Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Σημαντική επιτυχία Γιαννιωτών μαθητών σε Παγκόσμιο Συνέδριο για νέους επιστήμονες

Δύο μαθητές από τα Λύκεια μας  διακρίθηκαν με  επιστημονικές εργασίες τους στο 25ο Διεθνές Μαθητικό Επιστημονικό Συνέδριο για Νέους Επιστήμονες (International Conference of Young Scientists 2018), το οποίο διεξήχθη από 19 έως 24 Απρίλη στη Σερβία. Συγκεκριμένα η Παρασκευή-Μαρίνα Κανδρέλη και ο Κωνσταντίνος Λώλος επιλέχθηκαν στην 12μελή ομάδα η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα. Οι μαθητές, οι οποίοι...
επιλέγονται να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο μαθητικό συνέδριο ICYS, παρουσιάζουν επιστημονικές έρευνες και αξιολογούνται από διακεκριμένες επιστημονικές επιτροπές τόσο σε προφορικές όσο και σε poster παρουσιάσεις. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν περισσότερες από 230 εργασίες από 32 χώρες μαθητών, οι οποίοι φοιτούν ως επί το πλείστον στα πλέον διακεκριμένα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία.
Οι μαθητές Κωνσταντίνος Λώλος και Παρασκευή-Μαρίνα Κανδρέλη, καθοδηγούμενοι από τους εκπαιδευτικούς Κονετά Δημήτρη, Μαρέτα Νικόλαο και Σκαργιώτη Γεώργιο, αξιοποιώντας την πολύμηνη βραβευμένη εργασία τους στο διαγωνισμό CanSat εστίασαν σε συγκεκριμένες επιστημονικές πτυχές των αποτελεσμάτων τους για να συγγράψουν επιστημονικές εργασίες. Οι εργασίες των μαθητών μας αφορούσαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πειραματικού μικροδορυφορικού συστήματος. Η εργασία στην κατηγορία των Περιβαλλοντικών Επιστημών ανέλυσε την καταγραφή αβιοτικών παραγόντων από το μικροδορυφόρο  ενώ η εργασία στην κατηγορία της Μηχανικής ανέλυσε τις παραμέτρους του ελέγχου της αυτόνομης προσγείωσης σε προκαθορισμένες συντεταγμένες.
Για την συγγραφή απαιτήθηκε κοπιαστική προσπάθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στην ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εν λόγω συνέδριο μαθητές και από τα Ιωάννινα. Παρά τον έντονο συναγωνισμό κατάφεραν όχι απλά να συμμετάσχουν, αλλά και να βραβευτούν με το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία της Μηχανικής.
Η σημαντική αυτή επιτυχία φανερώνει ότι η αγαστή συνεργασία μαθητών, καθηγητών από διαφορετικά δημόσια σχολεία, μπορεί να παράγει πολιτισμό και να συμβάλει στην αλλαγή της  κουλτούρα των σχολείων.
Ευχαριστούμε επίσης τα Super Markets Παπαδόπουλος για την ευγενική τους χορηγία, χάρη στην οποία καλύφθηκε σημαντικό μέρος των εξόδων επιτρέποντας στους μαθητές να παρουσιάσουν το έργο τους στο Βελιγράδι.