Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Προχωρά η ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων

Χωρίς επιμέρους γραφειοκρατικά προβλήματα, τουλάχιστον επί του παρόντος, θα συνεχιστεί η διαδικασία από το Δήμο Ιωαννιτών, σε συνεργασία και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τις προτάσεις αξιοποίησης και ανάδειξης περιοχών, στις οποίες βρίσκονται πολιτιστικά μνημεία της πόλης.
Η ανακοίνωση της λίστας των 57 ακινήτων εντός των ορίων του Δήμου Ιωαννιτών που περνούν στα χέρια του υπερταμείου συμπεριέλαβε και πολιτιστικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους εντός του Κάστρου. Μία τέτοια περίπτωση είναι...
τα Οθωμανικά Λουτρά, αλλά και η παλιά Οθωμανική Βιβλιοθήκη, κάτω από το Δημοτικό Μουσείο που στεγάζεται στο Ασλάν Τζαμί. Η περιοχή αυτή του Κάστρου θεωρείται για το δήμο Ιωαννιτών μία εμβληματική περιοχή της πόλης, που σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων επιχειρείται να αναδειχθεί, στο πλαίσιο μίας συνολικής αναβάθμισης του παραλίμνιου μετώπου. Οι εξελίξεις όμως με το υπερταμείο δημιουργούν έναν σχετικό προβληματισμό για το εάν και κατά πόσον μπορούν να επηρεάσουν ή και να καθορίσουν την προοπτική αξιοποίησης των περιοχών αυτών. 
Μία ημέρα μετά τη συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο και την ενημέρωση για την λίστα των 57 ακινήτων, ο Έφορος Αρχαιοτήτων τόνισε πως η υπηρεσία έχει εισηγηθεί θετικά για το συγκεκριμένο έργο και την πρόταση του δήμου Ιωαννιτών, με την διαδικασία να εξελίσσεται κανονικά χωρίς προσκόμματα μετά τις εξελίξεις με το υπερταμείο. Ο κ. Σουέρεφ σημείωσε πως οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα μνημεία εξαιρούνται από τη διαδικασία της αξιοποίησης, προσθέτοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία από την Κτηματική Υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού ώστε οι χώροι αυτοί να τεθούν και επισήμως εκτός συναλλαγής.