Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Να βάλουμε τέλος στον κυνισμό και το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ

του Αντώνη Μπέζα*
Παρότι η χώρα  ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος είναι μόνο στα χαρτιά, η κρατική μηχανή παραμένει  βυθισμένη στην ανικανότητα και τη γραφειοκρατία, η εκπαίδευση βρίσκεται σε βάλτο, κάτι σάπιο  επικρατεί στο μεταναστευτικό, επενδύσεις δεν γίνονται, η ΔΕΗ καταρρέει,  η «μαύρη» οικονομία θριαμβεύει, οι τράπεζες αποδεικνύονται αδύναμες και η παροχολογία της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις!
Και όμως, ο  ΣΥΡΙΖΑ  δεν...
έκανε καμιά περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Δεν εκχώρησε  μακεδονική γλώσσα και  εθνότητα. Δεν έχει καμιά ευθύνη για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Δεν αύξησε τη φορολογία στους Έλληνες, που ζουν καλύτερα μαζί του,  σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν.

Αυτή είναι η «πραγματικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ και αν  δεν την βλέπετε ή αν τολμήσετε να διαφωνήσετε  μαζί της, είστε  ακροδεξιοί,  ακραίοι νεοφιλελεύθεροι ή καταστροφολόγοι. Όλα τα  προηγούμενα είναι fake news.  Η αλήθεια είναι αυτή  που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι.

Το έχω βιώσει,  και σε προσωπικό επίπεδο, επανειλημμένως. Έχει παρουσιαστεί ότι σαν  αρμόδιος υφυπουργός  άφησα σε εγκατάλειψη  το τοπικό σύστημα Υγείας,  όταν  η Θεσπρωτία απέκτησε,  χάρη στις κυβερνήσεις της ΝΔ,  νέα   εξαώροφη πτέρυγα στο Νοσοκομείο Φιλιατών και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στην Ηγουμενίτσα, ενώ διαθέτει γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, τρία  Κέντρα Υγείας, Μονάδα  ΠΕΔΥ και ΕΚΑΒ σε Ηγουμενίτσα και  Παραμυθιά! Και με κατηγορούν αυτοί, που με τις ρουσφετολογικές μεταθέσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού υποβαθμίζουν συστηματικά το Νοσοκομείο Φιλιατών…

Έχει επίσης παρουσιαστεί ότι σαν υφυπουργός Οικονομικών δεν έδωσα  σκόπιμα λύση στο ζήτημα της  χερσαίας ζώνης του ΟΛΗΓ αφήνοντας σε εκκρεμότητα  τη σχετική διαδικασία ή ότι επέτρεψα να υποβαθμιστεί το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας με καταργήσεις Τμημάτων του.  Και με κατηγορούν αυτοί, που δύο χρόνια  μετά δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στο Δήμο Ηγουμενίτσας τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που του πήραν και έχουν καταντήσει  την Ηγουμενίτσα  τη μόνη πρωτεύουσα στην  Ήπειρο  χωρίς πανεπιστημιακό Τμήμα…

Εδώ δεν μιλάμε απλώς για λαϊκισμό ή για προσπάθεια «ωραιοποίησης» της πραγματικότητας. Μιλάμε για συνειδητή παραποίηση της αλήθειας και για τον απόλυτο κυνισμό. Αυτή η παντελής έλλειψη της λεγόμενης αστικής ηθικής κατά την άσκηση της πολιτικής,  εκδηλώθηκε  από την πρώτη στιγμή  που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία μέσω της σύμπραξης  με τους ΑΝΕΛ και της αρμονικής   συμβίωσης μαζί τους. Και  θα συνεχίζεται βέβαια, αφού δε σταματούν μπροστά σε τίποτα, δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο  για να κρατηθούν μέχρι τέλους στην εξουσία,  τώρα που την έχουν ή  για να παραμείνουν πρωταγωνιστές  στην πολιτική σκηνή σε περίπτωση που τη χάσουν.

Για να είμαι δίκαιος, δεν υιοθετούνται αυτές οι πρακτικές απ’ όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει, όμως, μια ηγετική ομάδα με τα  εξαπτέρυγά της, που εμφανίζονται χωρίς αίσθημα ντροπής να λένε τα μεγαλύτερα ψέματα με τη μεγαλύτερη ευκολία και που  είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε μπορεί να  φανατίσει τους ευρισκόμενους σε σύγχυση πολίτες  και να αποφέρει  έστω και μια χούφτα ψήφων.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, πως μπορεί κανείς να αντιδράσει; Με την παραίτηση από την προσπάθεια ή  πέφτοντας στο ίδιο επίπεδο; Νομίζω τίποτα από τα δύο.

Οι  εκλογές που έρχονται δεν  θα είναι μόνο μια πολιτική και ιδεολογική μάχη. Θα  πρέπει να είναι κυρίως μια μάχη αξιακή. Θα πρέπει να βάλουμε τέλος, όχι μόνο στο  λαϊκισμό και τη μιζέρια  αλλά κυρίως  στον κυνισμό και το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα πολιτικό πρότυπο. Είναι το θράσος  με το οποίο τη μία μέρα λένε στην κα Μέρκελ «go back» και την επόμενη τη θεωρούν «σοβαρή και υπεύθυνη πολιτικό». Είναι το θράσος με το οποίο τη μία  μέρα αποκαλούν τον κ. Βαρουφάκη «asset για τη χώρα» και την άλλη τον αποπέμπουν ως «ανόητο». Είναι η έλλειψη ντροπής των ανθρώπων που  κατηγορούσαν τους υπουργούς των κυβερνήσεων 2009-12 σαν «γερμανοτσολιάδες» αλλά  τους αναθέτουν τώρα  υπουργικά καθήκοντα στη δική τους κυβέρνηση. Είναι  η έλλειψη ντροπής του υπουργού Άμυνας, που λέει  στον ομόλογό του των ΗΠΑ  διαφορετικά πράγματα από τον πρωθυπουργό του και τον υπουργό των  Εξωτερικών!

Το  πρότυπο αυτό του θράσους θα πρέπει να ηττηθεί.  Δεν είναι ούτε προοδευτικό, ούτε χρήσιμο για τη χώρα. Το αντίθετο, είναι επικίνδυνο  ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που δεν πρέπει  να πιστέψει ότι η πολιτική ταυτίζεται με τέτοια  εκφυλιστικά φαινόμενα.

Γι’ αυτό οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για τις αξίες της ευθυκρισίας, της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, του  αληθινού πατριωτισμού, της αξιοπρέπειας και κυρίως της αλήθειας. Και αυτή τη μάχη οφείλουμε να τη δώσουμε όλοι οι Έλληνες μαζί – δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί- που θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν ένα καλύτερο αύριο.

Το έχει η μοίρα  της Νέας Δημοκρατίας να αναλαμβάνει τις τύχες του τόπου σε δύσκολες συγκυρίες. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα ζωντανό και  ανοικτό σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Ένα κόμμα που  ανανεώνεται και ενώνει.

(*) Ο Αντώνης Μπέζας είναι πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