Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ενημερωτική παρέμβαση για την ενδοσχολική βία

Για το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στον χώρο του σχολείου(“school bullying”) ενημερώθηκαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων. Πρόκειται για ενημερωτική δράση, με ομιλήτρια την Καλλιόπη Κομνηνού, Κοινωνιολόγο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία».
Η κα Κομνηνού επεσήμανε τις αιτίες που προκαλούν την ενδοσχολική βία, υπογράμμισε τις συνέπειές της στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσης του ατόμου που δέχεται ή ασκεί βία κι αναφέρθηκε εκτενώς...
στους τρόπους πρόληψης κι αντιμετώπισής της. Επίσης, τόνισε ιδιαιτέρως στους μαθητές τον ρόλο του παρατηρητή, «η απάθεια του οποίου», όπως είπε, «μπορεί ακόμα και να ενισχύσει τη συμπεριφορά του θύτη».
Σχολιάζοντας την δράση, η καθηγήτρια του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας, Λυδία Φίλη, δήλωσε ότι «το σύγχρονο σχολείο πρέπει να υιοθετήσει αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, ενός φαινομένου με πολυπαραμετρικές διαστάσεις, που αυξάνεται συνεχώς. Και η πρόληψη είναι ο βασικός πυλώνας τής αντιμετώπισής του. Οι συνεχείς παρεμβάσεις, με τη μορφή ενημέρωσης ή άλλων βιωματικών δράσεων είναι αναγκαίες, ώστε να προλάβουμε κάθε ενδεχόμενο περιστατικό bullying ή να προετοιμάσουμε εγκαίρως τα παιδιά μας να το διαχειριστούν σωστά, όπως κι αν εμπλέκονται σε αυτό».