.
Αυτό επιτυγχάνεται, αν προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις με αρχικό τίμημα 1 ευρώ και ρήτρα μελλοντικής υπεραξίας. Ζητούμε δηλαδή από τους επενδυτές, αντί να μας πληρώσουν σήμερα το τίμημα για αυτό που θα αγοράσουν, να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους αποκλειστικά για την ανάπτυξη της επένδυσής τους. Σε βάθος 15 ετών μπορούμε να κάνουμε «ταμείο» και το κράτος να πληρωθεί για αυτό που πούλησε, ή παραχώρησε. Οι αξίες τότε θα είναι οι πραγματικές και όχι οι σημερινές χαμηλές.
Η μέθοδος αυτή για τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για εισηγμένες κρατικές επιχειρήσεις είτε για οποιαδήποτε άλλη αποκρατικοποίηση. Είναι ζήτημα στρατηγικής επιλογής. Αναζητούμε σήμερα κάποια κεφάλαια που δεν θα ανταποκρίνονται μάλιστα στις πραγματικές αξίες, ή αναζητούμε επενδυτές που το σύνολο των διαθεσίμων τους θα το χρησιμοποιήσουν υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Ας αφήσουμε στην άκρη τις ιδεοληψίες, είτε είναι αριστερόστροφες, είτε είναι δεξιόστροφες και να προχωρήσουμε. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Είμαστε ήδη εκτός περιθωρίων…