Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

ΣΠ. ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τα Βλάχικα διδάσκονται σαν σε… «κρυφό Σχολειό»;

Σφοδρή επίθεση κατά της πολιτικής του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνη, εξαπέλυσε την Τετάρτη από την Ηγουμενίτσα ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Ήταν η τελευταία ομιλία του πρώτου κύκλου και έγινε σε μια γεμάτη αίθουσα της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας, όπου απηύθυνε  χαιρετισμό ο πρώην δήμαρχος της πόλης κ. Θωμάς Πάντος, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Καχριμάνη για επιλεκτική προσωπική πολιτική και αδυναμία αντίληψης των μηνυμάτων της εποχής.
Να σημειωθεί ότι μήνυμα, με την...
ευχή για «καλή επιτυχία» στον αγώνα του, έστειλε και ο νεοεκλεγείς Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Για τα Βλάχικα…
Εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία του κ. Ριζόπουλου, ότι στην περιοχή της Κόνιτσας διδάσκεται κρυφά η Βλάχικη διάλεκτος, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, εν γνώσει όμως του Δημάρχου της Κόνιτσας και του Περιφερειάρχη, στον οποίο και προσήψε μομφή.  
Ο κ. Ριζόπουλος εξέφρασε την απορία και τις επιφυλάξεις του για τον λόγο που γίνεται αυτό, προτείνοντας η διαδικασία να γίνεται με την έγκριση του αρμοδίου υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι οι Βλάχοι δεν είναι μειονότητα, αλλά Έλληνες, πατριώτες και αγωνιστές, με μεγάλη προσφορά.

Προτάσεις…
Στην ομιλία του εξ άλλου, επεσήμανε την τεράστια σημασία που έχει για την Ήπειρο και τη χώρα η σωστή ανάπτυξη του λιμένος Ηγουμενίτσας, όπως και ολόκληρης της περιοχής, δεδομένου και του τουριστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, καταθέτοντας ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη Θεσπρωτία, που είναι αφημένη στη μοίρα της, όπως είπε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί με έμφαση και στα εθνικά θέματα, καταγγέλλοντας τις παραχωρήσεις στο Μακεδονικό, ενώ υπεραμύνθηκε της συνεργασίας με την Αλβανία, με την προϋπόθεση η γειτονική χώρα να σεβαστεί στο ακέραιο τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.


 

Αναλυτικά το απόσπασμα για τα Βλάχικα από την ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου στην Ηγουμενίτσα:

…ο κ. Καχριμάνης δεν έχει μια τέτοια αντίληψη, αδυνατεί να δει το μεγάλο παιχνίδι και επειδή δεν μπορεί, καλύπτεται πίσω από το να δηλώνει αναρμόδιος. Κι αυτό γιατί εκπροσωπεί μια σχολή σκέψης που βλέπει τις ταυτότητες των ανθρώπων με ένα τρόπο κλειστό, εσωστρεφή, διχαστικό. Ακόμα και την καταγωγή του τη βλέπει με όρους περιχαράκωσης, όταν τόλμησε σε αυτή εδώ την πόλη να μιλήσει ιδιωτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και του ζήτησε να παρέμβει ειδικά για το βλάχικο στοιχείο των Βορειοηπειρωτών.

Στην αρχή ομολογώ πως όταν το πληροφορήθηκα δεν του έδωσα την πρέπουσα σημασία.
Πριν μερικές ημέρες όμως υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι στην περιοχή της Κόνιτσας με την ανοχή των τοπικών αρχών γίνονται μαθήματα βλάχικων σε δημόσιους χώρους και μάλιστα με τον ρόλο του δασκάλου να έχει επιφορτισθεί και συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν θα κάνουμε ονοματολογία εδώ, όμως επειδή όπως είπα οι καιροί είναι πονηροί πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και το κράτος δικαίου. Με τη λογική του «σώπα καημένε» την πατάμε στη Θράκη και έτσι την πατήσαμε στη Φλώρινα.

Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτοί που τα κάνουν αυτά καταλαβαίνουν τι κάνουν.  
Θα χαρώ όμως πάρα πολύ και είναι φυσιολογικό για εκείνον, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου να αναλάβει μεγάλη πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή, την οποία και εγώ θα στηρίξω, και να ζητήσει άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας,: 

Πρώτον να γίνει πιστοποίηση καθηγητών που θα διδάσκουν τη διάλεκτο
Δεύτερον να γίνει γραπτή επιστημονική καταγραφή της βλάχικης και προστασία της σύμφωνα με τις πρόνοιες του ψηφίσματος 2057/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενταχθεί η διδασκαλία της διαλέκτου στο πλαίσιο του ολοήμερου σχολείου  ή σε πρόγραμμα δια βίου μάθησης σε ένα ευρύ πλαίσιο πατριδογνωσίας το οποίο θα αναδεικνύει τον πολιτισμό, τα ήθη και την ιστορία των Βλάχων καθώς και την τεράστια συνεισφορά τους στους αγώνες του Έθνους.

Αν δεν γίνει αυτή η πρόταση, ιδίως μετά τον καχύποπτο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκα από τους ιθύνοντες του Δήμου αλλά και τον ίδιο τον «διδάσκοντα», θα θεωρήσω ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει και πλέον σε πλήρη γνώση και της Περιφέρειας.

Τα ζητήματα της εκπαίδευσης απαιτούν ευαισθησία και λεπτότητα στον τρόπο διαχείρισης. Και πρέπει να αντιμετωπισθούν οι Βλάχοι με σεβασμό. 
Για να πάψει η διχόνοια την οποία βρίσκω διαρκώς μπροστά μου σε όλη την περιφέρεια. Διότι η διχόνοια που ξέσπασε για τα διόδια στο Δροσοχώρι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Και για να τολμήσω να πάω ένα βήμα παραπέρα θα πω το εξής.
Πρώτος εγώ θέλω να δώσω τη μάχη για την αποκατάσταση και την σωστή ένταξη των Βλάχων στο κοινωνικό σύνολο, σε σχέση πάντα με τη γλώσσα. Θέλω ως Ηπειρώτης να είμαι στην πρώτη γραμμή για να μάθουν τα παιδιά όλης της Ηπείρου ποιοι ήταν οι τιτάνες του Μετσόβου, της Βορείου Ηπείρου και άλλων περιοχών: ο Ζάππας, ο Αβέρωφ, ο Τοσίτσας, ο Σίνας. Ποιοι ήταν, τι έκαναν για να στηρίξουν την Ελλάδα και πως μεγαλούργησαν γιατί είδαν την βλάχικη καταγωγή τους ως προϋπόθεση ελληνικότητας και έγιναν και πολίτες του κόσμου.

Φαντάζεστε αυτοί οι εθνικοί ευεργέτες να ακολουθούσαν τη συλλογιστική Καχριμάνη; Να έλεγαν «δεν στηρίζουμε τους Μακεδόνες γιατί δεν είναι Βλάχοι, δεν στηρίζουμε τους Κωνσταντινουπολίτες γιατί δεν είναι Ηπειρώτες, δεν χτίζουμε την Ακαδημία ή το Μετσόβιο στην Αθήνα γιατί τότε η Ήπειρος δεν είχε απελευθερωθεί».
Στήριξαν γιατί έβλεπαν τον Ελληνισμό σαν ένα σύνολο. Δεν δίχασαν. Για αυτό και έγιναν μεγάλοι. Γιατί ο γνήσιος Βλάχος είναι ένας μεγάλος πατριώτης. Ο γνήσιος Βλάχος είναι πάνω από όλα Έλληνας. Γιατί θέλει μεγαλείο ψυχής να επενδύεις στην μικρή τότε Ελλάδα όταν ο τόπος σου είναι ακόμα σκλαβωμένος.

Αυτό λοιπόν που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι η απόλυτη εσωστρέφεια.
Αρνούμαι να πιστέψω ότι οι Βλάχοι είναι αυτό που με τόση σπουδή προσπαθεί να μας δείξει ο κ. Καχριμάνης.

Είναι δικαίωμα όποιου θέλει να περιχαρακώνεται ο ίδιος στην ταυτότητά του. Δεν μπορεί κανείς όμως να εγκλωβίζει και τους άλλους με τους οποίους μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά καταγωγής σε μια τέτοια οπτική. Ε, λοιπόν φτάνει. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι η εθνική, η ιστορική επιβίωση των Βορειοηπειρωτών όπως και το μέλλον των Ηπειρωτών συνολικά δεν μπορεί να είναι δέσμιες των προσωπικών πολιτικών σχεδιασμών κανενός.