Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Δασεργάτες: Ζητούν πολιτική παρέμβαση για τους στύλους

Η πολιτική παρέμβαση από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προς τη διοίκηση της ΔΕΗ θα μπορούσε να δώσει μία πρώτη λύση στο ζήτημα της διάθεσης των δεκάδων χιλιάδων στύλων για τις ανάγκες της επιχείρησης.  
Από την άλλη όμως φαίνεται πως υπάρχουν και οικονομικές παράμετροι αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των εργαζομένων της...
ΔΕΗ και ειδικότερα των εναεριτών. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δασεργάτες διαμαρτύρονται προς τη ΔΕΗ και ζητούν να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ώστε να απορροφηθούν οι στύλοι που έχουν υλοτομηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της επιχείρησης για την επέκταση ή την αντικατάσταση των δικτύων της. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές παράμετροι που είναι αμφίβολο εάν και κατά πόσο θα οδηγήσουν σε άμεση και ουσιαστική επίλυση του ζητήματος.
Η προγραμματική σύμβαση που είχε η ΔΕΗ για την προμήθεια στύλων από την εγχώρια αγορά έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί. Οι ανάγκες σε ετήσια βάση για τη ΔΕΗ αγγίζουν τις 80.000 στύλους ενώ η εγχώρια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30.000, επομένως θα μπορούσε να απορροφηθεί και η υπόλοιπη απαιτούμενη ποσότητα να εισαχθεί από το εξωτερικό. Ούτε αυτό όμως γίνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως τους τελευταίους μήνες έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα ως προς τη διαδικασία του εμποτισμού της ξυλείας, τα οποία δημιουργούν κενά ασφαλείας για τους εργαζόμενους. 
Σύμφωνα με τον τομεάρχη αγροτικού της Ν.Δ στην Π.Ε Ιωαννίνων και επί σειρά ετών πρόεδρο της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Γ. Ντασταμάνη η πολιτική απόφαση μπορεί να λύσει το πρόβλημα, καθώς οι ποσότητες έχουν υλοτομηθεί και δεν είναι δυνατό να μείνουν στις «κορμοπλατείες», καθώς η πάροδος του χρόνου επηρεάζει την ποιότητά τους. 
«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν επίσης ότι οι εγχώριοι στύλοι είναι οι πλέον κατάλληλοι για τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας, σε σχέση με τους εισαγόμενους από τα φυτώρια της Φινλανδίας, που έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, ενώ και το κόστος αγοράς είναι παραπλήσιο. Θεωρούμε, ότι μπορεί και πρέπει να βρεθεί λύση στο πλαίσιο μίας μακρόχρονης συνεργασίας της ΔΕΗ με τους δασικούς συνεταιρισμούς της χώρας», ανέφερε ο κ. Ντασταμάνης.
πηγή: epirusonline