Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

To 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας στα Ιωάννινα


Στα Ιωάννινα θα διεξαχθεί  (Παρασκευή  11 Μαΐου-  Κυριακή 13 Μαΐου 2018) το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τομέας Φιλοσοφίας – Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών) και την ΕΗΜ – ΙΜΙΑΧ. Θέμα του Συνεδρίου: «Η Ελληνική Φιλοσοφία από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα». 
Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει την...
Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, ώρα 17,30 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Γεώργιος Μυλωνάς» και η εναρκτήρια Ομιλία θα γίνει από τον Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρο της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνο Θ. Πέτσιο με θέμα: «Η Νεοελληνική Φιλοσοφία στους επιμέρους αναβαθμούς: ιχνεύοντας τις χειρόγραφες πηγές».
Οι Συνεδρίες του Σαββάτου 12 και της Κυριακής 13 Μαΐου θα διεξαχθούν στην «Αίθουσα Κατσάρη» της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και θα λάβουν μέρος 53 Σύνεδροι από όλα τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδος.
Μέσω των επιστημονικών συναντήσεων που δοργανώνει η Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία επιχειρείται η κατόπτευση του πεδίου εκδίπλωσης της ελληνικής σκέψης και το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ε.Φ.Ε. αποβλέπει στην καταγραφή και παρουσίαση όψεων του ελληνικού φιλοσοφικού στοχασμού που αναπτύχθηκε από τα μέσα του 15ου αιώνα έως σήμερα. Το γεγονός ότι το 12ο Συνέδριο της Ε.Φ.Ε. διεξάγεται στην πόλη των Ιωαννίνων, στην οποία η φιλοσοφία υπήρξε μια ουσιώδης συνιστώσα της πολυσχιδούς παιδείας που καλλιεργήθηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, δεν είναι χωρίς σημασία. Και τούτο διότι πιστοποιείται η ιστορική συνέχεια της πνευματικής παράδοσης που εκβάλλει με τη θεσμοθέτηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Φιλοσοφική Σχολή και στον Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.