Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Έτος Πολιτιστικών Διαδρομών της Ηπείρου το 2020

Η Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου αποτελεί τον "πυρήνα" των εκδηλώσεων του 2020 για το Σωματείο "Διάζωμα". Μέσα στο επόμενο έτος θα εγκαινιαστούν δύο θεσμοί η συστάδα (cluster) επιχειρήσεων και ο Φορέας Λειτουργίας και Διαχείρισης της Διαδρομής.
Το cluster (στο οποίο συμμετέχουν 60 επιχειρήσεις) είναι...
μια εθελοντική πρωτοβουλία δικτύωσης των τοπικών επαγγελματιών και επιχειρηματιών, στόχος της οποίας είναι η υποστήριξη και η ανάπτυξη της Διαδρομής, καθώς και η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο Φορέας Λειτουργίας και Διαχείρισης της Διαδρομής. μεριμνά καθημερινά, ώστε όλη η "αλυσίδα" πόρων και υπηρεσιών της διαδρομής να διατηρεί υψηλή λειτουργικότητα και ποιότητα. Εξάλλου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ομιλίες από τους Προϊσταμένους των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων και οι μελετητές των μνημείων και οι επιβλέποντες των έργων για την πορεία αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων – κόμβων της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου, τα οποία είναι το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης, Κασσώπης, Νικόπολης, Αμβρακίας και Γιτάνων. Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου θα γίνει διάλεξη με τίτλο "Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου:Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης" με ομιλητές τον προϊστάμενο της Εφ. Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Σουέρεφ, την Παρασκευή Γιούνη επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του θεάτρου καθώς και τον Πολιτικό Μηχανικό της Εφ. Αρχαιοτήτων Πέτρο Κατσούδα. Την Πέμπτη 12 Μαρτίου σειρά έχουν το Ρωμαϊκό Θέατρο Νικόπολης και το Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης. Ομιλητές στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής θα είναι η προϊσταμένη Εφ. Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη η οποία θα παρουσιάσει τα έργα ανάδειξης του Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης και του Θεάτρου Κασσώπης οι αρχαιολόγοι Ευάγγελος Παυλίδης και Δήμητρα Δρόσου υπεύθυνοι των δύο έργων καθώς και ο αρχιτέκτονας Αχιλλέας Τρανουλίδης. Από Παρασκευή έως και Κυριακή 24-26 Απριλίου η Άρτα θα φιλοξενήσει την 7η Συνάντηση του Σωματείου με τα Εταιρικά του μέλη. Την Τρίτη 26 Μαΐου η διάλεξη που θα γίνει αφορά την Άρτα και την Θεσπρωτία. Η προϊσταμένη της Εφ. Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου θα παρουσιάσει τις εργασίες ανάδειξης και τα νέα δεδομένα για το μικρό θέατρο της Αμβρακίας, ενώ η αρχαιολόγος Θεοδώρα Κοντογιάννη θα μιλήσει επίσης για πτυχές του έργου. Στο β' μέρος της εκδήλωσης θα μιλήσουν ο Ιωάννης Χουλιαράς προϊστάμενος της Εφ.Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για το Αρχαίο Θέατρο των Γιτάνων καθώς και η Γεωργία Πλιάκου Αρχαιολόγος και υπεύθυνη του έργου αποκατάστασης των Γιτάνων.