Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Αυτοψία από 'Ολγα. Γεροβασίλη και Χρ. Σπίρτζη στη γέφυρα Πλάκας

«Η κοινή προσπάθεια έφερε στο σημερινό αποτέλεσμα»
Την Παρασκευή το μεσημέρι, δυο πρώην υπουργοί η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης βρέθηκαν στο γεφύρι για να δουν από κοντά την πορεία των εργασιών. Και οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις θέσεις που τότε είχαν έδωσαν υπόσχεση ότι το γεφύρι θα στηθεί και πάλι όρθιο.
Σε αυτή την προσπάθεια συστρατεύτηκαν όλοι ανεξαρτήτως. Υπουργεία, ΤΕΕ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δήμοι, η Περιφέρεια Ηπείρου και...
δεκάδες άλλοι φορείς, επικεντρώθηκαν στο να γίνει η υπόσχεση πράξη και το μνημείο να είναι και πάλι στη θέση του.

Η εικόνα της κατάρρευσης του γεφυριού της Πλάκας χαράχθηκε ανεξίτηλα στις μνήμες όλων. Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, το γεφύρι στέκεται και πάλι όρθιο να ενώνει τις δυο πλευρές. Να δείχνει σε όλους ότι όταν υπάρχει θέληση, επιμονή και συνεργασία, τα πάντα μπορούν να γίνουν.
Η γέφυρα της Πλάκας, σε λίγο, στην πραγματικότητα σε πολύ λίγο, θα είναι έτοιμη για να τη διασχίζουν ξανά οι διαβάτες και να αγναντεύουν το ποτάμι και το επιβλητικό τοπίο που κόβει την ανάσα.
Ο Χρήστος Σπίρτζης πρώην υπουργός Υποδομών ήταν εμφανώς συγκινημένος για την επίσκεψή του στη Γέφυρα της Πλάκας.
Πριν ανέβει να περπατήσει το γεφύρι μαζί με τον Γιώργο Σμύρη και τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ Χρηστο Παπαβρανούση που συνέβαλαν τα μέγιστα στην προσπάθεια για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, κατέβηκε στα βάθρα να δει τις εργασίες.
Στη δήλωσή του αναφέρθηκε στην υπόσχεση που δόθηκε τότε και τηρήθηκε ενώ έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν να προχωρήσει το δύσκολο αυτό εγχείρημα.
«Είναι πολύ συγκινητικό. Μετά από τέσσερα χρόνια από την έλευση μας στο γεφύρι, τότε που είχε καταρρεύσει από την κακοκαιρία, να το βλέπουμε όρθιο. Δώσαμε υπόσχεση, τότε μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη ότι το γεφύρι θα ξαναγίνει. Η κοινή προσπάθεια, η επίβλεψη, η επιμέλεια, έφερε στο σημερινό αποτέλεσμα. Το γεφύρι τελειώνει!», είπε ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους συναδέλφους του μηχανικούς και να υπενθυμίσει ότι ανάλογα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για το γεφύρι του Κοράκου.
Σε ερώτηση για την συγκίνησή του που ήταν ολοφάνερη απάντησε: «Για όλους τους Έλληνες σημαίνει το γεφύρι της Πλάκας πολλά! Και για εμάς σηματοδοτεί πολλά. Βρήκαμε μια χώρα γκρεμισμένη και καταφέραμε να την ανορθώσουμε», σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι: «Είναι ελπιδοφόρο να ξεπερνιούνται οι όποιες διαφορές γιατί είχαμε συνεργασία με όλους τους φορείς, όλα τα υπουργεία, το ΕΜΠ που έδειξε την αγάπη του για την αναστήλωση του γεφυριού. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε κανέναν».
Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Άρτας κα. Όλγα Γεροβασίλη φανερά συγκινημένη και χαρούμενη για το στοίχημα που κερδήθηκε ανέφερε ότι υπήρξε υποδειγματική συνεργασία και κοινό όραμα: «Το στοίχημα μπήκε εκείνη την ημέρα αλλά δεν ήταν αυτονόητο ότι θα κερδηθεί. Ήταν η πρώτη φορά που επιχειρούνταν κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα ήταν η βούληση, η θέληση αλλά και η ανταπόκριση του κόσμου που με δάκρυα στα μάτια ζητούσε να ξαναγίνει το γεφύρι. Έγινε μια υποδειγματική προσπάθεια. Εγώ θυμάμαι όλους όσους αγωνιούσαν για το γεφύρι. Σήμερα, τα συναισθήματα είναι εντελώς διαφορετικά μιας και οι εργασίες ολοκληρώνονται και η ικανοποίηση είναι διάχυτη» ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας.
Παρών και ο Γιάννης Στέφος που μίλησε για ένα έργο που ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορεί να γίνει! «Πριν από τέσσερα χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι θα είχαμε την χαρά να περπατήσουμε αυτό το μνημείο. Κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει. Είναι τιμή για τον ελληνικό λαό που χρηματοδοτεί αυτά τα έργα» κατέληξε.