Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

O «πόλεμος» των σκουπιδιών ξεκίνησε - Καυγάς στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων

του Παναγιώτη Μπούρχα*
Ό,τι είχαμε περιγράψει πριν από τρεις εβδομάδες, ως παρασκήνιο στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο (διαβάστε αναλυτικά εδώ και εδώ) επιβεβαιώνεται περίτρανα από την πορεία των πραγμάτων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού διαιρείται σε δύο ομάδες:
Η μία επιμένει πως τα σκουπίδια είναι δική της δουλειά και η άλλη πως μπορεί να αναθέσει μια δική της αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Ηπείρου…
Αυτές οι δύο λογικές συγκρούστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, στα πρόσωπα του Θωμά Μπέγκα και του Σπύρου Κωνσταντόπουλου, προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας.
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κατήγγειλε τον Σπύρο Κωνσταντόπουλο και ζήτησε μάλιστα την παραίτησή του, γιατί στη...
συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων, αν και υπήρχε τεκμηριωμένη εισήγηση για δημοπράτηση του έργου διαχείρισης βιοαερίου του ΧΥΤΑ Ελληνικού από το Δήμο Ιωαννιτών, ο πρόεδρος του Φορέα εισηγήθηκε στα μέλη του ΔΣ την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Εκχώρησε δηλαδή ο κ. Κωνσταντόπουλος, κατά την καταγγελία του Δημάρχου, μια αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια… «Δεν έχει αντιληφθεί το ρόλο του, τορπιλίζει τις υγείες σχέσεις μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οφείλουν να συνεργάζονται» σημείωσε ο κ. Μπέγκας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους Καχριμάνη και Τ. Καλογιάννη.

Ο Δήμαρχος πήγε και ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ που ως δημοτικός σύμβουλος ανήκει στην «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», πως δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για την επόμενη μέρα μετά τη λειτουργία του εργοστασίου ΑΣΑ.
«Έχετε ξεχάσει ότι μιλάμε για συλλογικό όργανο, δεν αποφασίζω εγώ, μόνο προτείνω. Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια, γιατί είναι ένας αξιόλογος συνεργάτης μας, όλα αυτά τα χρόνια» ήταν η απάντηση του Σπύρου Κωνσταντόπουλου που επέστρεψε τις κατηγορίες περί ανικανότητας στο Δήμαρχο. «Το θυμηθήκατε το 2018 ότι τα απορρίμματα είναι ευθύνη των Δήμων; Πού ήσασταν το προηγούμενο διάστημα;» ρώτησε.

Ο Νίκος Γκόντας προσπάθησε να καλύψει τον δημοτικό του σύμβουλο και απόρησε για τους υψηλούς τόνους εκ μέρους του Δημάρχου. «Για συνεργασία με την Περιφέρεια μιλάμε και όχι με κάποιον εχθρό» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας πως αγνοεί το προφανές διακύβευμα…
Ο Δήμαρχος πάντως, δύσκολα θα μπορούσε να βρει συμμάχους στις εν πολλοίς ορθές απόψεις του, εντός του δημοτικού συμβουλίου, γιατί έχει μια μεγάλη ευθύνη: δεν έχει ενημερώσει ποτέ μέχρι σήμερα, η δημοτική αρχή το σώμα, επισταμένως, για τα τεκταινόμενα στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ακούει η αντιπολίτευση το Δήμαρχο να μιλά για αύξηση του κόστους διαχείρισης των σκουπιδιών, για plan b κτλ. και δε γίνεται ως τώρα, μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να ληφθούν και πολιτικές αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει ο Δήμος. Δε μπορεί να δεσμεύσει η παρούσα δημοτική αρχή το Δήμο, για τα μελλούμενα όσον αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών… 
Τα παραπάνω του επισημάνθηκαν τόσο από το Λάζαρο Νάτση όσο και από τον Άρη Μπαρτζώκα που είδαν ξαφνιασμένοι, την αντιπαράθεση για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα, να λαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στους Μπέγκα και Κωνσταντόπουλο.
Όταν αποφορτίστηκε η ένταση, ο Δήμαρχος τόνισε, χωρίς η συζήτηση να καταλήξει επί της ουσίας πουθενά: «Δεν θα απολογηθώ σε κανέναν αν συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια. Εκεί που πρέπει ναι συνεργαζόμαστε αλλά όπου μπορούμε μόνοι μας, πρέπει να βγαίνουμε μπροστά, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και όχι να κάνουμε το λαγό και να δίνουμε τις ευθύνες σε άλλους».

Ο δε αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης που ως μέλος μετέχει στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, σημείωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Φορέα: «Δεν έχουμε τίποτα με την Περιφέρεια, αλλά θα κάνω προσφυγή γιατί οι αποφάσεις δεν γράφονται, όπως λαμβάνονται. Ο νόμος λέει ότι αν ο οικείος Δήμος μπορεί να αναλάβει οικονομικά και τεχνικά το έργο, πρέπει να ερωτηθεί αλλά ουδέποτε το πράξατε».

*(το άρθρο δημοσιεύτηκε στο pbnews)