Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Μνήμες εξέγερσης του Διονυσίου Φιλοσόφου στη Μονή Διχουνίου

Η μνήμη ενός φωτισμένου επαναστάτη, του Διονυσίου Φιλοσόφου, η ανάδειξη ενός λαμπρού δείγματος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως η Ιερά Μονή Διχουνίου, αλλά και η αγάπη και η έγνοια των κατοίκων της περιοχής για τον τόπο τους, συναντήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας και οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς το πρωί του Σαββάτου στο χώρο της Μονής Διχουνίου, για να τιμηθεί η συμπλήρωση 407 χρόνων από την...
έναρξη του Προεπαναστατικού Κινήματος του Διονυσίου Φιλοσόφου.
Ήταν το βράδυ 7 προς 8 Σεπτεμβρίου του 1611 που μία ακόμα εξέγερση ξεσπούσε υπό τον Διονύσιο τον Φιλόσοφο, αυτή τη φορά στην Ήπειρο, από τον τόπο που είχε μονάσει ο ίδιος. και με συμπαραστάτες εκατοντάδες ανθρώπους που δεν ήθελαν να ζουν υπό την τουρκική κυριαρχία, αλλά ελεύθεροι στη γη τους. Αυτή η εξέγερση, που θεωρείται σήμερα προάγγελος της ελληνικής επανάστασης του 1821, θα πνιγεί στο αίμα και ο πρωτεργάτης της θα βρει μαρτυρικό θάνατο.
Το στίγμα που άφησε όμως παραμένει ανεξίτηλο και προσφέρει έμπνευση σε όλους όσοι όχι απλώς αναστοχάζονται την ιστορία, αλλά και αναγνωρίζουν σε τέτοια καίρια για τις κοινωνίες γεγονότα, πολλαπλά σημάδια από το μέλλον και στοιχεία ταυτότητας και αυτοσυνειδησίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, και κατάθεση στεφάνου από τον βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα, την Αντιδήμαρχο Ζίτσας Γιαννούλα Γεωργούλη και εκπροσώπους των τοπικών φορέων.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διχουνίου Κώστας Νούσης ενώ την κεντρική ομιλία είχε ο καθηγητής θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταμάτης Πορτελάνος που μίλησε για τον πνευματικό κόσμο μέσα στον οποίο κινήθηκε ο Διονύσιος Φιλόσοφος ενώ παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Κώστας Τασούλας.
Η Μονή Διχουνίου χτισμένη το 1760 στην ευρύτερη τοποθεσία που βρισκόταν και η παλιότερη μονή αποτελεί ένα ξεχωριστό θρησκευτικό μνημείο που χρήζει αναστηλωτικών παρεμβάσεων.
Ο Κώστας Τασούλας δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Καραμπίνας που αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας.
πηγή: epirusonline