Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Προβληματισμός για τις αλλαγές στον χώρο της προσχολικής αγωγής

Τον προβληματισμό του για τις αλλαγές που προωθούνται στον χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης εξέφρασε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών Φίλιππος Τσουμάνης.
Αφορμή στάθηκαν η...
εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 99/2017, βάσει του οποίου αλλάζουν οι προδιαγραφές για την αδειοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για την χρηματοδότηση νέων τμημάτων, αλλά και η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 31 Ιουλίου απαιτείται, σε όλους τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, πλήρες σύστημα πυρόσβεσης και παράλληλα προβλέπονται μεγαλύτεροι εσωτερικοί, αλλά και αύλειοι χώροι.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Τσουμάνης, με τη νέα διάταξη για να πάρει άδεια ένας παιδικός σταθμός πρέπει να διαθέτει 3,5 τ.μ. αύλειο χώρο για κάθε βρέφος και 4.5 τ.μ για κάθε νήπιο, που σημαίνει ότι οι σταθμοί την πόλης μας πρέπει να έχουν αυλές από 300 τ.μ και πάνω, ανάλογα με τα παιδιά που φιλοξενούν.
«Βεβαίως και δε διαφωνούμε με όλα αυτά και με κάθε μέτρο που λαμβάνεται για την ασφάλεια των παιδιών, όμως αυτά πρέπει να είναι και ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα. Και κυρίως, θα πρέπει αυτοί που νομοθετούν να λαμβάνουν υπόψη και τις επιπτώσεις των αποφάσεων τους, αλλά και το κόστος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για την εγκατάσταση του συστήματος πυρασφάλειας, στην οποία ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. θα προχωρήσει άμεσα, το κόστος ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, το οποίο θα επωμιστεί ο Οργανισμός, παρά τη δυσχερή οικονομική του κατάσταση.
Ωστόσο, αύλειοι χώροι της έκτασης που προβλέπει το Π.Δ. είναι δύσκολο να βρεθούν στην πόλη. «Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση στις διατάξεις, το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει μέχρι και αφαίρεση των αδειών. Ποιά θα είναι η τύχη αυτών των σταθμών;», διερωτήθηκε ο κ. Τσουμάνης.
Ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. θα υποβάλλει την πρότασή του για την χρηματοδότηση της ίδρυσης δύο νέων βρεφικών τμημάτων, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα, από το Υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με την πρόσκληση επιχορηγείται η ίδρυση ενός τμήματος με 50.000 ευρώ και δύο τμημάτων με 75.000 ευρώ .
«Δεν προβλέπει όμως τίποτε για το πως και με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν, αφού δεν προβλέπεται και δεν χρηματοδοτείται η πρόσληψη προσωπικού. Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για νέα τμήματα. Εμείς θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα για να μην χάσουμε την χρηματοδότηση. Για τη συνέχεια θα δούμε. Όμως, οφείλω να πω ότι όλα αυτά είναι μέτρα που ελήφθησαν “στο πόδι” και το μόνο που δημιουργούν είναι προβλήματα», σημείωσε.
Για τη δίχρονη προσχολική αγωγή:
Ο πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης των νηπίων από 4 χρονών και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι, τη νέα χρόνια, 507 παιδιά που γεννήθηκαν το 2014 θα φύγουν από τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου για να μεταβούν υποχρεωτικά στα Νηπιαγωγεία.
«Για τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων της τάξης των 780.000,00 ευρώ, περίπου. Με τέτοια απώλεια εσόδων είναι αδύνατο να επιβιώσει ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. ή να μπορεί να καταβάλει τη μισθοδοσία 38 εργαζομένων, που εργάζονται σήμερα με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μην ανανεώσει συμβάσεις εργαζομένων. Δεν θα απολύσουμε κανέναν. Η προσπάθειά μας κινείται στην προσέλκυση νέων παιδιών και κυρίως βρεφών, και στη μετατροπή όλων των Παιδικών Σταθμών σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς», σημείωσε.
Στόχος της νέας χρόνιας για τον Οργανισμού είναι κάποιοι Παιδικοί Σταθμοί να λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πολλών οικογενειών που σήμερα δεν εξυπηρετούνται.
«Απορία μας προκαλεί η βιασύνη της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στα Γιάννενα από φέτος. Είναι ο μόνος μεγάλος Δήμος και η μόνη έδρα Περιφέρειας της χώρας που έχει επιλεγεί, ενώ θα μπορούσε η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση να υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας. Νομίζω ότι όλα αυτά συνιστούν ένα πλήγμα και στις οικογένειες, οι οποίες διαμαρτύρονται έντονα, αλλά και προς τα παιδιά και προς τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Αυτό που ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται είναι η προχειρότητα, ο αυταρχισμός και ο κυνισμός που χαρακτηρίζει αυτήν την Κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Τσουμάνης.