Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,6 Ρίχτερ ταρακούνησε στις 2:49 το ξημέρωμα την Ήπειρο

Στο Καναλάκι 14 km ΒΑ-Β της Πάργας το επίκεντρο - Τι δήλωσε ο Γεράσιμος Χουλιάρας
(ανανεωμένο)
Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Ήπειρο στις 2:49 το ξημέρωμα του Σαββάτου (21/3).  
Ο σεισμός είχε επίκεντρο 14 χιλιόμετρα Ανατολικά Βορειοανατολικά της Πάργας, κοντά στο Καναλάκι και στις πηγές του Αχέροντα, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και ήταν...
μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού EMSC).

Είχε αρκετή διάρκεια και έντονο βουητό και έκανε κατοίκους πολλών περιοχών να πεταχτούν έντρομοι από τα κρεβάτια τους. Αργά το βράδυ της Παρασκευής (στις 23:38) στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί μικρότερη σεισμική δόνηση των 4,2 βαθμών.

Όπως αναφέρεται στο Καναλάκι υπήρξε διακοπή ρεύματος, ενώ βράχια έχουν πέσει στον δρόμο, στο ύψος της Καστροσυκιάς και της Λούτσας όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα όπου ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στον δρόμο. Επίσης αισθητός έγινε στο Ιωάννινα την Άρτα, την Κέρκυρα και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή.

 Όλη η περιοχή έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε καταστήματα, έσπασαν τζάμια, έπεσαν σοφάδες στους δρόμους, σε πολλά σπίτια δημιουργήθηκαν ζημιές, ενώ υπήρξε και μερική κατάρρευση μερικών παλιών κατασκευών.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Η δημοσίευση του Γεράσιμου Χουλιάρα
Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας αναφέρει τα εξής για τον εν λόγω σεισμό:

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα αν θυμόσαστε τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από εμένα εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχήστε!»

Σύσκεψη στο Καναλάκι, τρεις ελαφρά τραυματίες, ζημιές σε δεκάδες κατοικίες
Λίγο πριν τις οκτώ το πρωί ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού που συνήλθε στο Καναλάκι και έκανε την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης από τον ισχυρό σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη νύχτα ολόκληρη την Ήπειρο. Τρία άτομα με ελαφρά τραύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων καθώς αυτό της Πρέβεζας βρίσκεται πλέον σε καραντίνα ενώ πολλές είναι οι ζημιές σε σπίτια και οδικές υποδομές. Η καταγραφή των ζημιών ξεκινά άμεσα με την παρουσία κλιμακίων και από το ΤΑΣ Κοζάνης.
Στο Συντονιστικό έλαβαν μέρος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, οι Δήμαρχοι Πάργας και Σουλίου, οι επικεφαλής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και της Αστυνομίας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Οι μεγαλύτερες ζημιές σε κτίρια, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εντοπίζονται στις Τ.Κ. Καναλακίου, Γλυκής, Σκαφιδωτής, Σκοτεινού, Κυψέλης και σε ορισμένα χωριά του Δήμου Σουλίου. Ζημιές υπέστη επίσης το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού μέσης τάσης στην περιοχή Σκοτεινού- Σκαφιδωτής. Κάποια σπίτια θεωρείται βέβαιο ότι είναι μη κατοικήσιμα και ήδη λαμβάνεται πρόνοια για την στέγαση των ανθρώπων αυτών.

Σοβαρά προβλήματα από πτώσεις βράχων έχουν δημιουργηθεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ειδικά του επαρχιακού. Μηχανήματα ήδη δουλεύουν για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.
Μεγάλο τμήμα της περιοχής παραμένει χωρίς ρεύμα από βλάβη που έχει προκληθεί στο δίκτυο.
 Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ήδη τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο και έχει συνεχείς επικοινωνίες με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, ως και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν και για τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν.

Ήδη από την Περιφέρεια ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια είναι ακατάλληλα ότι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ δόθηκαν οδηγίες και θα ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα προσβολής από τον κορωνοϊό.
Στην περιοχή του Δήμου Πάργας παραμένει ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ενώ ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημ. Μαυρογιώργος επισκέπτονται και γειτονικές περιοχές Πρέβεζας και Θεσπρωτίας προκειμένου να ενημερωθούν από τις κατά τόπους τοπικές αρχές για το ενδεχόμενο και άλλων ζημιών, με δεδομένο πως συνεχίζονται οι μετασεισμοί