Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Οριστικοποιείται το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Γιάννενα, όλα τα ονόματα

Οι επικρατέστεροι, η έκπληξη, ποιοι μένουν απέξω
Οριστικοποιεί η ΝΔ τις γαλάζιες λίστες και είναι έτοιμη για εκλογές.  Οι έντονες ζυμώσεις για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ωρίμασαν και στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών Ιωαννίνων είναι ουσιαστικά έτοιμα.
Για τις 7 θέσεις του γαλάζιου ψηφοδελτίου στα Γιάννενα το «παρασκήνιο» ήταν έντονο και πολλά τα ονόματα που ακούστηκαν. Φαίνεται να ξεκαθάρισε ποιοι μένουν “στην απέξω” και οι νέοι που... 
θα πρωτοδοκιμαστούν. Αν και οι στενοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν την αποφασιστικότητα του πρόεδρου της ΝΔ να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και μεγάλες ανατροπές στα ψηφοδέλτια, αποκλείοντας από τα γαλάζια ψηφοδέλτια παλαιά ονόματα και κατ΄ επάγγελμα υποψήφιους, εντούτοις δεν έχει ξεκαθαριστεί πως οι "επαγγελματίες πολιτικοί" θα κοπούν.

Οι 6 θέσεις που... “χηρεύουν”
► Οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο του Νομού Ιωαννίνων είναι εφτά (7) και στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιοι (με λίστα) οι: Κώστας Τασούλας, Σταύρος Καλογιάννης, Γιάννης Καραμπίνας, Νατάσσα Τύρου-Ούζα, Χάρης Λαζάνης, Γιώργος Νταλαμάγκας και Μαρία Τσολάκη.

► Οι ενδιαφερόμενοι για τις έξι (6) κενές θέσεις του ψηφοδελτίου της ΝΔ (ο κ. Τασούλας ως εν ενεργεία βουλευτής μετέχει αυτοδικαίως) είναι πολλοί, πάνω από 25, καθώς εάν η ΝΔ εάν έρθει πρώτο κόμμα όπως όλα δείχνουν, τότε στο Νομό Ιωαννίνων θα εκλέξει από 2–4 βουλευτές. Στο ψηφοδέλτιο θα μετέχουν 5 άνδρες και 2 γυναίκες.

► Όλα δείχνουν ότι στην πεντάδα των ανδρών θα είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Τασούλας, ο Σταύρος Καλογιάννης και τρεις εκ των τεσσάρων: Στέφανου Φούσα, Παντελή Κολόκα, Λάμπρου Γεωργόπουλου και Στεφ. Μιχάλη.



 Οι… μάλλον σιγουράντζες

Κώστας Τασούλας
Εν ενεργεία βουλευτής στο 18ο χρόνο της θητείας του, ήταν πρώτος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, έχει σίγουρη θέση στο ψηφοδέλτιο. Διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.  Αποφοίτησε δικηγόρος.


Σταύρος Καλογιάννης
“Πολιτικό τζάκι” με πατέρα, πεθερό και θείο τ. βουλευτές και αδερφή αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου. Βουλευτής από το 2000 επί 15 χρόνια, δεν εκλέχτηκε στις δύο τελευταίες εκλογές (του 2015). Διετέλεσε αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Είναι πολιτικός μηχανικός. Συζητήθηκε για υποψ. δήμαρχος Ιωαννίνων, όμως προτιμάει πάλι το βουλευτικό ψηφοδέλτιο όπου φέρεται ως σχεδόν βέβαιη η συμμετοχή του.


Στέφανος Φούσας
Επιτυχημένος επιστήμονας, διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Αδερφός του πρώην βουλευτή και υπουργού Αντώνη Φούσα. Την τελευταία διετία “οργώνει” το Νομό κάνοντας με ομάδα ειδικών εκδηλώσεις ιατρικού & κοινωνικού περιεχομένου, που θεωρούνται προεκλογικές επαφές. Έμπειρος σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο, κατά μία έννοια αντιπροσωπεύει το νέο. Τον συνεπικουρεί και εκτιμάται ως “άτυπος κομματάρχης” του ο δεσπότης Ιωαννίνων Μάξιμος.


