Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Πουλάκης: Ποιές αλλαγές θα γίνουν στον “Κλεισθένη” για τοπικά, προέδρους, σταυρό εκτός έδρας, “μηνιάτικο” στα τοπικά κλπ

Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση της παράταξης του Βασ. Γαρδίκου «Αυτοδιοικητική Συνεργασία Δήμου Ζίτσας»
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο το Υπουργείο Εσωτερικών θα φέρει στη Βουλή και θα ψηφιστεί Νομοσχέδιο με ρυθμίσεις στον «Κλεισθένη».  
Προσκεκλημένος της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία Δήμου Ζίτσας» του υποψήφιου δημάρχου Βασίλη Γαρδίκου, απευθυνόμενος σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο πολυσυμμετοχικό ακροατήριο πλέον των 400 ατόμων αρχικά υπογράμμισε τις... 
γενικές γραμμές του “Κλεισθένη”, τη δημοκρατικότητά του κλπ. Οι ειδήσεις …βγήκαν κατά την απάντηση των ερωτήσεων.
Πριν τον Γ.Γ. του ΥΠΕΣ ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος Ζίτσας Βασίλης Γαρδίκος, ο οποίος στηρίζεται επίσημα από το ΚΙΝΑΛ και ανεπίσημα από το ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ισχυρό μήνυμα ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Τα βασικότερα ζητήματα που ξεκαθάρισε ο Γ. Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης
ü  Τα ψηφοδέλτια θα μπορούν να έχουν έως και 50% επιπλέον υποψήφιους από τους εκλεγόμενους σε ένα δημοτικό ή σε ένα περιφερειακό συμβούλιο (από το +30% που προβλέπει σήμερα ο «Κλεισθένης»)
ü  Στους Δήμους θα ισχύει ο εκτός έδρας σταυρός (ο «Κλεισθένης» δεν το προβλέπει σήμερα). Δηλαδή σε κάθε δήμο ο ψηφοφόρος θα μπορεί να βάζει και ένα σταυρό σε υποψήφιο άλλης δημοτικής ενότητας (πχ ο δημότης Παμβώτιδας σε υποψήφιο της Δ.Ε. Περάματος ή Ιωαννίνων κλπ). Αυτό πέρα από τους σταυρούς που θα βάζει σε υποψήφιους της δικής του Δημοτικής Ενότητας
ü  Αντιθέτως στις Περιφέρειες δεν θα ισχύει ο εκτός έδρας σταυρός (ενώ ο «Κλεισθένης» το προβλέπει σήμερα), καταργείται η διασταυρούμενη ψήφος, η οποία προβλέφθηκε από τον «Κλεισθένη». Έτσι δεν θα μπορεί πχ ο δημότης του Νομού Ιωαννίνων να βάζει ένα σταυρό και σε υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο από τις ΠΕ Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας κλπ.
ü  Ως πρόεδρος σε Τοπική Κοινότητα θα μπορεί να εκλέγεται ένας από τους δύο πρώτους των δύο πρώτων σε σταυρούς συνδυασμών στη συγκεκριμένη τοπική κοινότητα. Όλα τα εκλεγμένα μέλη της τοπικής κοινότητας θα ψηφίζουν με μυστική ψηφοφορία. Δεν θα υπάρχει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο των τοπικών κοινοτήτων.
ü   Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων θα συνεχίζουν να λαμβάνουν έξοδα παράστασης (το λεγόμενο “μισθό”) και επιπλέον θα λαμβάνουν και αποζημίωση για κάθε συμμετοχή τους σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
ü  Στις ψηφοφορίες στην πλειοψηφία θα προσμετρούνται μόνο οι αρνητικές και οι θετικές ψήφοι, και όχι τα λευκά
ü  Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα Δήμου ή Περιφέρειας, θα ψηφίζεται κατά κωδικό και κατά έργο ή δαπάνη.