Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

«Ιστορίες από ύφασμα» από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου

Προσωπικά αντικείμενα, είδη ραπτικής, ραπτομηχανές, αργαλειοί, μνήμες, βιώματα, ταυτότητες, ιστορίες γυναικών στα Γιάννενα και άλλες περιοχές, «συνομιλούν» με το κοινό, στο πλαίσιο του εικαστικόυ πρότζεκτ «Ιστορίες από ύφασμα: ReMembering», από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου, στο ιστορικό Μέκειο Ίδρυμα των Ιωαννίνων. 
Πρόκειται για έκθεση που διοργανώνουν οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και...
Πρακτικές Προσεγγίσεις» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Adi Liraz, εικαστικό με γιαννιωτοεβραϊκές ρίζες, που ζει στο Βερολίνο και δραστηριοποιείται διεθνώς.

Την εποπτεία και τον συντονισμό έχει η επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εσθήρ Σολομών.Αφετηρία της έκθεσης, και ειδικά του εικαστικού έργου της Adi Liraz, αποτελούν οι ραπτομηχανές των γυναικών της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων, που διώχθηκαν και εκτελέστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται καθημερινά εικαστικές δράσεις, διαλέξεις, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Με αφετηρία το προσωπικό, οικογενειακό και τοπικό παρελθόν αλλά και το υλικό τους αποτύπωμα σε ρούχα, εργόχειρα και χειροποίητα υφάσματα κάθε λογής, το πρότζεκτ στρέφει το ενδιαφέρον στους αφανείς της Ιστορίας και το έργο τους, σε ομάδες και πρόσωπα που μέχρι πρότινος δεν είχαν «φωνή» και εκπροσώπηση στη δημόσια σφαίρα, τις γυναίκες. Αναδεικνύει την πόλη των Ιωαννίνων ως τόπο σύγκλισης διαφορετικών εθνοτικών, κοινωνικών και ευρύτερα πολιτισμικών αφηγήσεων, ενώ ταυτόχρονα προτείνει έναν νέο τρόπο επιμελητικής πρακτικής, στον χώρο των εικαστικών εκθέσεων.