Παντελής Κολόκας
Γυμναστής. Ήταν αντινομάρχης, είναι αντιδήμαρχος Ιωαννιτών με τον κ. Μπέγκα, όπου εκτιμάται ότι “τον έστειλε” ο κ. Καχριμάνης ως "αντάρτη" της ΝΔ λόγω "κόντρας" του με τον κ. Γκόντα για "στήριξη" του κ. Μπέγκα. Ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πυάτ (Geoffrey Pyatt), “ενσυνείδητα” φωτογραφίζεται συχνά-πυκνά με τον κ. Κολόκα και εκτιμάται ότι “θα χαίρονταν να τον δει” βουλευτή. Έμπειρος σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο, ίσως δεν αντιπροσωπεύει το νέο.


Λάμπρος Γεωργόπουλος
Πρώην διοικητής στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Τεχνοκράτης, με εξαιρετικές σπουδές, επελέγη από τους πρώτους στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ. Έμπειρος σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο αντιπροσωπεύει το νέο.


Στέφαν. Μιχάλης
Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, δημοτικός σύμβουλος πρ. αντιδήμαρχος Ζίτσας, μέλος του ΔΣ της ΕΠΣ Ηπείρου. Ανέκαθεν με τον Κυρ. Μητσοτάκη, πρ. τομεάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού στη ΝΟΔΕ. “Καλύπτει” την ορφανή από υποψήφιους περιοχή του Δήμου Ζίτσας και την αντιπροσώπευση του δημόσιου τομέα. Έμπειρος σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο, αντιπροσωπεύει το νέο.

 Οι… πρώτοι επιλαχόντες” για τη λίστα

Σπ. Κωνσταντόπουλος
Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων, δημοτικός σύμβουλος, τομεάρχης υποδομών της ΝΔ, πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος. Με εξαιρετικές σπουδές, έμπειρος σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο, αντιπροσωπεύει το νέο.


Κώστας Δαρδαμάνης
Τραπεζικό στέλεχος με καλές σπουδές οικονομολόγος και μηχανικός. Επελέγη στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ. Ανέκαθεν με τον Κυρ. Μητσοτάκη, πρ. τομεάρχης Οικονομίας στη ΝΟΔΕ. Έμπειρος σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο, αντιπροσωπεύει το νέο.


Γιάννης Καραμπίνας
Γυμναστής, πρ. αντινομάρχης, πρ. ααντιπεριφερειάρχης, πρώτος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος, ήταν 3ος σε σταυρούς στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Της κλασικής πολιτικής σχολής, θεωρείται “ασταθής” στις πολιτικές του σχέσεις, επεκτείνει τα σχόλιά του πέραν του δέοντος. Έμπειρος σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο, ίσως δεν αντιπροσωπεύει το νέο. Φέρεται ότι τον συνεπικουρεί και εκτιμάται ως “άτυπος κομματάρχης” του ο “πολιτικά τοξικός” τέως πολιτευτής, Ν. Γερασιμίδης.  


Γιώργος Καψάλης
Πρ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με εξαιρετική δραστηριότητα από τη θέση του πρύτανη. Σαρακατσάνος. Έμπειρος σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο, αντιπροσωπεύει το νέο.


Κώστας Σιαράβας
Υπάλληλος στο ΙΚΑ, πρ. αντιπεριφερειάρχης, τρίτος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος, με διοικητική εμπειρία. Φέρεται ως πρώην ΠΑΣΟΚ. Έμπειρος σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο, αντιπροσωπεύει το νέο. Φέρεται ότι τον συνεπικουρεί και εκτιμάται ως “άτυπος κομματάρχης” του ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.

► Οι γυναίκες πιθανές υποψήφιες βουλευτές της Ν.Δ.

Μαρία Τσολάκη
Μάχιμη δικηγόρος, πρ. αντινομάρχης, υποψήφια με λίστα στις προηγούμενες εκλογές. Σπλάχνο της ΝΔ, έμπειρη σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο, αντιπροσωπεύει το νέο.


Τσιάρα Σταυρούλα
Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Περιφερειακή σύμβουλος. Χαίρει εκτίμησης, συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο θα το κοσμήσει. Έμπειρη σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο, αντιπροσωπεύει το νέο.



Κεφάλα Μαρία
Παιδίατρος, πρ. πρόεδρος της ΝΟΔΕ. Έμπειρη σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο, αντιπροσωπεύει το νέο.


Σιάση Ελένη
Φιλόλογος, πρ. τομεάρχης Παιδείας στη ΝΟΔΕ. Έμπειρη σε ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις, με σοβαρό πολιτικό λόγο, αντιπροσωπεύει το νέο.